ΗΠΑ και Ισραήλ ανοίγουν δεύτερο μέτωπο στο Λίβανο

Η ανακοίνωση αργά το βράδυ της Κυριακής από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ [CENTCOM] που εδρεύει στην Ντόχα σχετικά με την άφιξη ενός αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου κλάσης Οχάιο στην "περιοχή ευθύνης" της προμηνύει μια σημαντική κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από τη σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι πολύ σπάνιο να δημοσιοποιείται η χρήση αυτών των υποβρυχίων. Η CENTCOM δεν παρείχε πρόσθετες λεπτομέρειες, αλλά ανάρτησε μια εικόνα που προφανώς δείχνει ένα υποβρύχιο κλάσης Οχάιο στη γέφυρα της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο. Είναι ενδιαφέρον πως η CENTCOM μοιράστηκε επίσης ξεχωριστά μια εικόνα ενός βομβαρδιστικού B-1 με πυρηνικές ικανότητες που επιχειρεί στη Μέση Ανατολή.

Στο σύνολό τους, αυτές οι αμερικανικές αναπτύξεις, που έρχονται να προστεθούν στην τρομερή παρουσία δύο αεροπλανοφόρων και πολεμικών πλοίων με εκατοντάδες προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα αντίστοιχα, γίνονται με το βλέμμα στραμμένο στην "άλλη πλευρά της εξίσωσης", όπως περιέγραψε γραφικά ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή.

Σε μια συναφή, ίσως, εξέλιξη, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς έφτασε στο Ισραήλ την Κυριακή για επείγουσες διαβουλεύσεις. Οι New York Times ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ "επιδιώκουν να επεκτείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ".

Αναμφισβήτητα, η πιο φιλική εξήγηση για την ανάπτυξη ενός αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου, το οποίο αποτελεί μέρος της "πυρηνικής τριάδας" του Πενταγώνου -τα σκάφη της κλάσης Ohio είναι τα μεγαλύτερα υποβρύχια που έχουν κατασκευαστεί ποτέ για το αμερικανικό ναυτικό- κοντά στην εμπόλεμη ζώνη είναι πως η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για μια κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο για να προσελκύσει τη Χεζμπολάχ, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μια ιρανική αντίδραση.

Στην ομιλία του την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασρούλα φάνηκε να προβλέπει ακριβώς μια τέτοια τροπή των γεγονότων, όταν προειδοποίησε ρητά τις ΗΠΑ για συνέπειες που δε θα μπορούσαν να διαφέρουν σε τίποτα από την καταστροφική αμερικανική εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Κατά ειρωνεία της τύχης, φέτος συμπληρώνονται επίσης 40 χρόνια από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του στρατώνα που στέγαζε τις αμερικανικές δυνάμεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού τον Οκτώβριο του 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν 220 πεζοναύτες, 18 ναύτες και τρεις στρατιώτες, γεγονός που ανάγκασε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Λίβανο.

Είναι σαφές ότι η στρατηγική των ΗΠΑ στην παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να μετατοπιστεί από τη διπλωματία, η οποία ούτως ή άλλως έχει χάσει την έλξη της. Οι απελπισμένες προσπάθειες του Μπλίνκεν να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη διεθνή κριτική για τα φρικτά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ με την εκτροπή της προσοχής σε μια "ανθρωπιστική παύση" στις μάχες, κ.ά., καταρρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τον Νετανιάχου.

Το θέμα είναι ότι, αφού σφυροκόπησε τη Γάζα και τους κατοίκους της με πυροβολικό και βόμβες, ο ισραηλινός στρατός μπήκε μέσα την Παρασκευή [3/11]. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, αλλά δεν έχει εισέλθει στο προπύργιο της Χαμάς. Αναμένονται σφοδρές αστικές μάχες όταν το κάνει.

Εξίσου, η βιαστική προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να προωθήσει ένα ασαφές περίγραμμα για μια μεταπολεμική Γάζα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μιας αναζωογονημένης Παλαιστινιακής Αρχής, μιας ειρηνευτικής δύναμης κ.λπ. αντιμετωπίστηκε με σαφή έλλειψη ενθουσιασμού στη συνάντηση του Μπλίνκεν το Σαββατοκύριακο στο Αμμάν με τους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών - από την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - οι οποίοι, αντίθετα, απαίτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δε θα πιέσει για κάτι τέτοιο.

Ο Μπλίνκεν ταξίδεψε στη Ραμάλα από το Αμμάν, όπου ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς του είπε επίσης ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα ήταν έτοιμη να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη Λωρίδα της Γάζας μόνο στο πλαίσιο μιας "συνολικής πολιτικής λύσης" που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα - και, επιπλέον, πως η ασφάλεια και η ειρήνη μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τον τερματισμό της κατοχής των εδαφών του "Κράτους της Παλαιστίνης" και με την αναγνώριση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. Η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα και έληξε χωρίς δημόσιες δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν έκτοτε να συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε άλλη μια προσπάθεια να επιδιώξουν άμεση κατάπαυση του πυρός, στην οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αντιταχθεί σίγουρα. Αρκεί να πούμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αισθάνεται εγκλωβισμένη και η μόνη διέξοδος είναι να υποχωρήσει κάτι με την άσκηση καταναγκαστικών μέσων.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με απογοήτευση την εμφάνιση νέων περιφερειακών εξισώσεων μεταξύ των μουσουλμανικών εθνών. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας είχαν σήμερα άλλη μια τηλεφωνική συνομιλία. Ο OIC ανακοίνωσε αργότερα πως στις 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στο Ριάντ, μετά από αίτημα της σημερινής προέδρου, της Σαουδικής Αραβίας, για να συζητηθούν οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

Σίγουρα, η προσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, με τη μεσολάβηση του Πεκίνου, έχει μεταμορφώσει βαθιά το περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας, με τα περιφερειακά κράτη να προτιμούν σαφώς να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους χωρίς εξωτερική παρέμβαση, και οι παλιοί διχασμοί και η ξενοφοβία που προωθούσαν οι ΗΠΑ για να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους να μην έχουν πλέον αποδέκτες.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπερνά τις 10.000, τα συναισθήματα είναι πράγματι έντονα στο μουσουλμανικό κόσμο. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα πως "όλα τα στοιχεία και οι ενδείξεις δείχνουν την άμεση εμπλοκή των Αμερικανών στη διεξαγωγή του πολέμου" στη Γάζα. Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε ότι καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι λόγοι πίσω από τον άμεσο ρόλο των ΗΠΑ θα γίνουν πιο σαφείς.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αποκάλυψε επίσης ότι ο Χαμενεΐ είχε "πρόσφατη συνάντηση στην Τεχεράνη" με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπου είπε στον τελευταίο ότι η υποστήριξη της Τεχεράνης προς τις ομάδες αντίστασης είναι η "μόνιμη πολιτική της".   

Προφανώς, η Τεχεράνη δε βλέπει πλέον πρόβλημα στην αναγνώριση των αδελφικών δεσμών της με τις ομάδες αντίστασης. Πρόκειται για μια αλλαγή παραδείγματος ενδεικτική της μετατόπισης της δυναμικής ισχύος, την οποία οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν με τη χρήση βίας, αφού η διπλωματία της Ουάσιγκτον απέτυχε να σημειώσει πρόοδο στην απομόνωση του Ιράν.

Ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Herzi Halevi, δήλωσε την Κυριακή κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Βόρεια Διοίκηση: "Είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε στο βορρά ανά πάσα στιγμή. Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να συμβεί... Έχουμε σαφή στόχο να αποκαταστήσουμε μια σημαντικά καλύτερη κατάσταση ασφαλείας στα σύνορα, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας". 

Καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να σταματήσει το Ισραήλ στις ράγες του τώρα. Η σταθερότητα και η άμυνά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος θα εξασφαλίσει επίσης την αδιάλειπτη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλειά του ως βασικό πρότυπο των αμερικανικών παγκόσμιων στρατηγικών για το προσεχές μέλλον. Ως εκ τούτου, η καλύτερη ευκαιρία επιβίωσης του Ισραήλ έγκειται στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής του πολέμου στη Γάζα στο Λίβανο - και ενδεχομένως ακόμη και στη Συρία - ώμο με ώμο με τους Αμερικανούς. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τοποθέτηση του αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου ανατολικά του Σουέζ είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού του Ιράν από το να παρέμβει, ενώ το Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, προχωρά στο άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στο Λίβανο. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την εκκένωση ανθρώπων από οικισμούς που βρίσκονται σε μια ζώνη μέχρι πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο. 

Ένας πόλεμος απροσδιόριστου χρόνου πρόκειται να ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή. Καθώς το κάλεσμα της τζιχάντ αρχίζει, αναπόφευκτα, δεν είναι γνωστό πώς θα ανταποκριθεί ο 80χρονος Αμερικανός πρόεδρος.

Όχι, αυτό δε θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλεμο. Θα διεξαχθεί μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά η έκβασή του θα επηρεάσει σημαντικά τη δημιουργία μιας νέας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης. Ο τελευταίος μήνας έδειξε την κατακόρυφη πτώση της επιρροής των ΗΠΑ και το εξαιρετικά ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail