Τι ακριβώς κάνουν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ισραήλ;

U.S. Special Forces participate in a 2014 training exercise on the deck of the USS George Washington aircraft carrier. (Seaman Everett Allen/ U.S. Navy photo)
Η μυστικότητα είναι το όνομα του παιχνιδιού όταν πρόκειται για την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στην επίθεση στη Γάζα.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός εισέρχεται στο δεύτερο μήνα της επιχείρησής του στη Γάζα, τα ερωτήματα συνεχίζουν να στροβιλίζονται γύρω από την ακριβή φύση της αμερικανικής υποστήριξης στον πόλεμο, με σημαντικές πιθανές συνέπειες για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Πεντάγωνο υπήρξε αρκετά διαφανές σχετικά με τις ενέργειές του εκτός Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να μεταφέρει δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων ναυτικών μέσων και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Αλλά δύο πιο ευαίσθητα ζητήματα παραμένουν καλυμμένα από μυστήριο: Τι ακριβώς κάνουν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Ισραήλ; Και τι όπλα δίνουν τώρα οι ΗΠΑ στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF);

Τι κάνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ισραήλ;

Οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων σταθμεύουν στο Ισραήλ και "βοηθούν ενεργά τους Ισραηλινούς" σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και οι προσπάθειες για τον "εντοπισμό ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών ομήρων", αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας.

Ο αξιωματούχος δε μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά άλλοι δήλωσαν στους New York Times πως το υπουργείο Άμυνας "έχει στείλει αρκετές δεκάδες κομάντος τις τελευταίες εβδομάδες, εκτός από μια μικρή ομάδα που βρισκόταν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και πραγματοποιούσε προγραμματισμένη εκπαίδευση". Άλλες δυτικές χώρες έχουν επίσης στείλει δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων "πιο κοντά στο Ισραήλ" προκειμένου να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ομήρων και σε πιθανές εκκενώσεις πολιτών, σύμφωνα με τους Times.

Το Πεντάγωνο έστειλε επίσης έναν στρατηγό του Σώματος Πεζοναυτών με σημαντική εμπειρία σε ειδικές επιχειρήσεις για να συμβουλεύσει τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ, αλλά ο στρατηγός εγκατέλειψε τη χώρα πριν από την χερσαία εισβολή του Τελ Αβίβ.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στον δημοσιογράφο Spencer Ackerman ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν έκτακτες "έκτακτες περιπτώσεις" στις οποίες οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις θα βοηθούσαν άμεσα στην ανάκτηση ομήρων, αλλά τα σχέδια αυτά παραμένουν υποθετικά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Η μόνη σταθερή απόδειξη για "άμεση" εμπλοκή των ΗΠΑ είναι μια σειρά από άοπλες πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη νότια Γάζα που βοηθούν στον εντοπισμό ομήρων.

Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι έχουν δει στρατιώτες με αυτοκόλλητα με αμερικανικές σημαίες στο έδαφος της Γάζας, αλλά κανένα ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν έχει τεκμηριώσει αυτόν τον ισχυρισμό. Είναι επίσης εύλογο ότι ένας Ισραηλινοαμερικανός στρατιώτης θα μπορούσε να φοράει ένα τέτοιο έμπλαστρο χωρίς άδεια από τον αμερικανικό ή τον ισραηλινό στρατό.

Όσον αφορά την ταυτότητα των Αμερικανών στρατιωτών στο Ισραήλ, μια φωτογραφία του Λευκού Οίκου από την επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 18 Οκτωβρίου φαίνεται να δείχνει τον πρόεδρο να συναντάται με αρκετά μέλη της Delta Force, της κορυφαίας μονάδας του Πενταγώνου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ανάκτηση ομήρων.

Δεν είναι σαφές αν υπάρχουν μη ειδικές στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ που επιχειρούν σήμερα στο Ισραήλ. Το Πεντάγωνο δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού από το RS σχετικά με τις επιχειρήσεις του στο Ισραήλ.

Αυξημένη μυστικότητα γύρω από τις μεταφορές όπλων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεχτεί επικρίσεις στο Κογκρέσο για τις προσπάθειές της να αποκρύψει λεπτομέρειες σχετικά με τις αμερικανικές μεταφορές όπλων στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός προτεινόμενου μέτρου για την παράκαμψη των απαιτήσεων κοινοποίησης στο Κογκρέσο που θα έδινε στους νομοθέτες την ευκαιρία να αντιταχθούν σε συγκεκριμένες πωλήσεις όπλων.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η αναγκαία αμερικανική βοήθεια παρέχεται στο Ισραήλ με ταχείς ρυθμούς και να διασφαλίσουμε ότι το Κογκρέσο είναι σε θέση να εκπληρώσει το συνταγματικό του καθήκον εποπτείας", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Washington Post ο βουλευτής Gregory Meeks (D-N.Y.) - ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο γερουσιαστής Chris Van Hollen (D-Md.), από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Κογκρέσο "δεν πρέπει να κάνει εξαιρέσεις σε αυτή την πρακτική" και υποστήριξε πως είναι ευθύνη του νομοθετικού σώματος να "επανεξετάσει αυτά τα κεφάλαια και να διασφαλίσει ότι η χρήση τους είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού".

Ενώ οι νομοθέτες φέρονται να έχουν λάβει πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα όπλα που αποστέλλονται στο Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος έχει αποφύγει να μοιραστεί δημοσίως πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξή του, γεγονός που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη λεπτομερή καταγραφή της βοήθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει αυτή την ασυμφωνία, αλλά πιθανότατα απορρέει από απλή πολιτική λογική. Ενώ ο Μπάιντεν καυχιόταν με υπερηφάνεια για την υποστήριξη της ομάδας του προς την Ουκρανία, πρόκειται να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα πλήγματα για την υποστήριξη του Ισραήλ, οι ενέργειες του οποίου στη Γάζα έχουν προκαλέσει σημαντικές επικρίσεις τόσο εντός όσο και εκτός των ΗΠΑ.

Αυτή η λογική αναδείχθηκε πρόσφατα, όταν έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προμηθεύσουν τουφέκια στην ισραηλινή εθνική αστυνομία, η οποία ελέγχεται από τον ακροδεξιό υπουργό Itamar Ben-Gvir, ο οποίος έχει υποσχεθεί να δώσει όπλα στους εποίκους στη Δυτική Όχθη. Ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε επίσης στην RS την περασμένη εβδομάδα πως πολλές μονάδες της ισραηλινής αστυνομίας είχαν προηγουμένως επισημανθεί για υποτιθέμενες "σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", γεγονός που θα έπρεπε να τις αποκλείει νομικά από το να λάβουν αμερικανικά όπλα.

Υψηλό διακύβευμα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τη μυστικότητα γύρω από τη συμμετοχή των ΗΠΑ είναι ο φόβος μήπως η αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ πλήξει το κύρος της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, ιδίως δεδομένης της ευρέως διαδεδομένης αντίθεσης της περιοχής στην επίθεση του Ισραήλ, την οποία πολλοί Άραβες σχολιαστές έχουν αποκαλέσει "γενοκτονία".

Εάν οι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή αρχίσουν να πιστεύουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα εμπλέκονται άμεσα στις εχθροπραξίες, αυτό θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για την αντίληψη των αμερικανικών ενεργειών στην περιοχή. Όπως σημείωσε ένα τηλεγράφημα που διέρρευσε πρόσφατα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ομάν, η εκστρατεία του Ισραήλ ήδη "μας μειώνει το αραβικό κοινό για μια γενιά".

Αυτός ο αντίκτυπος θα μπορούσε να γίνει αισθητός πολύ πέρα από την περιοχή, σύμφωνα με τον Stephen Wertheim, ιστορικό και ανώτερο συνεργάτη στο Carnegie Endowment for International Peace. "Το κόστος, σε επίπεδο αμερικανικού κύρους και ισχύος, έχει ήδη αποδειχθεί σημαντικό", έγραψε ο Wertheim στους New York Times. "Και θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερο".

Και οι πιθανές συνέπειες της άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ δε θα περιορίζονταν στη δημόσια κατακραυγή, υποστήριξε ο δημοσιογράφος Άκερμαν.

"Αν οι SOF εισέλθουν στη Γάζα ως μαχητές, πώς θα μπορούσε το Ιράν, του οποίου η περιφερειακή στρατηγική βασίζεται στην ηγεσία ενός "άξονα αντίστασης" απέναντι στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, να αισθανθεί υποχρεωμένο να αντιδράσει;", διερωτήθηκε. "Τι θα επέλεγε να κάνει; Ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία κ.λπ.";

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail