Η Κίνα και η Ρωσία παίζουν τα στρατιωτικά και διπλωματικά τους χαρτιά στη Μέση Ανατολή

Το δυτικό κοινό, ειδικά οι Αμερικανοί, ενώ επικεντρώνεται έντονα στον ισραηλινό πόλεμο με τη Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό, δε δίνει ιδιαίτερη σημασία στο τι κάνουν η Κίνα και η Ρωσία στην περιοχή για να στηρίξουν το Ιράν. Υπάρχει έντονο συναίσθημα μεταξύ της πολιτικής τάξης στις Ηνωμένες Πολιτείες να εκμεταλλευτεί αυτήν την στιγμή και να επιτεθεί στο Ιράν.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό που παραλείπουν να λάβουν υπόψη είναι πως η Κίνα, χρησιμοποιώντας έναν στολίσκο του ναυτικού της, έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν είναι πλέον παθητικός παρατηρητής στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Έξι κινεζικά πολεμικά πλοία έπλευσαν στον Περσικό Κόλπο, περνώντας πέντε ημέρες στο Κουβέιτ, και στη συνέχεια έπλευσαν νότια προς το Ομάν. Μετά την επίσκεψή τους στο λιμάνι του Μουσκάτ, τα κινεζικά πλοία σήκωσαν άγκυρες και έπλευσαν στην Αραβική Θάλασσα με άγνωστο προορισμό.

Αυτή δεν είναι μια ξαφνική πρωτοβουλία της στιγμής. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει τέσσερις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις από το 2019. Γιατί; Η Κίνα και η Ρωσία προειδοποιούσαν τη Δύση ότι δεν θα επιτρέψουν στη Δύση να επιτεθεί στο Ιράν ή να κλείσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν με προορισμό την Κίνα. Είναι σημαντικό για τους αναγνώστες στη Δύση να κατανοήσουν πως ο σχεδιασμός για καθεμία από αυτές τις ασκήσεις ξεκίνησε τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους. Με άλλα λόγια, Κινέζοι, Ρώσοι και Ιρανοί στρατιωτικοί άρχισαν να εργάζονται για την πρώτη κοινή ναυτική άσκηση στα μέσα έως τα τέλη του 2017.

Ακολουθεί η σύνοψη αυτών των ασκήσεων:

Δεκέμβριος 2019

Το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία ξεκίνησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις την Παρασκευή στον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Ομάν, σε αυτό που η Μόσχα είπε ότι ήταν μια άνευ προηγουμένου άσκηση ναυτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης. . . .

«Το μήνυμα αυτής της άσκησης είναι η ειρήνη, η φιλία και η διαρκής ασφάλεια μέσω της συνεργασίας και της ενότητας… και το αποτέλεσμα θα είναι να δείξουμε πως το Ιράν δεν μπορεί να απομονωθεί», δήλωσε ο ναύαρχος του ιρανικού στολίσκου Gholamreza Tahani στην κρατική τηλεόραση.

Σεπτέμβριος 2020

Οι δυνάμεις της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας πρόκειται να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη νότια Ρωσία αργότερα αυτόν το μήνα, μαζί με στρατεύματα από την Αρμενία, τη Λευκορωσία, τη Μιανμάρ και το Πακιστάν. Η Ινδία ακύρωσε την εμπλοκή της λόγω των αυξανόμενων διασυνοριακών εντάσεων μεταξύ Δελχί και Πεκίνου.

Οι ασκήσεις «Caucus 2020» θα επικεντρωθούν σε αμυντικές τακτικές, περικύκλωση και έλεγχο και διοίκηση πεδίου μάχης, σύμφωνα με χθες το υπουργείο Άμυνας της Κίνας. Οι ασκήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία «σε αυτή τη σημαντική στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος πολεμά την πανδημία», ανέφερε το υπουργείο.

Φεβρουάριος 2021

Οι ιρανικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν διήμερη ναυτική άσκηση με τη Ρωσία στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.

Δυνάμεις και σκάφη από τα τμήματα του ναυτικού τόσο του ιρανικού στρατού όσο και του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) συμμετείχαν στην άσκηση, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, μαζί με πολλά σκάφη του ρωσικού ναυτικού.

Φεβρουάριος 2022

Η Κίνα και η Ρωσία, οι ολοένα και πιο ευθυγραμμισμένοι αντίπαλοι μεγάλης δύναμης της Αμερικής, συνεργάστηκαν με το Ιράν τον περασμένο μήνα για να πραγματοποιήσουν μια τριμερή ναυτική άσκηση στον Κόλπο του Ομάν και στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό, την οποία η Τεχεράνη ονόμασε Maritime Security Belt 2022. Ενώ η ίδια η άσκηση ήταν περιορισμένης στρατιωτικής σημασίας, η άσκηση παρέχει τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την αυξανόμενη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν που θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Ουάσιγκτον, την Ιερουσαλήμ και τις βασικές αραβικές πρωτεύουσες.

Ο δηλωμένος σκοπός της άσκησης ήταν να επικεντρωθεί στις αντιαεροπορικές, αντιπειρατικές και νυχτερινές θαλάσσιες δεξιότητες — αρκετά τυπικοί στόχοι για θαλάσσιες ασκήσεις. Ήταν σαφές, ωστόσο, ότι η άσκηση είχε μεγαλύτερο σκοπό για τις τρεις κυβερνήσεις, οι οποίες είναι ενιαίες στην αντίθεσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Global Times, φερέφωνο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ανέφερε «περιορισμούς σε μεγάλους θαλάσσιους δρόμους από ορισμένες μεγάλες δυνάμεις, ειδικά τις ΗΠΑ», ως έναν από τους λόγους για την άσκηση. Αυτό αντιπροσωπεύει μια διαφανώς κυνική προσπάθεια να ανατραπεί το σενάριο δεδομένων των παράνομων εδαφικών διεκδικήσεων του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και των προσπαθειών να περιορίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας εκεί.

Μάρτιος 2023

Ναυτικές δυνάμεις από την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία -όλες οι χώρες σε διαφορετικούς βαθμούς αντίθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες- πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις στον Κόλπο του Ομάν αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Άλλες χώρες συμμετέχουν επίσης στις ασκήσεις «Security Bond-2023», δήλωσε το υπουργείο την Τρίτη χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Το Ιράν, το Πακιστάν, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν όλα ακτογραμμή κατά μήκος του υδάτινου σώματος που βρίσκεται στο στόμιο του στρατηγικού Περσικού Κόλπου.

«Αυτή η άσκηση θα βοηθήσει στην εμβάθυνση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών των συμμετεχόντων χωρών… και θα δώσει θετική ενέργεια στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε η δήλωση του υπουργείου.

Ενώ είναι αλήθεια ότι η παρουσία του ναυτικού των ΗΠΑ στη Μεσόγειο είναι νάνοι των κινεζικών και ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, οι κινεζικές και ρωσικές δυνάμεις αντιπροσωπεύουν ένα νήμα ταξιδιού που πρέπει να σταθμίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ καθώς σκέπτονται μια επίθεση στο Ιράν, όπως το να χτυπήσουν το πετρέλαιο του διυλιστήρια.

Οι Κινέζοι κάνουν λίγη στρατιωτική δύναμη, αλλά η πραγματική τους δύναμη βρίσκεται στην επέκταση των διπλωματικών σχέσεων με τους Άραβες του Κόλπου και το Ιράν. Η Κίνα διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην προσέγγιση φέτος μεταξύ των μακροχρόνιων αντιπάλων, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Η διπλωματική πρωτοβουλία της Κίνας κατέστρεψε την πολιτική των ΗΠΑ να προσπαθούν να ενισχύσουν τις τριβές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη (ειρωνική προειδοποίηση) προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία αυτής της εξέλιξης το Μάρτιο:

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας για την αποκατάσταση των σχέσεων. Μετά από δεκαετίες εχθρότητας και επίσημης διακοπής των δεσμών το 2016, η επαναπροσέγγιση προβλήθηκε ως μια σημαντική εξέλιξη στην περιοχή. Αλλά το πώς τελικά επηρεάζει τη Μέση Ανατολή παραμένει ένα πολύ ανοιχτό ερώτημα, καθώς οι μακροχρόνιες αντίπαλες δυνάμεις διεξάγουν έναν πόλεμο πληρεξουσίων στην Υεμένη και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές σε όλη την περιοχή. Εν μέσω της αντιληπτής απομάκρυνσης των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, η συμφωνία είναι μια διπλωματική νίκη για την Κίνα, καθώς επιδιώκει όλο και περισσότερο να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό όραμα στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Δεν είναι πλέον «ανοιχτό ερώτημα» πώς αυτό επηρεάζει την πολιτική στη Μέση Ανατολή — η Σαουδική Αραβία και το Ιράν τάσσονται στο πλευρό των Παλαιστινίων και καταδικάζουν τις ενέργειες του Ισραήλ. Έχουν εκθρονίσει την Ουάσιγκτον ως την κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Στρατιωτικά φυλάκια των ΗΠΑ από το Τζιμπουτί έως τη Συρία και το Ιράκ βομβαρδίζονται τακτικά και εκτοξεύονται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον απόηχο της έναρξης των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία. Ενώ είναι πιθανό ότι η Κίνα και η Ρωσία συμβουλεύουν τις ιρανικές αρχές να επιδείξουν υπομονή και αυτοσυγκράτηση καθώς επιδιώκουν διπλωματικές κινήσεις για την εκτόνωση του πολέμου στη Γάζα, καμία από αυτές τις χώρες δεν προτείνει στο Ιράν να μείνει άπραγο σε περίπτωση επίθεσης.

Το πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο η ασυνέπεια του σόου του κλόουν Μπάιντεν. Υπάρχει έντονη δικομματική ρητορική που απεικονίζει τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα ως εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το είδος εχθρικής γλώσσας από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. Εάν ο Μπάιντεν και η ανίκανη ομάδα του για την εθνική ασφάλεια προσπαθήσουν να συνομιλήσουν με τη Ρωσία και την Κίνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιθανότατα θα καταγγελθεί ως κατευναστής και για ξεπούλημα. Είναι η εσωτερική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνει τον κίνδυνο ο πόλεμος στο Ισραήλ να ξεφύγει από τον έλεγχο και να τυλίξει τον κόσμο σε μια πραγματική πυρκαγιά.

Παραμένω αισιόδοξος ότι η Ρωσία και η Κίνα, μέσω μιας συντονισμένης διπλωματικής προσπάθειας, μπορούν να απομονώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ και να τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν. Ίσως είμαι απλώς αφελής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail