Pixabay |
MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Κάθονται σε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο κύριος λόγος για τον οποίο αυτές οι απώλειες έχουν γίνει τόσο μεγάλες είναι επειδή έχουμε δει μια ιστορική κατάρρευση της αγοράς ομολόγων τα τελευταία χρόνια:
Τα ομόλογα του δημοσίου - χρεόγραφα που εκδίδει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της - βρίσκονται σε εφιαλτική πορεία από την έναρξη της πανδημίας, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την αύξηση των επιτοκίων και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τεράστιου ελλείμματος των ΗΠΑ.
Το iShares 20+ Year Treasury Fund της BlackRock, το οποίο παρακολουθεί τις τιμές χρέους μεγαλύτερης διάρκειας, έχει υποχωρήσει 48% από τον Απρίλιο του 2020.
Χάρη σε αυτό το ιστορικό κραχ της αγοράς ομολόγων, τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα είχαν απώλειες 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 30 Σεπτεμβρίου:
Ως αποτέλεσμα αυτού του ξεπουλήματος, μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε απραγματοποίητες ή «χάρτινες» ζημίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι η αξία των ομολόγων τους έχει πέσει, αλλά επέλεξαν να κρατήσουν αντί να ξεφορτώσουν τις επενδύσεις τους.
Η Moody's υπολόγισε τον περασμένο μήνα πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ είχαν συγκεντρώσει απώλειες χαρτιού αξίας 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα χαρτοφυλάκιά τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου — αύξηση 15% από τις 30 Ιουνίου. Τα στοιχεία του οίκου αξιολόγησης εξακολουθούν να μην υπολογίζουν έναν κολασμένο Οκτώβριο όπου η κατάρρευση των τιμών των μακροπρόθεσμων ομολόγων έφτασαν σε μια από τις χειρότερες διαδρομές στην ιστορία της αγοράς.
Γύρνα πίσω και διάβασε ξανά την τελευταία πρόταση.
Μετά από όσα είδαμε τον Οκτώβριο, ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός τώρα;
Έχει ξεπεράσει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια;
Έχει ξεπεράσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια;
Κανείς δεν ξέρει πραγματικά.
Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο.
Τα καλά νέα είναι ότι δε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, εκτός και αν υπάρξει άνοδος στις τράπεζες.
Όμως, αν υπάρξει άνοδος στις τράπεζες, οι τράπεζες που επηρεάζονται θα πρέπει να αρχίσουν να ξεπουλούν τα ομόλογά τους με τεράστια ζημία, και αυτό θα ήταν ένας εφιάλτης:
Ενώ γενικά αγοράζονται και προορίζονται να διατηρηθούν έως ότου ωριμάσουν, εάν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν ένα κύμα αναλήψεων - ένα Bank Run - μπορεί να χρειαστεί να τις πουλήσουν. Αυτό συνέβη στη Silicon Valley Bank νωρίτερα φέτος.
Η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει αυτά τα ομόλογα καθώς οι καταθέτες της προσπαθούσαν να αποσύρουν κεφάλαια.
Όσο λοιπόν όλοι έχουν πίστη στις τράπεζες, τα πράγματα δεν θα τρελαίνονται πολύ.
Ας ελπίσουμε πως αυτό θα παραμείνει για αρκετό καιρό, γιατί αυτήν την στιγμή οι μεγαλύτερες τράπεζές μας είναι μια ωρολογιακή βόμβα:
Η Bank of America είναι ο μεγάλος δανειστής που επλήγη περισσότερο από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων, έχοντας αποκαλύψει μια πιθανή τρύπα 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της τον περασμένο μήνα.
Οι άλλες τράπεζες «Big Four» - η Citigroup, η JPMorgan Chase και η Wells Fargo - σημείωσαν επίσης απραγματοποίητες ζημίες σε δεκάδες δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκθέσεις κερδών τους για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.
Μόλις πριν από λίγες μέρες, γίναμε μάρτυρες της έκτης τραπεζικής χρεοκοπίας φέτος.
Το συνδυασμένο ενεργητικό αυτών των έξι τραπεζών στην πραγματικότητα υπερβαίνει το συνδυασμένο ενεργητικό των 25 τραπεζών που απέτυχαν το 2oo8.
Και όπως εύστοχα έχει σημειώσει ο James Rickards, έρχονται περισσότερες χρεοκοπίες τραπεζών:
Προειδοποίησα τον Μάρτιο ότι η αποτυχία της Silicon Valley Bank θα ήταν μόνο η αρχή. Τώρα είχαμε πέντε επιπλέον χρεοκοπίες τραπεζών.
Και αυτή η τελευταία αποτυχία δε θα είναι η τελευταία.
Οι βετεράνοι τέτοιων κρίσεων (και συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου σε αυτήν την κατηγορία) γνωρίζουν πως από την στιγμή που αρχίζουν να πέφτουν τα ντόμινο, συνεχίζουν να πέφτουν μέχρι να επιβληθεί κάποια κυβερνητική παρέμβαση ιδιαίτερα δρακόντεια.
Εν τω μεταξύ, η συνολική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται σταθερά.
Σύμφωνα με το Challenger, Gray & Christmas, ο αριθμός των απολύσεων λιανικής έχει αυξηθεί κατά 258 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι:
Εν μέσω της πρώιμης εορταστικής περιόδου αγορών, οι έμποροι λιανικής έχουν περικόψει 72.182 θέσεις εργασίας έως τον Οκτώβριο, αύξηση 258% από τις 20.191 θέσεις εργασίας που καταργήθηκαν το 2022, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Challenger, Gray & Christmas. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός αριθμός περικοπών θέσεων εργασίας από τότε που οι λιανοπωλητές έκοψαν 179.520 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο του 2020.
Τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές συνθήκες έγιναν όλο και πιο σκληρές.
Ήταν μια αργή, σταθερή κατολίσθηση που τώρα απειλεί να μετατραπεί σε χιονοστιβάδα.
Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που μόλις διεξήχθη από την Bankrate, ο αμερικανικός λαός δεν αισθάνεται πολύ καλά για τις οικονομικές αλλαγές που έχουμε δει από τότε που μπήκε ο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο:
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Bankrate την Τετάρτη δείχνει πως το 50% των Αμερικανών λέει ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει από τις προεδρικές εκλογές του 2020. Συγκριτικά, μόλις το 21% πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση έχει βελτιωθεί, ενώ το 26% πιστεύει πως παραμένει αμετάβλητη.
«Η δεινή κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες μπορεί να βοηθήσει στο να υπαγορευτεί εάν ήταν σοφό ή όχι για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να τρομοκρατήσει την επωνυμία «Bidenomics»», δήλωσε ο Mark Hamrick, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate.
Μεταξύ των Αμερικανών που αισθάνονται απαισιόδοξοι για τις οικονομικές τους προοπτικές, περίπου οι μισοί - 45% - κατηγορούν τον Μπάιντεν και τις οικονομικές του πολιτικές. Ένα άλλο 35% πιστεύει ότι το Κογκρέσο ευθύνεται, ενώ το 27% εντόπισε την Federal Reserve ως υπαίτιο.
Όμως, όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα αυτήν την στιγμή, η αλήθεια είναι πως αυτό που βιώνουμε επί του παρόντος θα θεωρηθεί ακραία ευημερία σε σύγκριση με αυτό που έρχεται.
Καθώς συζητώ στο ολοκαίνουργιο βιβλίο μου με τίτλο «Χάος», βρισκόμαστε στο χείλος μιας οικονομικής αναταραχής που δε θα μοιάζει με τίποτα από οτιδήποτε έχει δει ποτέ το έθνος μας.
Η Αμερική κυριολεκτικά πνίγεται στο χρέος, η αξία του νομίσματός μας καταστρέφεται και τώρα το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα βρίσκεται στο χείλος μιας άνευ προηγουμένου κρίσης.
Ελπίζω λοιπόν να είστε προετοιμασμένοι για αυτό που ακολουθεί.
Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν είναι.