Η Πολωνία συγκροτεί κοινοβουλευτική ομάδα για τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

pixabay / marbus_79
Freepen.gr - Η Πολωνία συγκρότησε κοινοβουλευτική ομάδα για να ασχοληθεί με τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τη Γερμανία και τη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Arkadiusz Mulyarczyk.

Στα μέλη της ομάδας περιλαμβάνεται ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Σύμφωνα με τον Mulyarczyk, η νέα επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την απαίτηση αποζημίωσης από το Βερολίνο, το οποίο πέρυσι αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, και για την εκτίμηση του ποσού της αποζημίωσης που θα ζητηθεί από τη Μόσχα.

Σε δήλωσή του στο X (πρώην Twitter) την Παρασκευή, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι "ο αγώνας για δικαιοσύνη" παραμένει ηθική και νομική υποχρέωση σχεδόν 80 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Ο Mulyarczyk πρόσθεσε πως η έλλειψη αποζημιώσεων "ρίχνει σκιά" όχι μόνο στις διακρατικές σχέσεις, αλλά και σε ολόκληρη την παγκόσμια έννομη τάξη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το περασμένο φθινόπωρο παρουσιάστηκε έκθεση σχετικά με τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία ως αποτέλεσμα της γερμανικής εισβολής και κατοχής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau υπέγραψε διπλωματικό σημείωμα προς τη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας 6,2 τρισεκατομμύρια PLN (περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση για τις ζημίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail