Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Σύμφωνα με το πρακτορείο που εδρεύει στο Λονδίνο, "όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο περισσότερο το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό κόμμα θα "αναλωθούν από τον εκλογικό πυρετό".
"Αν δεν υπάρξει συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, κάποιοι στο Κογκρέσο ανησυχούν, η νέα κατανομή της βοήθειας μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024", ανέφερε ο Economist, επικαλούμενος πηγή στην αμερικανική Γερουσία, η οποία πρόσθεσε ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος, η χρηματοδότηση θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς.
Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται πως χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, οι σύμμαχοι του Κιέβου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να χάσουν το κουράγιο τους, με το περιοδικό να τονίζει ότι η Ουκρανία προσπαθεί να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία, η οποία ήταν διάσημη κατά τη σοβιετική εποχή, αλλά έκτοτε έχει παραμεληθεί σοβαρά.
"Όσο κι αν αυξήσουμε την τοπική παραγωγή, θα εξαρτιόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις δυτικές συνεργασίες", παραδέχθηκε ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο.
Μια άλλη ουκρανική πηγή που επικαλείται ο Economist δήλωσε: "Την άνοιξη η ροή των στρατιωτικών προμηθειών ήταν ένα πλατύ ποτάμι. Το καλοκαίρι ήταν ένα ρυάκι. Τώρα είναι μερικές σταγόνες δάκρυα".
Χωρίς την αμερικανική και δυτική χρηματοδότηση, η κατάρρευση της Ουκρανίας θα ήταν επικείμενη, καθώς αυτός ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τον οποίο ο στρατός της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας επιβίωσε για όσο διάστημα επιβίωσε. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που το ουκρανικό υπουργείο Οικονομίας και η Εθνική Τράπεζα πιστεύουν πως το ΑΕΠ της Ουκρανίας αναμένεται να φθάσει στα προ της κρίσης επίπεδα του 2021 μόλις το 2030.
Το ΑΕΠ της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 29,1% πέρυσι, πέφτοντας από τα 5,5 τρισεκατομμύρια γρίβνα στα 3,8 τρισεκατομμύρια γρίβνα σε σταθερές τιμές, θεωρώντας το 2021 ως έτος βάσης. Με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, η ουκρανική οικονομία θα φθάσει τα προ κρίσης επίπεδα μόνο το 2030, όταν το ΑΕΠ θα φθάσει τα 5,6 τρισεκατομμύρια γρίβνα σε τιμές 2021.
Συγκριτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει μέση ετήσια ανάπτυξη 4,3% για την ουκρανική οικονομία από το 2025 έως το 2028.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 2,1% πέρυσι στα 132,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια σε τιμές 2021, προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,45% φέτος, φθάνοντας το ΑΕΠ στα 135,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Παρά τις κυρώσεις, η αξία αυτή αντιπροσωπεύει περίπου 445 δισεκατομμύρια ρούβλια περισσότερα από ό,τι καταγραφόταν πριν από την κρίση.
Προφανώς, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέτυχαν, ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να αγωνίζεται. Ωστόσο, παρά την πραγματικότητα αυτή, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ανυποχώρητη στη διατήρηση των κυρώσεων και τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και εμποδίζεται να το πράξει μόνο λόγω της ισχυρής αντίθεσης στο Κογκρέσο.
Η ανυποχώρητη αλλά αποτυχημένη πολιτική του Μπάιντεν για την Ουκρανία θα είναι πιθανότατα η καταστροφή του, καθώς η δημοτικότητά του συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Morning Consult, που ενημερώθηκε στις 27 Νοεμβρίου, η δημοτικότητα του Μπάιντεν ήταν στο 38% και η αποδοκιμασία του στο 55%. Σύμφωνα με τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων του FiveThirtyEight, το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν βρισκόταν στο 39%, ενώ το 54,7% αποδοκίμαζε.
Οι δημοσκοπήσεις των New York Times/Siena College στις αρχές Νοεμβρίου έδειχναν ότι ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν σε τέσσερις από τις έξι πολιτείες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά, σύντομα ακολούθησαν και άλλες ενδείξεις για τον εκλογικό κίνδυνο του προέδρου. Η δημοτικότητα του Μπάιντεν σε μετωπικές αναμετρήσεις με τον Τραμπ μειώνεται, όπως φαίνεται από το γεγονός πως μεταξύ των τελευταίων ερευνών αυτού του μήνα από 13 διαφορετικούς δημοσκόπους, η θέση του Μπάιντεν είναι χειρότερη από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις τους σε όλες εκτός από δύο.
Όπως τόνισε το Politico, "Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης προέρχεται από ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν τον Μπάιντεν - οι οποίοι μπορεί να γίνουν αναποφάσιστοι, αλλά να μην στραφούν προς την υποστήριξη του Τραμπ - ο Ρεπουμπλικάνος έχει επίσης αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Το ποσοστό ψήφων του Τραμπ στον εθνικό μέσο όρο των δημοσκοπήσεων είναι τώρα υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του περασμένου έτους".
Ένας σημαντικός λόγος για την ταλάντευση της δημοτικότητας μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ είναι οι αντίστοιχες θέσεις τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση σε 24 ώρες, και παρόλο που αυτό είναι αμφίβολο, δείχνει το γεγονός πως θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα αυτόν τον πόλεμο. Ο Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, όχι μόνο υποκίνησε την έναρξη του πολέμου, αλλά προσπαθεί να τον συνεχίσει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και εις βάρος των Αμερικανών φορολογουμένων που ήδη δυσκολεύονται με το κόστος ζωής.
Εάν η χρηματοδότηση της Ουκρανίας διακοπεί τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο του 2024, η Μόσχα πιθανότατα θα έχει τερματίσει τον πόλεμο μέχρι τότε, αφού επιτύχει τους στόχους της, και θα είναι έτοιμη να αρχίσει να συμμετέχει σε αργές προσπάθειες εξομάλυνσης με την Ουάσιγκτον - εάν εκλεγεί ο Τραμπ. Και ακόμη και αν το Κογκρέσο εγκρίνει τελικά ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, αυτό απλώς θα καθυστερήσει για μικρό χρονικό διάστημα την τελική νίκη της Ρωσίας.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr