Η Ιαπωνία φοβάται το «εφιαλτικό σενάριο» που ετοίμασε η Ρωσία

mil.ru
Freepen.gr - Η Ιαπωνία ανησυχεί για την ενίσχυση της συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση ασφαλείας, που αντανακλά έναν από τους μεγαλύτερους φόβους του Τόκιο - μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, σύμφωνα με άρθρο της South China Morning Post.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το Εθνικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών (NIDS), μια δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση σχετικά με τη στρατηγική ασφάλειας της Κίνας το 2024, η οποία υποστηρίζει ότι η αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ και του μπλοκ Κίνας-Ρωσίας θα ενισχυθούν κατά την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η «μεγαλύτερη ανησυχία» του Τόκιο αφορά κοινές ασκήσεις μεταξύ κινεζικών και ρωσικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, καθώς και κοινούς ελιγμούς γύρω από τα ιαπωνικά νησιά νωρίτερα μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με τον Garren Malloy, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Daito Bunka, η έκθεση NIDS απηχεί αρκετές λεγόμενες λευκές βίβλους και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το Τόκιο ήταν «θορυβημένο» από την αυξανόμενη συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια ασκήσεων κοντά στην Ιαπωνία, αν και αυτό είναι μόνο μέρος ενός «εφιαλτικού σεναρίου» για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Φαίνεται ότι ο Μπάιντεν και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανήκουν σε αυτό το πάνθεον; Όταν ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ στις 18 Οκτωβρίου, τους διαβεβαίωσε: "Δεν πιστεύω πως πρέπει να είσαι Εβραίος για να είσαι Σιωνιστής, και είμαι Σιωνιστής". Εκεί έγκειται το παράδοξο. Διότι, πώς είναι δυνατόν να είσαι ταυτόχρονα Ιρλανδός Καθολικός και Σιωνιστής; Το Sinn Féin, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά κορυφής στις επόμενες εκλογές στην Ιρλανδία, αγκαλιάζει τους Παλαιστίνιους και καταδικάζει το Ισραήλ. Φυσικά, δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ.

Ο Μπάιντεν είναι διχασμένος ανάμεσα σε αντικρουόμενες θρησκείες. Αρκεί να πούμε ότι όταν ο Μπάιντεν μιλάει για λύση δύο κρατών, γίνεται δύσκολο να τον πιστέψει κανείς. Από την πλευρά του Νετανιάχου, τουλάχιστον, δεν αισθάνεται καν την ανάγκη να δώσει χειροκροτήματα για μια λύση δύο κρατών, αφού έχει συστηματικά θάψει τη Συμφωνία του Όσλο και έχει ξεκινήσει το ταξίδι προς μια εβραϊκή θεοκρατία σε αυτό που κάποτε ήταν το κράτος του Ισραήλ. Μην κάνετε κανένα λάθος, το Μεγάλο Ισραήλ είναι εδώ για να μείνει και η παγκόσμια κοινή γνώμη το θεωρεί κράτος απαρτχάιντ.

Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση πως ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από την αμερικανική κοινή γνώμη σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η υποστήριξη προς το Ισραήλ ήταν όλο αυτό το διάστημα μάλλον ισχνή στην Αμερική και αν δεν υπήρχε το λόμπι του Ισραήλ, πιθανόν να είχε επιβεβαιωθεί εδώ και πολύ καιρό. Περιέργως, κάτι σαν το ένα τρίτο των Αμερικανών Εβραίων, ιδιαίτερα των νέων, δεν ενδιαφέρεται καν για το λόμπι του Ισραήλ.

"Αυτή η αναδυόμενη συμμαχία δεν είναι η χειρότερη κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί η Ιαπωνία, αλλά είναι μέρος της. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η ενίσχυση αυτής της συμμαχίας και η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού", πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail