Τι πραγματικά συνέβη στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ;

Το να ζητάμε από τους ανθρώπους να έχουν ανοιχτό μυαλό σχετικά με τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου είναι παρόμοιο με το να σας ζητάμε να κρατήσετε την αναπνοή σας για δέκα λεπτά. Σχεδόν αδύνατο. Αλλά εδώ ταιριάζει. Κανείς δεν αρνείται (τουλάχιστον κανένας που είναι υγιής) ότι η Χαμάς εξαπέλυσε μια επίθεση που αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς. Το σχέδιο της Χαμάς ήταν απλό και σαφές — 1) επίθεση και καταστροφή ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα σύνορα της Γάζας ή κοντά και 2) σύλληψη όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων και επιστροφή τους στη Γάζα για να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά χαρτιά. Η επιχείρηση της Χαμάς ήταν τόσο επιτυχημένη όσο και συγκλονιστική.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά την κρίση μου αυτό δεν ήταν μια προβοκάτσια. Αυτό ήταν η κυβέρνηση του Ισραήλ - δηλαδή, βασικοί ισραηλινοί στρατιωτικοί και αξιωματούχοι πληροφοριών που αγνόησαν σαφείς προειδοποιήσεις ότι η Χαμάς επρόκειτο να επιτεθεί. Η επίθεση της Χαμάς κατέπληξε το Ισραήλ με την αγριότητά της και έπληξε σοβαρά τους Ισραηλινούς που καλλιέργησαν προσεκτικά τη φήμη πως είναι οι καλύτεροι με πληροφορίες και στρατιωτική ετοιμότητα. Το Ισραήλ ταπεινώθηκε. Αμέσως μετά την επίθεση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν ότι βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ορισμένα κιμπούτζ είχαν καταληφθεί και έλαβαν δραστικά μέτρα για να ανακτήσουν τον έλεγχο. Αυτά τα βήματα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στα δύο επόμενα άρθρα και ένα βίντεο, είναι ότι το Ισραήλ χτύπησε στόχους αδιαφορώντας για τη μοίρα των Ισραηλινών ομήρων και προκάλεσε το θάνατο τόσο των μαχητών της Χαμάς όσο και των ομήρων.

Υπάρχουν δύο εξαιρετικά άρθρα που εμβαθύνουν στις λεπτομέρειες και τα στοιχεία σχετικά με την επίθεση της Χαμάς και τα επακόλουθά της. Και τα δύο υπονομεύουν το αφήγημα της ισραηλινής κυβέρνησης. Ρε, φαντάσου το. Μια κυβέρνηση που λέει ψέματα για ένα ταπεινωτικό γεγονός σε μια προσπάθεια να σώσει τη φήμη της; Απίθανο.

Το πρώτο άρθρο προέρχεται από το The Cradle και είναι συγγραφέας των Robert Inlakesh και Sharmine Narwani, What Really Happened on 7th October? Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το κομμάτι:

Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη – ποιος σκότωσε και ποιος σκοτώθηκε – αρχίζει τώρα να εμφανίζεται.

Αντί για τη μαζική σφαγή αμάχων που διεκδικεί το Ισραήλ, ελλιπή στοιχεία που δημοσιεύονται από την εβραϊκή εφημερίδα Haaretz δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν στην πραγματικότητα μαχητές - στρατιώτες ή αστυνομικοί.

Στο μεσοδιάστημα, δύο εβδομάδες γενικών δυτικών ΜΜΕ που ανέφεραν πως η Χαμάς φέρεται να σκότωσε περίπου 1.400 Ισραηλινούς αμάχους κατά την στρατιωτική της επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εξυπηρέτησε τα συναισθήματα και δημιούργησε το κλίμα για την απεριόριστη καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και του άμαχου πληθυσμού της.

Οι λογαριασμοί για τον αριθμό των ισραηλινών νεκρών έχουν φιλτραριστεί και διαμορφωθεί έτσι ώστε να υποδηλώνουν ότι μια μαζική σφαγή πολιτών συνέβη εκείνη την ημέρα, με μωρά, παιδιά και γυναίκες ως τους κύριους στόχους μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Τώρα, λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τα θύματα που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Από τις 23 Οκτωβρίου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο δημοσίευσε πληροφορίες για 683 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των τοποθεσιών των θανάτων τους στις 7 Οκτωβρίου.

Από αυτούς, 331 θύματα - ή το 48,4 τοις εκατό - έχουν επιβεβαιωθεί ότι είναι στρατιώτες και αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες. Άλλοι 13 περιγράφονται ως μέλη της υπηρεσίας διάσωσης και οι υπόλοιποι 339 θεωρούνται φαινομενικά πολίτες.

Αν και αυτός ο κατάλογος δεν είναι ολοκληρωμένος και αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το ήμισυ του δηλωθέντος απολογισμού των νεκρών του Ισραήλ, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στη μάχη σώμα με σώμα προσδιορίζονται ξεκάθαρα ως Ισραηλινοί μαχητές.

Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι παιδιών κάτω των τριών ετών, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ισραηλινή αφήγηση ότι μωρά έγιναν στόχος παλαιστινιακών αντιστασιακών. Από τα 683 συνολικά θύματα που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής, επτά ήταν μεταξύ 4 και 7 ετών και εννέα ηλικίας μεταξύ 10 και 17 ετών. Τα υπόλοιπα 667 θύματα φαίνεται να είναι ενήλικες.

Μετά υπάρχει το άρθρο του Max Blumenthal. Πλήρης αποκάλυψη — Ήμουν φίλος με τον μπαμπά του Μαξ, τον Σιντ, και αναρωτιέμαι μέχρι σήμερα αν ο Μαξ είναι ακόμα ευπρόσδεκτος στο σπίτι των γονιών του για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ο Μαξ είναι ένας προικισμένος ρεπόρτερ και είναι κατά τη γνώμη μου η εκδοχή του Sy Hersh της γενιάς του. Ο Μαξ δεν προσφέρει γνώμη. Ασχολείται με γεγονότα και το άρθρο του —οι μαρτυρίες της 7ης Οκτωβρίου αποκαλύπτουν τον στρατιωτικό «βομβαρδισμό» Ισραηλινών πολιτών από το Ισραήλ με άρματα μάχης, πυραύλους — είναι γεμάτο μαρτυρίες και στοιχεία από ισραηλινές πηγές. Ο Μαξ ανοίγει το άρθρο του με αυτή τη λιτανεία γεγονότων:

Αρκετές νέες μαρτυρίες από Ισραηλινούς μάρτυρες για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έρχονται να προστεθούν σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τους πολίτες του καθώς μάχονταν για να εξουδετερώσουν Παλαιστίνιους ένοπλους.

Ο Tuval Escapa, μέλος της ομάδας ασφαλείας για το Kibbutz Be'eri, δημιούργησε μια τηλεφωνική γραμμή για τον συντονισμό μεταξύ των κατοίκων του κιμπούτς και του ισραηλινού στρατού. Είπε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι καθώς άρχισε να επικρατεί η απόγνωση, «οι διοικητές στο πεδίο πήραν δύσκολες αποφάσεις - συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών καταληφθέντων σπιτιών για να εξοντώσουν τους τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους».

Μια ξεχωριστή δημοσίευση που δημοσιεύτηκε στη Haaretz σημείωσε πως ο ισραηλινός στρατός ήταν «αναγκασμένος να ζητήσει αεροπορική επίθεση» εναντίον της δικής του εγκατάστασης μέσα στο πέρασμα Erez προς τη Γάζα «προκειμένου να απωθήσει τους τρομοκράτες» που είχαν καταλάβει τον έλεγχο. Εκείνη η βάση ήταν γεμάτη με ισραηλινούς αξιωματικούς της Πολιτικής Διοίκησης και στρατιώτες εκείνη την εποχή.

Αυτές οι αναφορές δείχνουν ότι ελήφθησαν εντολές από την ανώτατη διοίκηση του στρατού για επίθεση σε σπίτια και σε άλλες περιοχές εντός του Ισραήλ, ακόμη και με κόστος πολλών ισραηλινών ζωών.

Μια Ισραηλινή γυναίκα με το όνομα Yasmin Porat επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι ο στρατός «αναμφίβολα» σκότωσε πολλούς Ισραηλινούς μη μάχιμους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφεραν οι David Sheen και Ali Abunimah στην Electronic Intifada, η Porat περιέγραψε «πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά» και ισραηλινούς βομβαρδισμούς αρμάτων μάχης, που οδήγησαν σε πολλά θύματα μεταξύ των Ισραηλινών.

Εάν διαβάσετε και τα δύο κομμάτια με ανοιχτό μυαλό, πιθανότατα θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η προπαγανδιστική εκστρατεία του Ισραήλ για να παρουσιάσει τη Χαμάς ως αιμοδιψή, αποκεφαλιστή παιδιών, βιαστή εισήχθη ως το μιμίδιο του Ισραήλ για να αποσπάσει την προσοχή από το τι πραγματικά συνέβη - το Ισραήλ πανικοβλήθηκε και κατέληξε να σκοτώσει άθελά του πολλούς δικούς τους ανθρώπους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail