Η Σλοβακία και η Ουγγαρία προκαλούν ένα σοκ 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τρελό Ουκρανό

Η πολεμική βοήθεια που προορίζεται για την Ουκρανία συναντά συνεχή εμπόδια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει εμφανιστεί ένα αξιοσημείωτο χάσμα. Οι νομοθέτες του GOP πιέζουν για ένα ξεκάθαρο τελικό παιχνίδι στην Ουκρανία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τη μετατόπιση της εστίασης στο Ισραήλ.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το ρήγμα καθιστά πρόκληση για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να παράσχει ουσιαστική βοήθεια στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη, οι ανησυχίες εντείνονται καθώς τα κράτη της ΕΕ υπογραμμίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Κατά συνέπεια, η ροή βοήθειας προς την Ουκρανία έχει σταματήσει. Παρά αυτές τις προκλήσεις, ένα μικρό ποσό βοήθειας παραμένει.

Πρόσφατα, η ΕΕ υποσχέθηκε βοήθεια 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος αυτής της βοήθειας βρίσκεται επί του παρόντος σε αναμονή, με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να καθυστερούν τη διανομή της. 

Άσκησε βέτο: Όχι 52 δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας τήρησαν σταθερή θέση ενάντια σε πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (52,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για την Ουκρανία, όπως αναφέρει το Politico. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τόνισε πως η υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική, δηλώνοντας ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη νίκη στην πρώτη γραμμή και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δε δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο εξέφρασε ανησυχίες για τη διαφθορά στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Fico, η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας δεν είναι έτοιμη να βοηθήσει μια κυβέρνηση που δεν έχει ξεκάθαρη ιδέα πού πηγαίνουν τα χρήματα του πολέμου.

Ενώ, ο Βίκτορ Όρμπαν, σε δήλωσή του στο Kossuth Radio, χαρακτήρισε αποτυχημένη την στρατηγική της ΕΕ για το Κίεβο. Ο Φίκο τόνισε την ανεξάρτητη στάση της Σλοβακίας στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι η νέα σλοβακική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ανθρωπιστική βοήθεια και δε θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Νέοι φίλοι, παλιοί στόχοι: Το πρόβλημα Σλοβακίας-Ουγγαρίας

Ο Όρμπαν βρήκε υποστήριξη για τη θέση του στον Φίκο, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα πρωθυπουργός. Πριν από την κοινή ανακοίνωση για την άσκηση βέτο στο πακέτο βοήθειας των 52,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Όρμπαν είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενισχύοντας τη στάση του κατά των Βρυξελλών σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτό το ενιαίο μέτωπο αντικατοπτρίζει μια σημαντική πρόκληση για την προσέγγιση της ΕΕ στη συνεχιζόμενη κρίση.

Βλέπετε, και οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αρκετά παρόμοιοι στην προσέγγισή τους στην Ουκρανία. Υποστηρίζουν πως η βοήθεια των συμμάχων χρησιμεύει στην παράταση της σύγκρουσης παρά στην επίλυση. Και οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν τη διακοπή του πολέμου και την επιδίωξη της ειρήνης μέσω της δέσμευσης με τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει πλήρη επίγνωση αυτής της αλλαγής. Ο Βίκτορ Όρμπαν, κάποτε ένας μοναχικός αγωνιστής κατά του πολέμου, έχει τώρα ένα νέο σύμμαχο στον Φίκο, ενισχύοντας την αντιπολεμική τους στάση. Αυτή η ενιαία προοπτική υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για διπλωματικές λύσεις, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της σύγκρουσης.

Η μακροχρόνια εχθρότητα του Φίκο, η οποία χρονολογείται από το 2009, σε συνδυασμό με την ανυποχώρητη αντίθεση του Όρμπαν παρουσιάζουν μια δύσκολη εικόνα για το μέλλον της Ουκρανίας. Με αυτές τις δύο χώρες να συνεργάζονται, η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να λάβει την πολεμική βοήθεια της ΕΕ. Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει για τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Θα είναι συναρπαστικό να παρατηρήσουμε πώς ο Ζελένσκι προετοιμάζει το έδαφος για να συναινέσει το ζευγάρι στις απαιτήσεις της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail