Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Drone της Ουκρανίας τροφοδοτούνται από ρωσικά τσιπ!
Ο ουκρανικός στρατός έχει επιδείξει προσαρμοστικότητα στη χρήση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που έχουν διασωθεί από ρωσικά πυρομαχικά Geran-2 για την κατασκευή αυτοσχέδιων drones αυτοκτονίας, όπως αναφέρει το διαδικτυακό Mash. Αυτά τα αντισυμβατικά drones είναι εξοπλισμένα με μονάδες πλοήγησης που βρέθηκαν αρχικά στα drones Geran-2. Τα επαναχρησιμοποιημένα εξαρτήματα, γνωστά ως δομοστοιχεία Kometa (Comet), συνήθως στεγάζονται στο τμήμα πτερυγίων των ρωσικών περιπλανώμενων πυρομαχικών, εμφανίζοντας ισχυρά ποσοστά επιβίωσης ακόμη και κατά την πρόσκρουση. Η μονάδα Kometa βασίζεται στο ρωσικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, GLONASS, για πλοήγηση.
Η Ρωσία είχε προηγουμένως αναπτύξει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran-2 εκτενώς στην Ουκρανία, όπου ονομάστηκαν «μοτοποδήλατα» λόγω του διακριτού θορύβου που εκπέμπουν οι κινητήρες τους. Ενώ το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του έχουν υποστηρίξει ότι αυτά τα drones μπορεί να έχουν ιρανική προέλευση, οι ισχυρισμοί τους στερούνται ουσιαστικών αποδεικτικών στοιχείων, παρά τις προφανείς ομοιότητες μεταξύ του Geran-2 και του ιρανικού drone Shahed-136. Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν αρνούνται σταθερά οποιαδήποτε ανάμειξη στη μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ τους, αν και η Τεχεράνη είχε παραδεχτεί πως έστειλε μια επιλογή δειγμάτων drone στη Ρωσία πριν από τη σύγκρουση που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την περίπλοκη δυναμική που περιβάλλει την προμήθεια και χρήση τεχνολογίας drone στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ρωσικά όπλα στην Ουκρανία
Μήνες πριν, ο συνταγματάρχης Oleksandr Saruba, επικεφαλής της μονάδας που είναι υπεύθυνη για την εξέταση των όπλων στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, αποκάλυψε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέπτυξαν ενεργά ρωσικό οπλισμό και εξοπλισμό εναντίον της Μόσχας. Το οπλοστάσιο της Ουκρανίας περιλαμβάνει πάνω από 800 πρώην ρωσικά συστήματα πυροβολικού, τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και διάφορα άλλα οχήματα, ακόμη και με κινητή σάουνα.
Αυτό το καταγεγραμμένο απόθεμα περιελάμβανε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό που σχετίζεται με τη μάχη, όπως συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας. Επιπλέον, είχε συσσωρευτεί επίσης μια σημαντική αποθήκη «μικρών» όπλων, που περιελάμβαναν πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων κατά χιλιάδες.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αποκτούν κυρίως αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όταν βρεθούν εγκαταλελειμμένα και ελάχιστα κατεστραμμένα. Ο Σαρούμπα εξήγησε ότι οι στρατιώτες που συνδέονται με το Κρεμλίνο συχνά εγκαταλείπουν τον εξοπλισμό τους, αφήνοντάς τον πίσω λόγω μικροελαττωμάτων. Αυτή η επινοητικότητα στην επαναχρησιμοποίηση των οπλικών όπλων που έχουν συλληφθεί δείχνει την έλλειψη πόρων της Ουκρανίας.
Μειωμένη δυτική υποστήριξη
Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ήδη εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία. Οι πύραυλοι ATACMS που παρέδωσε ο Μπάιντεν αποκαλύφθηκε ότι ήταν παλαιότερες εκδόσεις με κλασικά συστήματα αδρανειακής πλοήγησης, χωρίς σύγχρονη καθοδήγηση GPS. Επιπλέον, η βοήθεια που προορίζεται για το Κίεβο ανακατευθύνεται, με τις ΗΠΑ να στέλνουν βλήματα πυροβολικού στο Ισραήλ. Η Γερμανία, εν μέσω της σύγκρουσης με τη Χαμάς, δίνει προτεραιότητα στις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή υποστήριξή της στη χώρα. Αυτές οι ενέργειες υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της διανομής διεθνούς βοήθειας και των γεωπολιτικών συμμαχιών στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις.
Αυτό δείχνει ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία μειώνεται και τώρα εναπόκειται στον Ζελένσκι να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι σε έναν πόλεμο που δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ.