Η συνεχιζόμενη υποστήριξη για την Ουκρανία εξασθενεί

Αλλά ο Ζελένσκι θα συνεχίσει σε μια φαινομενικά ατελείωτη σύγκρουση που ο κόσμος θέλει να ξεχάσει

Σας υποδέχονται οι πιο διάσημοι και ισχυροί της Ουάσιγκτον και σας ανακηρύσσει το περιοδικό Time ως Άνθρωπο της Χρονιάς. Επιστρέφετε θριαμβευτικά στην πατρίδα σας με υποσχέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη του πολέμου σας εναντίον ενός φοβερού και μισητού εισβολέα. Αλλά ένα χρόνο αργότερα, όλα φαίνονται πολύ διαφορετικά, με όλους που σας χτυπούσαν φιλικά στην πλάτη και τους ευτυχείς χειροκροτητές να είναι περιέργως απρόθυμοι να συναντηθούν για να συζητήσουν τη στρατηγική. Είστε θυμωμένοι και το δείχνετε, φεύγοντας με ελάχιστα περισσότερα από πολλές υποσχέσεις που ξέρετε πως είναι κενές. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, συνειδητοποιείτε ότι το τέλος πλησιάζει. Τι διαφορά κάνει ένας χρόνος στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky!

PHILIP GIRALDI - unz.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η παρακμή και η πτώση του Ζελένσκι περιγράφονται λεπτομερώς σε ένα εκτενές άρθρο του περιοδικού Time με τίτλο "'Nobody Believes in Our Victory Like I Do'. Inside Volodymyr Zelensky's Struggle to Keep Ukraine in the Fight", το ίδιο περιοδικό που τον εξυμνούσε πριν από ένα χρόνο. Το άρθρο είναι εξαιρετικό από την άποψη των όσων αποκαλύπτει για την εσωτερική λειτουργία της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας. Γράφτηκε από τον Simon Shuster, δημοσιογράφο του Time, ο οποίος κάλυψε την επίσκεψη του Zelensky στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο και στη συνέχεια επέστρεψε με τον πρόεδρο πίσω στην Ουκρανία για επακόλουθες συνεντεύξεις και έρευνες. Στον Shuster δόθηκε εξαιρετική πρόσβαση τόσο στον Zelensky για συνεντεύξεις σε βάθος όσο και σε Ουκρανούς ανώτερους αξιωματικούς και άλλους αξιωματούχους και μπόρεσε να μπει σε ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το τι συμβαίνει στη χώρα, τον στρατό και την κυβέρνησή της, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στον δεύτερο χρόνο του, με τον χειμώνα να πλησιάζει και τις αμφιβολίες να έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Η ιστορία αρχίζει με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον μετά τη στάση του στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το πραγματικό μήνυμα του Ζελένσκι προς τη Γενική Συνέλευση δεν ήταν τόσο εμπρηστικό και παρορμητικό όσο κάποιες άλλες αλληλεπιδράσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αλλά δεν προσέφερε και πολλά νέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έτυχε της υποχρεωτικής "θερμής υποδοχής" από τους παρευρισκόμενους, αλλά "εκφώνησε την ομιλία του σε ένα μισογεμάτο σπίτι, με πολλές αντιπροσωπείες να αρνούνται να εμφανιστούν και να ακούσουν τι είχε να πει". Προειδοποίησε τους παρευρισκόμενους πως "ο στόχος του σημερινού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας είναι να μετατρέψει τη γη μας, το λαό μας, τις ζωές μας, τους πόρους μας σε όπλο εναντίον σας, εναντίον της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Πρέπει να το σταματήσουμε. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι για να νικήσουμε τον επιτιθέμενο". Ο Ζελένσκι όντως το παράκανε όταν αναφέρθηκε στη Ρωσία και τους Ρώσους ως "κακούς" και ως "τρομοκράτες" και τους κατηγόρησε ότι διεξάγουν "γενοκτονία" εναντίον της Ουκρανίας.

Ο εκνευρισμός του Ζελένσκι ξεχείλισε την επόμενη ημέρα στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και με ορισμένα μέλη του Κογκρέσου, ενώ πέρασε και από το Πεντάγωνο και άφησε λουλούδια στο Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στο Πεντάγωνο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Όμως οι ηγέτες του Κογκρέσου αρνήθηκαν να αφήσουν τον Ζελένσκι να εκφωνήσει δημόσια ομιλία στο Καπιτώλιο και οι βοηθοί που προσπάθησαν να κανονίσουν προσωπικές εμφανίσεις του στο Fox News και σε συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ απορρίφθηκαν. Η συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο πήγε σχετικά καλά με την ανακοίνωση ενός νέου πακέτου βοήθειας που βρίσκεται στα σκαριά και περιλαμβάνει "σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας" και, σύμφωνα με μια αναφορά, μερικά από τα πολυπόθητα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε επίσης στον Ζελένσκι έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς που ήταν απαραίτητες για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας, κάτι που ήταν λιγότερο ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, παρά την υπόσχεση για συνέχιση της υποστήριξης, προς προφανή απογοήτευσή του, ο Ζελένσκι δεν έτυχε υποδοχής ήρωα, όπως πέρυσι. Συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Kevin McCarthy, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και αρκετά άλλα γεράκια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην έγκριση οποιασδήποτε βοήθειας, καθώς και με τους γερουσιαστές Mitch McConnell και Chuck Schumer, οι οποίοι υποσχέθηκαν να είναι "στη μεριά του".

Ο McCarthy ρώτησε με τόλμη τι χρειαζόταν ο Zelensky για να κερδίσει τον πόλεμο και να παράσχει στους νομοθέτες "ένα όραμα ενός σχεδίου για τη νίκη". Ο Ζελένσκι ζήτησε περισσότερα όπλα και βοήθεια και προειδοποίησε ότι χωρίς βοήθεια "θα χάσουμε!". Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως πολλοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί και ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί είχαν βαρεθεί τον πόλεμο και ανησυχούν για την έλλειψη λογοδοσίας σε συνδυασμό με το πολύ εμφανές διαβόητα υψηλό επίπεδο διαφθοράς στην ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Σούστερ συνεχίζει την αφήγηση σε μια εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αργήσει επειδή οι συναντήσεις στον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο τον είχαν καθυστερήσει περισσότερο από μια ώρα, και όταν τελικά έφτασε να ξεκινήσει την ομιλία του στα Εθνικά Αρχεία στις 6:41 μ.μ., ήταν φανερά νευρικός και αναστατωμένος από την καθυστέρηση. Η ομιλία του έγινε ενώπιον ακροατηρίου που περιλάμβανε ηγέτες του Κογκρέσου και κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ήταν το σημαντικότερο προγραμματισμένο γεγονός της επίσκεψης, μια ευκαιρία να ενισχυθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, αλλά δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί με τον Ουκρανό πρόεδρο να συμπεριφέρεται σαν να ήθελε να "τελειώνουμε".

Ο Zelensky είπε αργότερα στον Shuster ότι ένιωθε απογοήτευση για την αδυναμία του να πείσει το ακροατήριό του πως η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, έστω και με σημαντική βοήθεια. "Κανείς δεν πιστεύει στη νίκη μας όσο εγώ. Κανείς", είπε. Η προβολή της υπόθεσης "απαιτεί όλη σου τη δύναμη, την ενέργειά σου. Καταλαβαίνετε; Χρειάζεται τόσο πολύ από τα πάντα". Επεξέτεινε τις ανησυχίες του, παρατηρώντας ότι "το πιο τρομακτικό πράγμα είναι πως ένα μέρος του κόσμου συνήθισε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εξάντληση με τον πόλεμο κυλάει σαν κύμα. Το βλέπετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη. Και βλέπουμε ότι μόλις αρχίσουν να κουράζονται λίγο, γίνεται σαν παράσταση γι' αυτούς: 'Δεν μπορώ να βλέπω αυτή την επανάληψη για 10η φορά'".

Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποστήριξη της κοινής γνώμης για τον πόλεμο στην Ουκρανία βυθίζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η πολυδιαφημισμένη ανοιξιάτικη επίθεση του ουκρανικού στρατού έχει αποφέρει ελάχιστα εδαφικά κέρδη σε συνδυασμό με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό. Κανείς, ούτε καν ο Τζο Μπάιντεν, δεν βλέπει πραγματικά τη νίκη ακριβώς πίσω από τον ορίζοντα, και το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ-Γάζα σημαίνει πως η προσοχή του κόσμου θα στραφεί τώρα σε ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Ο Σούστερ μίλησε με υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι σημείωσαν ότι ο Ζελένσκι επέστρεψε από τις ΗΠΑ αλλαγμένος άνθρωπος. Ένας είπε πως ήταν "θυμωμένος" όλη την ώρα, ενώ ένα άλλο μέλος του στενού κύκλου είπε: "Τώρα μπαίνει μέσα, παίρνει τις ενημερώσεις, δίνει τις εντολές και φεύγει" και ένας άλλος περιέγραψε πως "Πάνω απ' όλα, ο Ζελένσκι αισθάνεται προδομένος από τους δυτικούς συμμάχους του. Τον άφησαν χωρίς τα μέσα για να κερδίσει τον πόλεμο, μόνο με τα μέσα για να επιβιώσει".

Αυτό έχει αφήσει έναν πεισματάρη Ζελένσκι με μια μη ρεαλιστική πλέον πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμη να κερδίσει τον πόλεμο. Ένας σύμβουλος εκτίμησε πως "αυταπατάται. Έχουμε ξεμείνει από επιλογές. Δεν κερδίζουμε. Αλλά προσπαθήστε να του το πείτε αυτό". Ο Ζελένσκι αρνείται κατηγορηματικά να εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Ρώσους για να τερματιστεί η σύγκρουση και δεν θα διστάσει να παραχωρήσει οποιοδήποτε ουκρανικό έδαφος στη Μόσχα, κάτι που αποτελεί διακοπή της συμφωνίας. Ο Ζελένσκι ισχυρίζεται ότι συνεχίζει να πολεμά επειδή πιστεύει ειλικρινά πως αν δεν σταματήσουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί. Είπε στον Σούστερ: "Ζω εδώ και πολύ καιρό με αυτόν τον φόβο. Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Ουκρανία, να συνεχιστεί στο Ισραήλ, να προχωρήσει από εκεί στην Ασία και στη συνέχεια να εκραγεί κάπου αλλού". Πίστευε ότι αυτό ήταν το βασικό του μήνυμα στην Ουάσιγκτον: "Βοηθήστε την Ουκρανία να σταματήσει τον πόλεμο πριν εξαπλωθεί και πριν είναι πολύ αργά".

Ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στο εσωτερικό του, όπου οι σοβαρές ζημιές σε ορισμένες υποδομές θα κάνουν τα Χριστούγεννα δυστυχισμένα και για τις οποίες θα κατηγορηθεί ο ίδιος. Και επίσης υπάρχουν αναφορές για αξιωματικούς που αρνούνται να στείλουν τους άνδρες τους στην επίθεση λόγω έλλειψης όπλων και υψηλών ποσοστών απωλειών, αλλά ο Ζελένσκι επιμένει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και τον χειμώνα σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει ξένους υποστηρικτές. Ένας σύμβουλος σχολίασε πως ακόμη και αν αυξηθεί η ροή των όπλων "δεν έχουμε τους άνδρες για να τα χρησιμοποιήσουμε". Οι άνδρες επιστρατεύονται τώρα στα 40 και 50 τους και ορισμένοι νέοι στρατεύσιμοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι από αυτούς που παρασύρονται από τον δρόμο από κάτι σαν συμμορίες του Τύπου. Κυβερνητικοί υπουργοί και στρατηγοί, συμπεριλαμβανομένου του στενού κύκλου του υπουργού Άμυνας Oleksiy Reznikov, οι οποίοι θεωρήθηκαν απρόθυμοι να διώξουν τον πόλεμο ή πολύ διεφθαρμένοι έχουν απολυθεί και αναμένεται ότι θα υπάρξουν και άλλες απολύσεις καθώς η σύγκρουση γίνεται όλο και πιο ζοφερή σε χειμερινές συνθήκες.

Για να ικανοποιήσει την Ουάσινγκτον καταπολεμώντας τη διαφθορά, ο Ζελένσκι φέρεται να εξέδωσε μια κατευθυντήρια γραμμή η οποία περιγράφηκε από έναν υπάλληλο ως εξής: "Μην αγοράζετε τίποτα. Μην κάνετε διακοπές. Απλά καθίστε στο γραφείο σας, κάντε ησυχία και δουλέψτε". Στις αρχές Οκτωβρίου, ένας κορυφαίος προεδρικός σύμβουλος ζήτησε από τον Σούστερ να κλείσει τη συσκευή ηχογράφησης για να μιλήσει ελεύθερα, προτού πει πως παρά την πίεση για μεταρρυθμίσεις "οι άνθρωποι κλέβουν σαν να μην υπάρχει αύριο". Το άρθρο του Σούστερ εντοπίζει πολλά άλλα παραδείγματα διαφθοράς σε ανώτατο επίπεδο στην ουκρανική κυβέρνηση, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Ζελένσκι, προέβη σε μια έξυπνη, κατά τη γνώμη του, κίνηση, επικοινωνώντας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και προτείνοντας μια επίσκεψη στο Ισραήλ για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Ο Νετανιάχου αρνήθηκε, λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι "δεν είναι η κατάλληλη στιγμή!", αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη και ο Ζελένσκι θα επιτραπεί να επισκεφθεί το Ισραήλ πιθανόν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο Τζο Μπάιντεν ήταν πιο πρόθυμος σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Ουκρανία, συγκεντρώνοντας 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα πακέτο βοήθειας που περιλάμβανε επίσης 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ, πιστεύοντας πως οτιδήποτε για το Ισραήλ θα περνούσε σίγουρα από το Κογκρέσο με τα χρήματα για την Ουκρανία συνημμένα. Από την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιδιώξει να διαχωρίσουν τα δύο πακέτα βοήθειας και ο Ζελένσκι δήλωσε στον Σάστερ ότι ήταν απαισιόδοξος για το θέμα λόγω της πολιτικής στην Ουάσινγκτον.

Το άρθρο του Σούστερ καταλήγει με τα εξής: "...Αντιμέτωπος με την εναλλακτική λύση του να παγώσει ο πόλεμος ή να τον χάσει, ο Ζελένσκι δεν βλέπει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τον χειμώνα και πέρα από αυτόν". "Δεν νομίζω ότι η Ουκρανία μπορεί να αφήσει τον εαυτό της να κουραστεί από τον πόλεμο", λέει. "Ακόμα κι αν κάποιος κουραστεί στο εσωτερικό, πολλοί από εμάς δεν το παραδεχόμαστε. Ο Πρόεδρος τουλάχιστον πρώτος από όλους".

Παρ' όλα αυτά, ο Ζελένσκι ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει και υποψιάζεται κανείς ότι θα τραβήξει την πρίζα και θα αποσυρθεί σε ένα από τα περίπου επτά κτήματά του στο Ισραήλ, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Φλόριντα, όπου θα εγκαταστήσει το βήμα του νταή και θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται πως τον μαχαίρωσαν πισώπλατα το ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον. Ήταν ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε γίνει εξ αρχής και αν ο Ζελένσκι ήταν πιο έξυπνος πριν αρχίσει, θα είχε βρει στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν έναν άνθρωπο που ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί και που θα έκανε προσπάθειες για να αποφευχθεί ένας πόλεμος μεταξύ των δύο εθνών που στην πραγματικότητα έχουν τόσα πολλά κοινά.


* Philip M. Giraldi, Ph.D., is Executive Director of the Council for the National Interest, a 501(c)3 tax deductible educational foundation (Federal ID Number #52-1739023) that seeks a more interests-based U.S. foreign policy in the Middle East. Website is councilforthenationalinterest.org, address is P.O. Box 2157, Purcellville VA 20134 and its email is inform@cnionline.org.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail