Η κυβέρνηση της Σλοβακίας μπλοκάρει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 40,3 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία

ΑΡ Photo/Ρetr David Jοsek
Freepen.gr -
Η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση της Σλοβακίας μπλόκαρε την πρωτοβουλία των προκατόχων της να χορηγήσουν 40,3 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ανέφερε η πύλη ειδήσεων pravda.sk.

Την πρωτοβουλία για μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία υπέβαλε στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρώην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της Σλοβακίας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στη δημοκρατία, μετά τις οποίες σχηματίστηκε υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Φίκο, ηγέτη του κόμματος Direction - Social Democracy. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Άμυνας αποπέμφθηκε.

Ο Φίκο είπε πως η χώρα δεν θα στέλνει πλέον στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο από τις αποθήκες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ωστόσο, οι αρχές δεν θα εμποδίσουν τις εμπορικές προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η Σλοβακία έστειλε στην Ουκρανία αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα Zuzana-2 κατασκευασμένα από ιδιώτες εμπόρους όπλων. Η Μπρατισλάβα αποκαλεί αυτόν τον εξοπλισμό το κορυφαίο προϊόν της εθνικής βιομηχανίας όπλων.

Το πακέτο βοήθειας που μπλοκαρίστηκε περιελάμβανε 4 εκατομμύρια βλήματα διαμετρήματος 7,62 mm, 5.172 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 125 mm, 140 βλήματα για το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Kub, 8 όλμους και 1.200 βλήματα για αυτά.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Σλοβακία έχει στείλει 13 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία συνολικού ύψους 671 εκατομμυρίων ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail