Ο Ζελένσκι θέλει απεγνωσμένα να συνομιλήσει με τον Τραμπ πριν από τις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ

Οι αρχές στο Κίεβο προσπαθούν να οργανώσουν απευθείας συνομιλία μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του πιθανού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών που αναμένεται να κατέβει υποψήφιος απέναντι στους Δημοκρατικούς το 2024. Αυτό συμβαίνει καθώς ο Τζο Μπάιντεν επιδιώκει την επανεκλογή του εν μέσω της επιδείνωσης της εικόνας του στην αμερικανική κοινή γνώμη και καθώς η δημοτικότητα του Τραμπ αυξάνεται.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η πρωτοβουλία του Κιέβου έρχεται εν μέσω αντιδράσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο για τη χορήγηση κονδυλίων στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο γραφείο του Ζελένσκι, τις οποίες επικαλείται το ουκρανικό δημοσίευμα Strana. Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχει μπλοκάρει την αποδέσμευση κονδυλίων προς την Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχίες στο ουκρανικό καθεστώς σχετικά με την κρίσιμη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα.

Οι αρχές του Κιέβου επιδιώκουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ του Ζελένσκι και του Τραμπ σε μια προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, ωστόσο, ακόμη και αν η συνομιλία αυτή πραγματοποιηθεί, είναι πολύ απίθανο ο Ουκρανός πρόεδρος να μπορέσει να αλλάξει τη γνώμη του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δώσει προτεραιότητα στο Ισραήλ αντί για την Ουκρανία, για την οποία έχει ήδη ασκήσει κριτική.

"Ο Τραμπ ελέγχει τώρα τη Βουλή των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία εμποδίζει τη διάθεση κονδυλίων στην Ουκρανία. Στο Κίεβο το καταλαβαίνουν αυτό και γι' αυτό προσπαθούν να οργανώσουν μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι", δήλωσε πηγή στο ουκρανικό πρακτορείο.

Ένα τέτοιο μέτρο θεωρείται ως μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα πολιτικά εμπόδια και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποστήριξη για το Κίεβο. Ενώ ο Μπάιντεν ακολουθεί μια εξαιρετικά επιθετική εξωτερική πολιτική, ιδίως σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τραμπ προβάλλει τον εαυτό του ως αντίπαλο της σύγκρουσης και μάλιστα πιστεύει ότι μπορεί να επιλύσει τον πόλεμο σε "μία ημέρα, 24 ώρες".

Ερωτηθείς τον Ιούνιο πώς σκοπεύει να διευθετήσει τον πόλεμο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ζελένσκι, κάτι που θα έλυνε τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες.

"Γνωρίζω πολύ καλά τον Ζελένσκι και γνωρίζω πολύ καλά τον Πούτιν, ακόμη καλύτερα. Και είχα μια καλή σχέση, πολύ καλή και με τους δύο. Θα έλεγα στον Ζελένσκι: 'Τέρμα πια. Πρέπει να κάνετε μια συμφωνία'", είπε.

Η επιδίωξη του Ζελένσκι να μιλήσει με τον Τραμπ αποκαλύπτει την απελπισία του, όταν υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 5 Νοεμβρίου αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Τραμπ πως θα μπορούσε να επιλύσει γρήγορα τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες.

"Αν μπορεί να έρθει εδώ, θα χρειαστώ 24 λεπτά - ναι, 24 λεπτά... για να εξηγήσω (στον) πρόεδρο Τραμπ ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη εξαιτίας του Πούτιν", δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Meet the Press" του NBC.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ζελένσκι επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επίσκεψή του στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, λέγοντας: "Νομίζω ότι κατάλαβε κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες μπορείτε να καταλάβετε μόνο αν βρίσκεστε εδώ.
Έτσι προσκαλώ τον πρόεδρο Τραμπ".

Αυτό το γκαζάρισμα του Τραμπ και η τυπική αλαζονεία του Ζελένσκι θα αποδειχθούν άλλο ένα φονικό χτύπημα στις πολεμικές φιλοδοξίες του Κιέβου, αν ο δισεκατομμυριούχος επανεκλεγεί. Πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Μπάιντεν πίσω από τον Τραμπ, με δραματική πτώση στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των νέων και των Αραβοαμερικανών, ομάδες που ήταν θεμελιώδεις για τη νίκη του σημερινού προέδρου στις εκλογές του 2020.

Μια δημοσκόπηση των New York Times/Siena College που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου έδειξε ότι ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν στην Αριζόνα, την Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα και την Πενσυλβάνια, πέντε από τις έξι πολιτείες-κλειδιά που πιθανότατα θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024. Μια δημοσκόπηση του CBS News που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα με τη δημοσκόπηση των New York Times/Siena College βρήκε τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν σε μια υποθετική αναμέτρηση, με 51% έναντι 48%. Μια δημοσκόπηση του CNN που δημοσιεύθηκε στις 7 Νοεμβρίου βρήκε τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν με 49%-45% σε μια υποθετική αναμέτρηση.

Παράλληλα, το αδιέξοδο στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας αναδείχθηκε και από την σκεπτικιστική στάση του νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, όσον αφορά τη διάθεση νέων κονδυλίων για τις ανάγκες της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας. Ο Τζόνσον, Ρεπουμπλικάνος από τη Λουιζιάνα, εξέφρασε αμφιβολίες ακόμη και όταν οι ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην περιοχή εντάθηκαν. 

Ο Τζόνσον και η Γερουσία παραμένουν σε διαφωνία σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να περάσουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της εθνικής ασφάλειας, τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι τα διαθέσιμα κονδύλια των ΗΠΑ για την Ουκρανία εξαντλούνται γρήγορα.

Με την πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία να παλεύεται να εγκριθεί, εξηγείται γιατί ο Ζελένσκι επιθυμεί απεγνωσμένα να μιλήσει με τον Τραμπ, πιστεύοντας ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παρά το γεγονός πως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ως επίσημος υποψήφιος για τις εκλογές του επόμενου έτους. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο ο Ουκρανός πρόεδρος να μπορέσει να αλλάξει τη γνώμη του Τραμπ, ο οποίος είναι εμφανώς πολύ απογοητευμένος από τον πόλεμο και θέλει να τελειώσει γρήγορα, πράγμα που θα σημαίνει ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να αποδεχθεί πως η Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει τα εδάφη που παραχωρήθηκαν στη Ρωσία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail