Ο χειμώνας έρχεται στο Ουκρανικό Μέτωπο: Εμπόδιο για μερικούς, όπλο για άλλους

Freepen.gr - Ο κρύος καιρός έρχεται στις ουκρανικές γραμμές του μετώπου. Το πρώτο χιόνι έπεσε στο πεδίο της μάχης σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες συνεχίζονται οι βροχές. Η επιδείνωση του καιρού επηρεάζει σίγουρα τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες. Ωστόσο, ενώ ο στρατός του Κιέβου προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ήττες του στη μάχη με "θάμνους και λάσπη", σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες- και το ΝΑΤΟ κατηγορεί υστερικά τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τον παγετό ως όπλο, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει μέσα από τα βαριά οχυρωμένα ουκρανικά οχυρά στο Ντονμπάς.

Τις τελευταίες ημέρες, όπως γράφει το southfront.press, οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν νέα κέρδη στην Avdeevka. Διέσπασαν τις ουκρανικές άμυνες στη βιομηχανική ζώνη στα νότια της πόλης. Οι Ρώσοι μαχητές πήραν τον έλεγχο νέων θέσεων κοντά στον σταθμό Yasinovataya-2, τον οποίο ο ουκρανικός στρατός είχε ενισχύσει εδώ και χρόνια στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης κατά του λαού του Donbass. Παρά τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση η επιχείρηση εκκαθάρισης στην περιοχή αυτή συνεχίζεται.

Τα ρωσικά μαχητικά διατηρούν επίσης την στρατιωτική πρωτοβουλία στη βόρεια πλευρά της Avdeevka. Την τελευταία εβδομάδα, ο ρωσικός στρατός έχει επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου του κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ οι μάχες έχουν επίσης προσεγγίσει τα περίχωρα του Νοβοκαλίνοβο. Στην ίδια την Αβντέεβκα, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους βιομηχανικά κτίρια στην περιοχή της χωματερής τέφρας και εισήλθαν στο έδαφος του εργοστασίου οπτάνθρακα και χημικών. Οι Ουκρανοί στρατιώτες αναγκάζονται να κρύβονται στα υπόγεια ενός τεράστιου εργοστασίου, όπως έκαναν στο Azovstal στη Μαριούπολη.

Μετά από πολλούς μήνες αιματηρών επιθέσεων γύρω από το Μπαχμούτ, ο ουκρανικός στρατός έχασε την πρωτοβουλία στην περιοχή αυτή και τελικά πέρασε σε άμυνα. Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεσή τους στην Kleshcheevka και προελαύνουν στο βόρειο τμήμα της. Οι μάχες για το κύριο προπύργιο στα βορειοδυτικά του χωριού συνεχίζονται ακόμη. Η Andreevka μετακινήθηκε και πάλι στη γκρίζα ζώνη. Στο βόρειο πλευρό του Μπαχμούτ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους γύρω από τον ταμιευτήρα Berkhovka και στοχεύουν να κόψουν τον στρατηγικής σημασίας δρόμο που χρησιμοποιεί η ουκρανική ομάδα στο Khromovo.

Η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από τις προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να εξαπολύσουν επιθέσεις κοντά στην Γκορλόβκα. Αρκετές από τις επιθέσεις τους αποκρούστηκαν στα δυτικά περίχωρα της πόλης. Τέτοιες επιχειρήσεις έχουν πιθανότατα ως στόχο να αναγκάσουν τη ρωσική διοίκηση να μεταφέρει εφεδρείες από άλλες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες συνάντησης στην περιοχή Ζαπορόζιε. Ο ρωσικός στρατός αποκρούει ουκρανικές επιθέσεις και αντεπιθέσεις. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει πλεονέκτημα στην παρούσα φάση, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες διάσπασης της ρωσικής άμυνας.

Στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, οι μάχες συνεχίζονται στο ουκρανικό προγεφύρωμα στο Krynki. Το κεντρικό τμήμα του χωριού παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες ενίοτε επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους. Προχώρησαν ελαφρώς προς τα βόρεια, αλλά σχεδόν απωθήθηκαν από τις δασικές περιοχές στα νότια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail