Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Στις 9 Οκτωβρίου 2023 το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στον κόσμο, ένα σμήνος USV και ένα UCAV είχαν επιτεθεί με επιτυχία σε στόχο πλοίου. Το Albatros Kamikaze USV, που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία ASELSAN, εκτοξεύτηκε δοκιμαστικά στην ανατολική Μεσόγειο στα ανοικτά των ακτών της Μερσίνης στις 8 Οκτωβρίου. Ένα σμήνος οκτώ Albatros USV επιτέθηκε στο πλοίο στόχο, και ένα από αυτά, που μετέφερε μία κατασκευασμένη κεφαλή Roketsan, πυροδοτήθηκε βυθίζοντας το 22 μέτρων πλοίο στόχο μέσα σε λίγα λεπτά. Στη δοκιμή συμμετείχε και ένα Bayraktar TB2 UCAV της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, κατευθύνοντας τα USV στον στόχο. Αυτή η επιτυχημένη δοκιμή καταδεικνύει την ικανότητα της Τουρκίας να πραγματοποιήσει επιθέσεις καμικάζι από σμήνη USV.
Στο δοκιμαστικό υλικό που κοινοποίησε η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), ένα Bayraktar TB2 UCAV των Ναυτικών Δυνάμεων εντόπισε το πλοίο στόχο στις 08:30 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου. Στις 09:30, ο σταθμός ελέγχου ανέθεσε ένα σμήνος των USV Albatros για να καταστρέψουν τον εντοπισμένο στόχο. Στις εικόνες τρία USV σε ένα σμήνος κινούνταν προς τον στόχο. Τα σκάφη στη δεξιά πλευρά και στην πλευρά του λιμανιού εγκατέλειψαν τον σχηματισμό και το USV στη μέση κινήθηκε κατευθείαν προς τον στόχο, χτυπώντας και βυθίζοντάς τον.
Για να θεωρηθεί η δοκιμαστική πυροδότηση κοινή επιχείρηση UCAV-USV, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Τα USV TB2 Bayraktar και Albatros πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο σύνδεσμο δεδομένων.
Εντός του πεδίου λειτουργίας του δικτύου, η επιφανειακή τροχιά που ανιχνεύεται από το TB-2 χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη πρέπει να μεταδοθεί στα USV Albatros μέσω της σύνδεσης δεδομένων.
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν είναι σαφές εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις. Οι εικόνες δείχνουν ότι ο χειριστής που χρησιμοποιεί το TB-2 ενημέρωσε τον παράκτιο σταθμό που ελέγχει τα USV Albatros μέσω φωνητικής αναφοράς ότι ο επιφανειακός στόχος είχε εντοπιστεί. Στη συνέχεια, ο σταθμός ελέγχου κατεύθυνε τα USV Albatros στον στόχο για να τον καταστρέψουν. Αυτό υποδηλώνει ότι τα USV TB-2 και Albatros μπορεί να μην ήταν στην ίδια σύνδεση δεδομένων και πως ο χειριστής μπορεί να κατευθύνει χειροκίνητα τα USV Albatros στον στόχο.
Για να θεωρηθούν επίθεση σμήνους, τα USV πρέπει να δημιουργήσουν έναν σύνδεσμο μεταξύ τους και να αποφασίσουν αυτόνομα από ποια κατεύθυνση, πώς και πόσα USV θα εμπλακούν στον στόχο σύμφωνα με αλγόριθμους επίθεσης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Δεν είναι σαφές από τις εικόνες εάν τα USV κινήθηκαν αυτόνομα ή κατευθύνθηκαν στον στόχο από τον χειριστή. Ωστόσο, με βάση τα προηγούμενα πειράματα της Aselsan με τα Albatros USV, τα σκάφη μπορούν να κινηθούν αυτόνομα στον στόχο με την καθοδήγηση του αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης και να αποφασίσουν για την εμπλοκή.
Η χρήση ενός TB2 για ανίχνευση στόχου από μόνη της δεν καθιστά αυτή τη λειτουργία κοινή επιχείρηση UCAV-USV. Ο στόχος που ανιχνεύεται από το TB-2 μπορεί επίσης να εντοπιστεί από περιπολικό σκάφος, ελικόπτερο ή αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας και η θέση του στόχου μπορεί να αναφερθεί στον σταθμό ελέγχου. Το πιο σημαντικό σημείο εδώ είναι ότι τα UCAV και τα USV πρέπει να μοιράζονται αυτόματα τους στόχους που εντοπίζουν στην ίδια αρχιτεκτονική δικτύου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους αποστολής που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, τα USV μπορούν ταυτόχρονα να καταστρέψουν τον στόχο σε ένα σμήνος από διαφορετικές κατευθύνσεις με τρόπο που να κορεστεί τα συστήματα αυτοάμυνας του στόχου.
Ωστόσο, η αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία ως συσκευή κολακείας του κοινού και κινητοποίησης εθνικιστικών συναισθημάτων καθιστά δύσκολη την αντικειμενική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας των οπλικών συστημάτων που αναπτύσσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Για παράδειγμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανώτερα στελέχη εργολάβων αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Ερντογάν και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Baykar, της εταιρείας που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, ισχυρίζονται πως τα UCAV παράγονται εξ ολοκλήρου στην εγχώρια αγορά και σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, ο Γερμανός κατασκευαστής αμυντικών ηλεκτρονικών Hensoldt είπε στο Reuters ότι εξόπλισε το Bayraktar TB2 με τον οπτικό αισθητήρα ARGOS II από το 2020. Η Hensoldt είπε πως είχε επίσης προμηθεύσει τον αισθητήρα σε δύο άλλους Τούρκους κατασκευαστές drone, την Turkish Aerospace Industries (TAI) και την εταιρεία Vestel. Οι ποσότητες και οι ακριβείς ημερομηνίες παράδοσης των αισθητήρων είναι εμπιστευτικές και δεν μπορούν να κοινοποιηθούν, είπε η Hensoldt. «Χωρίς τέτοιους αισθητήρες, τα drones όπως τα γνωρίζουμε δε θα λειτουργούσαν», δήλωσε η Kelsey Gallagher, ερευνήτρια στο Project Ploughshares, ένα καναδικό ερευνητικό ινστιτούτο για την ειρήνη.
Όπως έδειξε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, τα μη επανδρωμένα και αυτόνομα συστήματα θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές, ειδικά στον ναυτικό πόλεμο. Η Τουρκία πρέπει να μετατρέψει την αμυντική της βιομηχανία από εγχώριο πολιτικό εργαλείο για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια. Ενώ η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία τα τελευταία 10 χρόνια, οι δυνατότητες που αποκτήθηκαν είναι ανεπαρκείς για να την καταστήσουν κορυφαίο παίκτη της αμυντικής βιομηχανίας. Η Τουρκία προχωρά στον σωστό οδικό χάρτη για τη χρήση UCAV και USV σε κοινές επιχειρήσεις. Ωστόσο, έχει ακόμα κάποια απόσταση να καλύψει και δυνατότητες να αποκτήσει.
* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 μεταμόρφωσε το γεωπολιτικό τοπίο και προανήγγειλε μια πιθανή αλλαγή στον ναυτικό πόλεμο. Αυτή η αλλαγή ήταν εμφανής στην αποτελεσματική χρήση από την Ουκρανία των μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας Kamikaze (USV) εναντίον ρωσικών πολεμικών πλοίων και της βάσης της Σεβαστούπολης. Το Τουρκικό Ναυτικό, το οποίο παρακολουθεί στενά τις ναυτικές διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, επιδιώκει να προσαρμοστεί και να βελτιώσει τις δυνατότητές του με βάση τα διδάγματα. Μια σημαντική εστίαση είναι η χρήση των USV που λειτουργούν σε σχηματισμούς σμήνους που καθοδηγούνται αυτόνομα από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Όταν συγχρονίζεται με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV) εντός ενός ενοποιημένου τομέα δικτύου, αυτή η τακτική υπόσχεται να αλλάξει το παιχνίδι, μια ικανότητα που πολλά ναυτικά φιλοδοξούν να αποκτήσουν.