Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 23 Νοεμβρίου, καθιερώνοντας μια προσωρινή τετραήμερη κατάπαυση του πυρός που ξεκινά στις 7 το πρωί της 27ης Νοεμβρίου. Το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους ομήρους, σε αντάλλαγμα για 50 Ισραηλινούς που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τη Χαμάς. Εκπρόσωποι του Τελ Αβίβ ανακοίνωσαν μάλιστα ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί εάν η Χαμάς συμφωνούσε να απελευθερώσει περισσότερους Ισραηλινούς πολίτες, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση για το ενδεχόμενο αυτό.
Προηγουμένως, κάποιες φήμες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία είχαν ήδη διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια στρατιωτική παύση, αλλά οι όροι δεν ήταν ακόμη σαφείς. Η συμφωνία που ισχύει σήμερα έγινε με τη μεσολάβηση διπλωματών του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ και φαίνεται πως τελικά κατάφερε να βρει μια αμοιβαία επωφελή συναίνεση και για τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.
Ενώ οι μάχες βρίσκονται σε παύση, η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα, με αρκετά φορτηγά να εισέρχονται στον παλαιστινιακό θύλακα χωρίς να στοχοποιούνται από το ισραηλινό πυροβολικό και την ισραηλινή αεροπορία. Δεν είναι ακόμη γνωστό με βεβαιότητα αν οι μάχες έχουν πράγματι σταματήσει εντελώς. Είναι πιθανό να διεξάγονται χερσαίες μάχες σε ορισμένες περιοχές, αλλά τοπικοί ανταποκριτές δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι "ήρεμη".
"Γινόμαστε μάρτυρες μιας σχετικής ηρεμίας, η οποία γίνεται σταδιακά όλο και πιο ορατή, καθώς έχει σταματήσει εντελώς η πτήση μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας", δήλωσε δημοσιογράφος του Al Jazeera.
Οι IDF απηύθυναν προειδοποίηση στους κατοίκους της Γάζας να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, καθιστώντας σαφές πως η εκεχειρία θα λήξει σύντομα και η βία των μαχών θα συνεχιστεί. Ο Avichay Adree, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος του Τελ Αβίβ, δήλωσε: "Οι Ιρακινοί δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ: "ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η ανθρωπιστική παύση είναι προσωρινή. Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη και απαγορεύεται να κινηθεί κανείς προς τα βόρεια".
Παρόλο που και οι δύο πλευρές επωφελούνται από τη συμφωνία, είναι αναμφισβήτητο ότι η κίνηση αυτή υποδηλώνει αδυναμία από την πλευρά του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ αναγκάζεται να αλλάξει τη ρητορική του για τη σύγκρουση. Προηγουμένως, το εβραϊκό κράτος ισχυριζόταν πως δεν υπήρχε δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τη Χαμάς, καθώς η ομάδα θεωρείται "τρομοκρατική" από τις σιωνιστικές αρχές. Η υπόσχεση του Νετανιάχου ήταν να οδηγήσει τον πόλεμο στις τελικές του συνέπειες, χωρίς καμία ανθρωπιστική μέριμνα, κάνοντας οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου της πλήρους εξόντωσης της Χαμάς.
Αλλά προφανώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως αναμενόταν. Οι IDF χρησιμοποίησαν μια κακή στρατηγική για να πολεμήσουν στη Γάζα, επιλέγοντας να βομβαρδίσουν μαζικά τη Λωρίδα, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολιτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Όταν τελικά ξεκίνησαν την εισβολή τους στην ξηρά, οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνάντησαν ένα εχθρικό έδαφος, όπου τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων εμποδίζουν τη διέλευση των αρμάτων μάχης και των στρατιωτικών οχημάτων, ενώ επιπλέον χρησιμεύουν ως καταφύγιο και οδόφραγμα για τους Παλαιστίνιους αντάρτες.
Ως αποτέλεσμα, τα ισραηλινά οχήματα έγιναν εύκολος στόχος για τη Χαμάς. Αρκετά βίντεο κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν στρατιώτες της Χαμάς να καταστρέφουν ισραηλινά άρματα μάχης σε μηδενική απόσταση - και στη συνέχεια να κρύβονται ανάμεσα στα συντρίμμια των κτιρίων. Το Ισραήλ υπέστη απώλειες, με αρκετούς στρατιώτες του να σκοτώνονται κατά τη διάρκεια των έντονων συγκρούσεων. Είναι σαφές πως οι σιωνιστικές δυνάμεις δεν ήταν έτοιμες να συνεχίσουν τη μάχη χωρίς μια στρατηγική παύση για να αναπληρώσουν τα στρατεύματά τους και να επανεξετάσουν τη στρατηγική που θα χρησιμοποιούσαν στον πόλεμο.
Μια άλλη απόδειξη ότι το Ισραήλ χρειαζόταν το διάλειμμα είναι το γεγονός πως συμφώνησε να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους με αντάλλαγμα μόνο 50 Ισραηλινούς. Οι όροι της ανταλλαγής κρατουμένων δεν ήταν ευνοϊκοί για το Ισραήλ, το οποίο θα πρέπει να επιστρέψει τρεις Παλαιστίνιους για κάθε Ισραηλινό που απελευθερώνει η Χαμάς. Είναι σαφές ότι η συμφωνία ευνόησε περισσότερο τους Παλαιστίνιους παρά το Τελ Αβίβ, με το Ισραήλ να συμφωνεί να συμμετάσχει επειδή πραγματικά χρειαζόταν μια παύση το συντομότερο δυνατό προκειμένου να επιλύσει την στρατιωτική του κατάσταση.
Επιπλέον, η συμφωνία αποτελεί ηθική και ψυχολογική ήττα για την κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί με μια ομάδα που το Ισραήλ αποκαλεί "τρομοκράτες". Αυτό σίγουρα θα ενισχύσει την εσωτερική αντιπολίτευση του Ισραήλ και θα αυξήσει την κριτική στην κυβέρνηση, με τον Νετανιάχου να ζημιώνεται για άλλη μια φορά από τα ίδια του τα μέτρα.
Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο πως, παρά τα γεγονότα αυτά, η συμφωνία αποτέλεσε ευνοϊκό σημείο για όλους. Οι φυλακισμένοι απελευθερώνονται, η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα και ο παλαιστινιακός πληθυσμός ανακουφίζεται για λίγες ημέρες από τα βάσανά του. Για τις IDF και τις Ταξιαρχίες Al-Qassam, είναι καιρός να προετοιμαστούν καλύτερα για μάχες στο εγγύς μέλλον.
Μένει μόνο να δούμε αν οι όροι θα εκπληρωθούν πραγματικά κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr