Γιατί το Ισραήλ θέλει να πετάξει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε ένα δυτικό έθνος

pixabay / miguelbarrera3
Ένα πρώιμο σχέδιο που διέρρευσε από την ισραηλινή κυβέρνηση προτείνει τον Καναδά ως πιθανό τελικό προορισμό για τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο της Γάζας

Rachel Marsden - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ έχει καταλήξει σε μια δημιουργική λύση για την αντιμετώπιση των εκτοπισμένων από τη σύγκρουση στη Γάζα, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1,4 εκατομμύρια και συνεχίζουν να αυξάνονται: Πηγαίνετε δυτικά - μέχρι τον Καναδά.

Καθώς οι κάτοικοι της Γάζας καθοδηγούνταν από το Ισραήλ να απομακρυνθούν και να μετακινηθούν προς τα νότια σύνορα με την Αίγυπτο - ενώ οι IDF έριχναν πυραύλους στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου φέρεται να είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες δυνάμεις της Χαμάς - ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που έθεσαν κάποιοι από εμάς ήταν πού θα μπορούσαν να πάνε πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Χάρη σε ένα έγγραφο της ισραηλινής κυβέρνησης που διέρρευσε, με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε από την ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sicha Mekomit, υπάρχει τώρα κάποια εικόνα για το τι τουλάχιστον ορισμένοι Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν. Το έγγραφο αυτό, για το οποίο το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι παρουσιάζει "αρχικές σκέψεις" που δεν θα εξεταστούν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, προβλέπει πως οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν πρώτα στην Αίγυπτο. Αλλά, επειδή η Αίγυπτος έχει αρνηθεί στο παρελθόν να απορροφήσει τους κατοίκους της Γάζας, μπορεί τελικά να καταλήξει απλώς να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος σταθμός για τη μαζική μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες. Η πρόταση είναι η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παράσχουν τουλάχιστον οικονομική υποστήριξη για αυτή τη μαζική μετακίνηση, αν όχι να προσφερθούν να φιλοξενήσουν οι ίδιες κάποιους πρόσφυγες, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα.

Αλλά το πραγματικό κτύπημα είναι ότι μια συγκεκριμένη δυτική χώρα - στην άλλη άκρη του κόσμου από τη σύγκρουση - ξεχωρίζει για την "επιεική" μεταναστευτική της πολιτική, καθιστώντας την ένα μέρος όπου οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν. Και αυτή η χώρα είναι ο Καναδάς. Διότι παρά το αυστηρό σύστημα μετανάστευσης με βάση τα σημεία που επιλέγει για τους δυνητικούς νεοεισερχόμενους με βάση τις δεξιότητες και την εκπαίδευσή τους, ο Καναδάς εξακολουθεί σαφώς να έχει τη φήμη ότι είναι ένα χαλί υποδοχής προσφύγων - παρόλο που η σημερινή πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτή την αντίληψη.

Όχι ότι οι μεγαλόστομοι Καναδοί αξιωματούχοι μας έχουν βοηθήσει. "Σε όσους φεύγουν από διώξεις, τρομοκρατία & πόλεμο, οι Καναδοί θα σας καλωσορίσουν, ανεξάρτητα από την πίστη σας. Η ποικιλομορφία είναι η δύναμή μας #WelcomeToCanada", έγραψε ο πρωθυπουργός Justin Trudeau στο Twitter τον Ιανουάριο του 2017, αντιδρώντας στο εκτελεστικό διάταγμα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την απαγόρευση προσφύγων από έναν κατάλογο μουσουλμανικών χωρών. Αλλά δεν άργησε να έρθει η ώρα που ο Τρουντό έπρεπε να στείλει μέλη της δικής του διοίκησης για να εξηγήσουν στις ίδιες αυτές κοινότητες μεταναστών ότι τα tweets του ήταν λίγο πιο αμβλύ από την επίσημη πολιτική.

Ούτε η εικόνα του Καναδά ως παράδεισος των ελεύθερων επαγγελματιών ταιριάζει με την πραγματική ζωή κατά την άφιξη στη χώρα. Μέχρι το 2019, ο Καναδάς είχε υποδεχθεί σχεδόν 60.000 Σύριους πρόσφυγες εν μέσω του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πολέμου αλλαγής καθεστώτος κατά του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Πολλές είναι οι εικόνες του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να μοιράζει χειμερινά μπουφάν σε οικογένειες που φτάνουν στο αεροδρόμιο Pearson του Τορόντο. "Είστε ασφαλείς στο σπίτι σας τώρα", τους είπε ο Τριντό. Αυτό συνέβη το 2015. Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, ορισμένες επαρχίες είχαν εγκαταλείψει κάθε βοήθεια για προγράμματα μετανάστευσης και προσφύγων και μόλις το 24% των ανδρών και το 8% των γυναικών προσφύγων από τη Συρία είχαν βρει δουλειά, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ως Καναδέζα που εξακολουθεί να περνάει αρκετό χρόνο στη χώρα, δεν είναι ασυνήθιστο να ακούω από δασκάλους σχολείων για το πόσο πολλά παιδιά από τη Συρία δυσκολεύονται να ενταχθούν στα σχολεία και εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς.

Για κάθε καλή ιστορία επιτυχίας, υπάρχει και μία για τους Σύριους που επιστρέφουν πίσω στην πατρίδα τους τώρα που η κατάσταση εκεί έχει σταθεροποιηθεί με τον Άσαντ να παραμένει στην εξουσία και τις ΗΠΑ να έχουν προχωρήσει από την επέμβαση στη Συρία που έχει συμμαχήσει με τη Ρωσία, στην ίδια επέμβαση για την Ουκρανία.

Αν οι Σύριοι δεν τα πάνε και τόσο καλά στον Καναδά και αγωνίζονται με το τέλος της αρχικής γενναιόδωρης κρατικής βοήθειας, τότε τι ελπίδα υπάρχει για εκείνους από τη Γάζα που έχουν περάσει τη ζωή τους υπό αποκλεισμό; "Περίπου το 50% των μαθητών (ηλικίας 5-17 ετών) δεν επιτυγχάνουν το πλήρες εκπαιδευτικό δυναμικό τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο ψυχολογικός αντίκτυπος των εχθροπραξιών έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και σε δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή", σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμη και μεταξύ των Καναδών που γεννήθηκαν και μορφώθηκαν στον Καναδά και εργάζονται με μισθό, υπάρχουν κάποιοι που παλεύουν να επιβιώσουν με τον πληθωρισμό και το σημερινό κόστος ζωής. Και εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης στέγασης στον Καναδά, με τα ενοίκια και τα στεγαστικά δάνεια να είναι απρόσιτα για μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, το 44% των Καναδών σε πρόσφατη έρευνα θεωρεί πλέον ότι υπάρχει υπερβολική μετανάστευση στη χώρα.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι το Ισραήλ δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να ρωτήσει τους Παλαιστίνιους αν θέλουν να εκτοπιστούν στην άλλη άκρη του πλανήτη από την πατρίδα τους, αλλά προφανώς κανείς στο Ισραήλ δεν ρώτησε τους Καναδούς πώς αισθάνονται, επίσης, για το ενδεχόμενο να χρησιμεύσουν ως χώρος απόρριψης για τις προσπάθειες εθνοκάθαρσής τους στη Γάζα. Γιατί, αν το είχαν κάνει, θα είχαν συνειδητοποιήσει πως ο Καναδάς είναι ήδη γεμάτος. Ποιος τους έδωσε λοιπόν αυτή την ιδέα; Μόνοι τους την σκέφτηκαν; Ή μήπως κάποιος από την κυβέρνηση Τρουντό υπονοεί ότι αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο; Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και μέχρι να γίνει μια πλήρης συζήτηση γι' αυτό στο καναδικό κοινοβούλιο και κάποιος αξιωματούχος να τολμήσει να βάλει το κεφάλι του στη φωτιά και να αυτοκτονήσει πολιτικά για την ιδέα, οι Καναδοί αξιωματούχοι πρέπει να πουν στο ισραηλινό υπουργείο Πληροφοριών να πάει στον αγύριστο.

Όπως και οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοί του, η επίσημη θέση του Καναδά είναι να υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών για μια παλαιστινιακή πατρίδα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Τριντό επανέλαβε ότι "ο κόσμος και η περιοχή χρειάζονται ένα ειρηνικό, ασφαλές, ευημερούν, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος παράλληλα με ένα ειρηνικό, ευημερούν, δημοκρατικό, ασφαλές ... Ισραήλ". Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει τελικά να παραμείνουν στη Γάζα και δεν θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες με μαζική εκτόπιση μόνο και μόνο επειδή κάποιοι στο Ισραήλ μπορεί να είναι υπέρ της χρήσης της εκδίκησης κατά της Χαμάς ως βολική πρόφαση για να σβήσουν τη Γάζα από το χάρτη ως ανεξάρτητη οντότητα.

Τουλάχιστον 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής εν μέσω της επιδίωξης του Ισραήλ για ασφάλεια μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ούτε αυτοί - ούτε οι Καναδοί στους οποίους η πρόταση αυτή προσφέρεται να φορτώσουν επιζώντες - θα πρέπει να υποβαθμιστούν σε πιόνια, όπως προτείνει το προτεινόμενο σχέδιο. Καλύτερα να επιστρέψετε στο σχεδιαστήριο και να προσπαθήσετε να βρείτε μια ιδέα για τη δική σας "ασφάλεια" που να είναι λιγότερο ριζοσπαστική από το άδειασμα ενός ολόκληρου κράτους σε ένα άλλο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail