Ενώ η ιδέα της μετεγκατάστασης Παλαιστινίων στην περιοχή Ανμπάρ του Ιράκ μπορεί να φαίνεται απίθανη, οι συγκρούσεις που υποστηρίζονται από τη Δύση έχουν ήδη εκτοπίσει εκατομμύρια στην περιοχή - πολλές από τις οποίες φαίνεται να είναι δημογραφικά σχεδιασμένες.
Ο εποικισμός Παλαιστινίων στην έρημο Ανμπάρ, στο δυτικό Ιράκ, έχει γίνει θέμα ανανεωμένης συζήτησης μεταξύ των Ιρακινών, χάρη στη «Συμφωνία του Αιώνα» που πρωτοστατούν οι ΗΠΑ.
The Cradle's Iraq Correspondent / Παρουσίαση Freepen.gr
Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, ο ιρακινός βουλευτής al-Baldawi, εκπρόσωπος του συνασπισμού αλ-Φατάχ στο κοινοβούλιο του Ιράκ, ισχυριζόταν:
«Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να κρατήσουν έξω την Hashd al-Shaabi (Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, ή PMU) από τις δυτικές επαρχίες του Ιράκ, ειδικά την επαρχία al-Anbar, σε μια κίνηση να παρέχουν ένα κατάλληλο έδαφος για την προστασία των Παλαιστινίων μέσα στο Ιράκ».
Αλλά τώρα, το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το θέμα συμπίπτει με την πρόσφατη, μη δημοσιευμένη επίσκεψη του Βρετανού πρέσβη στο Ιράκ στο Κυβερνείο Ανμπάρ.
Από την αποκάλυψη του ειρηνευτικού σχεδίου της εποχής Τραμπ το 2019, έχουν εμφανιστεί αναφορές που υποδηλώνουν ότι η συνεχιζόμενη παρουσία των ΗΠΑ στο δυτικό Ιράκ έχει ευρύτερες προθέσεις πέρα από τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων.
Εικάζεται πως στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «εναλλακτική πατρίδα» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην έρημο Ανμπάρ. Αυτή η αντίληψη θα μπορούσε να είχε παραμείνει περιορισμένη στη σφαίρα των «θεωριών συνωμοσίας» αν δεν υπήρχαν οι υποδείξεις των Ισραηλινών ηγετών μετά την επιχείρηση αντίστασης στο Al-Aqsa Flood της 7ης Οκτωβρίου και την άνευ προηγουμένου γενοκτονική τους επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας.
Σχεδιάζοντας άλλη μια Nakba
Ισραηλινά ΜΜΕ διέρρευσαν έγγραφο που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Πληροφοριών, το οποίο προτείνει τον εκτοπισμό 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και σε άλλες περιοχές, πρόταση που απορρίφθηκε σθεναρά τόσο από το Κάιρο όσο και από το Αμμάν.
Το σχέδιο που διέρρευσε έχει ανανεώσει το σοβαρό ενδιαφέρον του Ιράκ για το πιθανό σχέδιο εκτόπισης Παλαιστινίων στην Ανμπάρ. Ανησυχίες για άλλη μια Νάκμπα έχουν απηχούνται σε δηλώσεις Ιρακινών πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών προσωπικοτήτων όπως ο Muqtada al-Sadr και ο Qais al-Khazali, καθώς και εκπροσώπων του ιρακινού κοινοβουλίου - ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από το Κυβερνείο Anbar.
Ο ηγέτης της Συμμαχίας Εθνικής Ανάλυσης, Jamal al-Karbouli, καταδίκασε «τα ύποπτα σχέδια που επιχειρούν να εκτοπίσουν τους Παλαιστίνιους από την Παλαιστίνη» και προειδοποίησε «όποιον τολμά να πάει πολύ μακριά με τον λαό της Ανμπάρ και να δωρίσει τη γη του για να ευχαριστήσει τα αφεντικά του».
Οι δηλώσεις του Καρμπούλι ώθησαν τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Muhammad al-Halbousi, εκπρόσωπο της Anbar στο συμβούλιο, να απορρίψει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια εφαρμογής της Συμφωνίας του Αιώνα στο Ιράκ.
Ωστόσο, παρατηρητές όπως ο πολιτικός αναλυτής Mohsen al-Amiri πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί του Karbouli ανάγκασαν τον Halbousi να εκδώσει μια άρνηση: «Φαίνεται πως ο εκπρόσωπος της Anbar στο κοινοβούλιο Al-Halbousi, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με ξένες χώρες, ειδικά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (τα ΗΑΕ έχουν ηγήθηκε της αραβικής διαδικασίας ομαλοποίησης με το Ισραήλ), προσπαθούσε να αποστασιοποιηθεί από αυτές τις κατηγορίες».
Κρυφές ατζέντες στην Ανμπάρ
Η συζήτηση γύρω από το ισραηλινό σχέδιο εκτόπισης του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας συνέπεσε με την απροειδοποίητη επίσκεψη του Βρετανού πρέσβη στο Ιράκ Stephen Charles Hitchen στο Κυβερνείο του Anbar. Ο Χίτσεν ήταν επικεφαλής της Πολιτικής Ομάδας του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ιράν κατά την έναρξη των αραβικών εξεγέρσεων και ανέβηκε γρήγορα στις βαθμίδες για να κατευθύνει τις προσπάθειες εθνικής ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναντήσεις του Χίτσεν περιορίστηκαν σε δύο στελέχη του Κόμματος Taqadum, τα οποία συνάντησε χωριστά, δηλαδή τον Κυβερνήτη του Anbar, Ali Farhan al-Dulaimi και τον δήμαρχο του Ramadi, Omar Dabbous. Αυτά τα άτομα κατέχουν σημαντική εξουσία σε διοικητικές μονάδες και εδάφη στο Κυβερνείο Ανμπάρ.
Πηγή εντός της τοπικής διοίκησης ενημερώνει το The Cradle πως ο Βρετανός πρέσβης συζήτησε την κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών χαμηλού κόστους που θα χρηματοδοτηθούν από τη Βρετανία στις ερημικές περιοχές στα δυτικά του κυβερνείου. Ανέφερε επίσης έργα αφαλάτωσης νερού, αν και η ακριβής φύση και ο σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών παραμένουν άγνωστα.
Η πηγή λέει στο The Cradle ότι υπήρχαν αυστηρές οδηγίες για να κρατηθεί εμπιστευτική η επίσκεψη του Βρετανού πρέσβη και να μη δημοσιευθεί καμία είδηση σχετικά με αυτήν στον ιστότοπο του κυβερνείου.
Δημοσιογράφος με έδρα το Ανμπάρ εξηγεί πως συχνά επιβάλλονται μπλακ άουτ στα μέσα ενημέρωσης σε επισκέψεις πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο κυβερνείο, λέγοντας ότι «μαθαίνουμε για αυτές τις επισκέψεις μόνο μέρες ή εβδομάδες αργότερα κατά σύμπτωση».
Παρά τις προσπάθειες επιβεβαίωσης αυτής της πληροφορίας από αξιωματούχους της τοπικής διοίκησης, ορισμένοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι δε γνώριζαν την επίσκεψη. Ωστόσο, ελήφθη μια φωτογραφία που δείχνει τον Βρετανό πρέσβη να συναντά τον δήμαρχο του Ραμάντι μέσα στο δημοτικό κτίριο.
Μια ιρακινή πολιτική πηγή μιλά στο The Cradle για την αυξανόμενη συχνότητα των αμερικανικών και βρετανικών επισκέψεων, δημοσίων και μυστικών, στο κυβερνείο, φοβούμενη πως το Anbar μπορεί να χειραγωγηθεί για να εξυπηρετήσει τις ατζέντες της Ουάσιγκτον.
Αλλά ο πολιτικός αναλυτής Δρ. Muhammad al-Anbari εκφράζει την έκπληξή του για την επίσκεψη ενός εκπροσώπου μιας μεγάλης δύναμης σε έναν τοπικό δήμαρχο του οποίου οι αρμοδιότητες συνήθως περιορίζονται στην αστική διαχείριση και την υγιεινή. Λέει στο The Cradle : «Αυτές οι ύποπτες επισκέψεις δεν έγιναν παρά μόνο αφότου ένα μέρος ανέλαβε τον έλεγχο του Κυβερνείου Ανμπάρ και των κυβερνητικών του υπηρεσιών».
«Αυτόνομη Ανμπάρ»
Το Δεκέμβριο του 2022, ο Πρόεδρος Χαλμπούσι άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο τα σουνιτικά μπλοκ να εγκαταλείψουν την πολιτική διαδικασία και πρότεινε το σχηματισμό μιας ανεξάρτητης περιοχής στο Ανμπάρ. Ο Halbousi ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή στο κυβερνείο, το οποίο δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο του Ιράκ από άποψη γεωγραφικής περιοχής, αλλά εκτείνεται επίσης σε μια έρημη περιοχή που εκτείνεται από τα συριακά σύνορα μέσω των ιορδανικών συνόρων έως τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας, αντιπροσωπεύοντας το δυτικό τμήμα της χώρας.
Μια πολιτική πηγή στο κυβερνείο, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, επιβεβαιώνει ότι ο Χαλμπούσι πραγματοποιεί εκτενείς συναντήσεις με Αραβες σεΐχηδες φυλών στο κυβερνείο για τη δημιουργία του λεγόμενου αυτόνομου Ανμπάρ.
Ορισμένες ιρακινές πολιτικές πηγές θεωρούν αυτές τις ενέργειες ως υποστήριξη του σχεδίου Deal of the Century της Ουάσιγκτον, με στόχο την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων - με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βρετανία να προσδιορίζονται ως κύριοι υποστηρικτές. Σημείωσαν εκτενείς συναντήσεις μεταξύ του Χαλμπούσι και των εκπροσώπων των Εμιράτων στο Άμπου Ντάμπι και τη Βαγδάτη τους τελευταίους μήνες.
Η Συμφωνία του Αιώνα του Τραμπ έσπασε επίσης την πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ, μια κίνηση που εγγυάται πως θα αναστατώσει τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους παντού.
Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, ιδιαίτερα εκείνων από τη Γάζα, και τη δημιουργία ενός μικρού κράτους για αυτούς στην έρημο μιας αραβικής χώρας, όπως αναφέρεται σε διάφορα άρθρα του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου ενός από τον ιστότοπο Ultra Iraq τον Μάιο του 2019, με τίτλο «Το Ανμπάρ είναι μέρος της συμφωνίας του αιώνα».
Η φιλοδοξία της Δύσης να αναδιαμορφώσει τη Δυτική Ασία
Ο Γενικός Γραμματέας του κινήματος Asaib Ahl al-Haq Kais al-Khazali προειδοποίησε, σε δήλωση, ότι «το Ισραήλ σκοπεύει να καταλάβει το Ιράκ για να εφαρμόσει τη βιβλική προφητεία (από τον Ευφράτη μέχρι τον Νείλο είναι η χώρα σας, Παιδιά του Ισραήλ). καλώντας τους υποστηρικτές του να προετοιμαστούν για «μια μεγάλη επερχόμενη μάχη εάν η χώρα και τα ιερά της εκτεθούν σε οποιονδήποτε νέο κίνδυνο».
Μιλώντας στο The Cradle, ο Ιρακινός ερευνητής Adnan Abu Zaid, με έδρα το Λονδίνο, λέει ότι υπάρχει ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας και την επανεγκατάστασή τους στο Ιράκ. Αλλά πιστεύει πως «κανείς δε θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο».
Αν και το σχέδιο μετεγκατάστασης Παλαιστινίων στην Ανμπάρ μπορεί να μην είναι άμεσα εφικτό, παραμένει μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των ΗΠΑ να αναδιαμορφώσουν την περιοχή της Δυτικής Ασίας, που ενδεχομένως θα οδηγήσει στη δημιουργία μικρών θρησκευτικών μίνι κρατών που ενδέχεται να μην έχουν πολιτική ή οικονομική ανεξαρτησία από την επιρροή των ΗΠΑ και του συμμάχου τους, του Ισραήλ.
Για όσους αμφισβητούν ένα σχέδιο εκτόπισης περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων από τη μια χώρα στην άλλη, αξίζει να ληφθούν υπόψη οι συνεχιζόμενες τάσεις εκτοπισμού στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ασίας -μεγάλο μέρος oyς που προκλήθηκε από δυτικούς πολέμους- που έχει δει εκατομμύρια να εκριζώνονται από Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη και Υεμένη από την αμερικανική κατοχή του Αφγανιστάν.