Ο πόλεμος πολλαπλών μετώπων του Ισραήλ θερμαίνεται

Freepen.gr - Το Ισραήλ συνεχίζει να πολεμά στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, ενώ αντιμετωπίζει απειλές από πολλές άλλες κατευθύνσεις στον πρώτο πολυμέτωπο πόλεμο εδώ και δεκαετίες.

Η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου, σημειώνει κάποια πρόοδο. Από την 1η Νοεμβρίου, τα ισραηλινά στρατεύματα προχώρησαν κατά μήκος της οδού al-Rasheed στην ακτή της Γάζας, κοντά στην πόλη Beit Lahia στο βορειοανατολικό τμήμα της Λωρίδας και στο Wadi Gaza, ακριβώς στα νότια της πόλης της Γάζας, αναφέρει το southfront.press.

Αυτή η κίνηση είχε υψηλό κόστος. Οι Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα του Κινήματος της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, ανακοίνωσε στις 31 Οκτωβρίου ότι οι μαχητές της έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής 22 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα. Μέχρι την 1η Νοεμβρίου, η IDF είχε αναγνωρίσει ότι 11 από τους στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις εντός της Λωρίδας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα εντάθηκαν μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης. Περίπου 400 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όταν πολλά χτυπήματα έπληξαν ένα συγκρότημα κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας στις 31 Οκτωβρίου.

Πάνω από 8.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 3.500 παιδιά και 2.100 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 1.418 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι από αυτούς κατά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 245 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο του Λιβάνου, οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χεζμπολάχ συνεχίζονται. Η λιβανική ομάδα ανακοίνωσε στις 31 Οκτωβρίου ότι είχε βάλει στο στόχαστρο 105 ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα. 120 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία ανέφερε επίσης πως καταστράφηκαν 13 στρατιωτικά οχήματα και δεκάδες εξοπλισμοί παρακολούθησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 47 Λιβανέζοι μαχητές, τέσσερις πολίτες και επτά Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων σε αυτό το μέτωπο.

Στη Συρία και το Ιράκ, περισσότερες επιθέσεις στόχευσαν τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών ως απάντηση στην άνευ όρων υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε στις 31 Οκτωβρίου ότι 16 επιθέσεις είχαν στόχο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και άλλες 11 βάσεις στη Συρία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο καταστροφικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα οδήγησε ακόμη και σε αντίδραση από την Υεμένη. Οι Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) ανακοίνωσαν στις 31 Οκτωβρίου πως είχαν βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ με πυραύλους και drones. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανέλαβε επίσης την ευθύνη για δύο άλλες επιθέσεις που είχαν στόχο το Ισραήλ από την Ερυθρά Θάλασσα στις 19 και 27 Οκτωβρίου. Μια τέταρτη επίθεση με πυραύλους από αυτό το μέτωπο αναφέρθηκε την 1η Νοεμβρίου. Το Ισραήλ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο απάντησης.

Ο πόλεμος στη Γάζα θέτει σε δοκιμασία την ικανότητα του Ισραήλ να πολεμά σε πολλαπλά μέτωπα ταυτόχρονα. Καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται, το IDF θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με μεγαλύτερες απειλές από ακόμη περισσότερα μέτωπα. Επιπλέον, οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή πιθανότατα θα αυξηθούν και θα γίνουν μεγαλύτερης κλίμακας. Συνολικά, ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς φαίνεται να μην είναι ρεαλιστικός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail