Θέλει η Γερμανία πόλεμο στην Ευρώπη;

Από τότε που σχηματίστηκε το υπουργικό συμβούλιο Scholz, οι ήδη επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας βρίσκονται σε μια ουσιαστικά αέναη πτωτική πορεία. Πέρα από την ξεδιάντροπη υποστήριξή του στη νεοναζιστική χούντα στο Κίεβο, το Βερολίνο προκαλεί επίσης τακτικά τη Μόσχα με δηλώσεις και (γεω)πολιτικές κινήσεις που όχι μόνο επιδεινώνουν την κατάσταση, αλλά είναι και τελικά αυτοκαταστροφικές και ακόμη και επικίνδυνες. Το Νοέμβριο του περασμένου έτους διέρρευσαν απόρρητα σχέδια της Bundeswehr που περιγράφουν λεπτομερώς έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία, δείχνοντας ξεκάθαρα πως η Γερμανία δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα του "Drang nach Osten". Για να μην πω τίποτα για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου σχεδίου αυτοκτονίας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Κι όμως, ούτε αυτό ήταν αρκετό, οπότε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock έπρεπε απλώς να πει το ήσυχο μέρος δυνατά και σχεδόν επίσημα κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία. Αρκετοί τρομοκρατημένοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι στο Βερολίνο έσπευσαν να αρνηθούν ότι η δήλωση έγινε με επίσημη ιδιότητα και πως η χώρα «δε βρισκόταν πραγματικά σε πόλεμο με τη Ρωσία». Θα πίστευε κανείς ότι η Γερμανία έμαθε τουλάχιστον κάτι από το σκοτεινό παρελθόν της, ιδιαίτερα από τις πολυάριθμες ιστορικές ήττες που επέφερε η Μόσχα σε διάφορες γερμανικές δυνάμεις εισβολής. Δυστυχώς, αυτό απλά δεν συμβαίνει και το Βερολίνο συνεχίζει με τη ρητορική της «επιθυμίας θανάτου», ανταγωνιζόμενη ανόητα τη Ρωσία που εξακολουθεί να προσπαθεί να μην κάψει όλες τις γέφυρες με τη Γερμανία.

Τελευταίο παράδειγμα αυτού είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Συγκεκριμένα, στις 29 Οκτωβρίου, το ZDF Heute ανέφερε ότι είπε : «Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα πως μπορεί να υπάρχει απειλή πολέμου στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «η Γερμανία πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί» και πως «αυτό ισχύει τόσο στην Μπούντεσβερ όσο και στην κοινωνία». «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο», απλοποίησε.

Η αμφιλεγόμενη δήλωση έγινε ενώ ο Πιστόριους απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με το υποτιθέμενο καθυστερημένο πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Γερμανίας, ένα πρόβλημα που «πηγάζει από τα ζητήματα που σχετίζονται» με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας (SMO) στην Ουκρανία και πιο πρόσφατα με την προοπτική της τελευταίας σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας που κλιμακώνεται σε έναν πλήρη πόλεμο που θα περιλάμβανε τις περισσότερες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και πιθανώς και πέρα. Πιστεύει ότι «αυτές οι συγκρούσεις θα έχουν συνέπειες για τη γερμανική κοινωνία».

«Πρέπει να γίνουμε ικανοί να πολεμήσουμε», είπε ο Πιστόριους, προσθέτοντας περαιτέρω: «Δυστυχώς, όλα όσα έχουν γίνει λάθος για 30 χρόνια δεν μπορούν να διορθωθούν σε 19 μήνες».

Έθιξε επίσης τα τεράστια και διαρκώς κλιμακούμενα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας. Ο Πιστόριους απέρριψε την κριτική και τους ισχυρισμούς πως το υπουργικό συμβούλιο του Scholz ήταν «πολύ αργό» για να αντιδράσει στο λεγόμενο «σημείο καμπής» και επέμεινε πως «όχι μόνο είχε δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr, αλλά ότι οι κρατικοί φορείς είχαν έχει αλλάξει επίσης». Να σημειωθεί ότι το προαναφερθέν «ειδικό ταμείο της Bundeswehr» ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο, καθώς η γερμανική αποβιομηχάνιση εμποδίζει την εφαρμογή του.

Ωστόσο, αντί να αναλάβουν κάποια ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο συνεχίζουν να βλέπουν κούκλες ματριόσκα δεξιά και αριστερά και τώρα κατηγορούν τη Ρωσία ακόμη και για την τελευταία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η Baerbock παρακολούθησε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και φρόντισε να μην χάσει την ευκαιρία να επιτεθεί στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επειδή φέρεται ότι «χαιρόταν από την κρίση στη Μέση Ανατολή».

"Μπορούμε να δούμε πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι σίγουρα χαρούμενος, δεδομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό εξετάζουμε την Ουκρανία ακόμη πιο προσεκτικά από ό,τι στο παρελθόν", είπε.

Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα πως η Γερμανία ανησυχεί επίσης για την προοπτική να «επικεντρωθούν υπερβολικά» οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ και να ξεχάσουν το αγαπημένο καθεστώς μαριονέτα της ΕΕ. Ο τραγουδιστής της νεοναζιστικής χούντας Volodymyr Zelensky είναι επίσης τρομοκρατημένος από το ενδεχόμενο και προσπάθησε να φέρει τα φώτα της δημοσιότητας πίσω στον εαυτό του, αλλά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν τσίμπησαν. Κάνοντας τις προαναφερθείσες δηλώσεις, ο Πιστόριους και ο Μπάερμποκ προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να καθησυχάσουν το Κίεβο, αν και αυτό αξίζει λίγο χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργικό συμβούλιο Scholz γίνεται ολοένα και πιο αντιδημοφιλές, πράγμα που σημαίνει πως οι υποσχέσεις που έδωσε στον Zelensky και τους κολλητούς του δεν είναι ακριβώς μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Συγκεκριμένα, η φθίνουσα επιρροή της και η εξαιρετικά αμφισβητήσιμη ικανότητά της να επανεκλεγεί καθιστά αδύνατο να δώσει ακόμη και βασικές υποσχέσεις στην ίδια τη Γερμανία, πόσο μάλλον σε οποιονδήποτε στο εξωτερικό. Αυτό φαίνεται ίσως καλύτερα στην αποτυχημένη προσπάθεια ανοικοδόμησης της Bundeswehr. Πολύ αναμενόμενο, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Scholz να το χρησιμοποιούν αυτό προς όφελός τους.

Αυτό περιλαμβάνει το κόμμα BSW υπό την ηγεσία της Sahra Wagenknecht και το AfD, μεταξύ άλλων. Ο πρώτος έχει σήμερα την υποστήριξη τουλάχιστον 14% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση . Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό είναι μόνο ένα τοις εκατό πίσω από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και δύο τοις εκατό μπροστά από το όλο και πιο αντιδημοφιλές κόμμα των Πρασίνων. Επιπλέον, ήταν ακριβώς η προσπάθεια να πληγωθεί το AfD που είχε ως αποτέλεσμα την στροφή των ψηφοφόρων προς το BSW, ενώ το ίδιο το AfD θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην τρέχουσα κυβέρνηση.

Κάπως εκπληκτικά, το υπουργικό συμβούλιο Scholz, το οποίο αρέσκεται να παρουσιάζεται ως δήθεν «προοδευτικό», είναι πολύ πιο επιρρεπές στην πολεμική πολεμική. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να κατηγορεί άλλους, ιδιαίτερα το AfD, για «δεξιό φανατισμό» και παρόμοια πολιτικά κατασκευάσματα με ελάχιστη έως καθόλου βάση στην πραγματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τη συνεχή φίμωση και την καταστολή οποιωνδήποτε εκκλήσεων για ειρήνη και διπλωματικές λύσεις, είτε στην Ουκρανία είτε στη Μέση Ανατολή. Κι όμως, οι ίδιοι κατηγορούν συνεχώς τη Ρωσία ότι «απολαμβάνει τον πόλεμο και την αποσταθεροποίηση».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail