Το Ισραήλ καταφεύγει σε πυρηνικό εκβιασμό στη Γάζα

Εκτός από την προώθηση της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης στη Γάζα, το σιωνιστικό καθεστώς καταφεύγει σε πυρηνικό εκβιασμό εναντίον των Παλαιστινίων. Σε μια αμφιλεγόμενη πρόσφατη δήλωση, ένας κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι η χρήση ατομικών βομβών στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια "πιθανότητα" για το Τελ Αβίβ. Τα λόγια αυτά σόκαραν τον κόσμο και έδειξαν το επίπεδο του απρόβλεπτου και του παραλογισμού στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Η δήλωση έγινε από τον Ισραηλινό υπουργό Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Amichai Eliyahu, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τοπικά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο Eliyahu δήλωσε πως μια πυρηνική επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας "είναι μία από τις δυνατότητες" που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ στον υποτιθέμενο "πόλεμο κατά της Χαμάς". Σύμφωνα με τον υπουργό, "δεν υπάρχουν αθώοι πολίτες στη Γάζα", γι' αυτό και όλοι οι Παλαιστίνιοι πολίτες της περιοχής θα πρέπει να τιμωρηθούν από τις IDF.

Ο Eliyahu, εκτός από την παραδοχή της πιθανότητας πυρηνικών όπλων, δήλωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα. Συνέκρινε τους κατοίκους της Γάζας με τους Γερμανούς Ναζί που σκότωσαν Εβραίους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και είπε πως ο εβραϊκός λαός "δε θα έδινε ανθρωπιστική βοήθεια στους Ναζί".

Τα αμφιλεγόμενα λόγια του υπουργού οδήγησαν την κυβέρνηση να αντιδράσει έντονα. Ο Eliyahu τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη θέση του από τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu. Με την ίδια λογική, το γραφείο του έκανε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης "διαψεύδοντας" την ομιλία του, "διευκρινίζοντας" ότι "οι δηλώσεις του Eliyahu δε βασίζονται στην πραγματικότητα" και προσθέτοντας πως οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ "λειτουργούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς δικαίου για να αποφύγουν να βλάψουν αθώους" - κάτι που είναι σαφώς αναληθές, όπως φαίνεται από τη σφαγή αμάχων στη Γάζα.

Επίσης, ο επικεφαλής της άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, καταδίκασε τον Eliyahu και χαρακτήρισε την πυρηνική απειλή του "αβάσιμα και ανεύθυνα λόγια". Όπως ήταν αναμενόμενο, για την υπόθεση μίλησε και η αντιπολίτευση του Νετανιάχου, με τον Γιαΐρ Λαπίντ να αποκαλεί τον Ελιγιάχου "εξτρεμιστή" και να σκληραίνει την κριτική του στην κυβερνητική ομάδα του Νετανιάχου, καθιστώντας το θέμα μια διαμάχη μεταξύ των διαφορετικών πτερύγων του ισραηλινού σιωνισμού.

Σε διεθνές επίπεδο, υπήρξαν επίσης ισχυρές πιέσεις ως αποτέλεσμα της δήλωσης. Οι αραβικές χώρες αντέδρασαν καταδικάζοντας έντονα τις ανεύθυνες δηλώσεις των υπουργών. Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι των ΗΑΕ δήλωσαν σε επίσημη αναφορά τους: "Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και υποκίνηση για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, όπως εγκλήματα πολέμου, και εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για πρόθεση διάπραξης γενοκτονίας". 

Κάτι ανάλογο έκανε και η κυβέρνηση της Ιορδανίας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστήριξε ότι τα λόγια του Eliyahu αποτελούν "έκκληση για γενοκτονία και έγκλημα μίσους που δεν μπορεί να αγνοηθεί". Υπό την ίδια έννοια, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit δήλωσε: "Το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα, κάτι που αποτελεί ανοιχτό μυστικό (...) [Τα σχόλια του υπουργού] επιβεβαιώνουν την αλήθεια της ρατσιστικής άποψης που έχουν οι Ισραηλινοί απέναντι στους Παλαιστίνιους (...) Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της κατοχικής κυβέρνησης".

Αν και ο Eliyahu έχει ήδη "τιμωρηθεί" για τα σχόλιά του, είναι αδύνατον να υπάρξει "κανονικότητα" μετά από τέτοιες δηλώσεις. Υπάρχει μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας σχετικά με τις ισραηλινές ενέργειες, με έναν πραγματικό φόβο ότι ο Eliyahu δεν είναι ο μόνος αξιωματούχος στο Τελ Αβίβ που σκέφτεται αυτού του είδους τη "δυνατότητα" για τη Γάζα. Με τόσα πολλά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες και την σκόπιμη δολοφονία αθώων πολιτών στο πλαίσιο ενός σχεδίου "συλλογικής τιμωρίας" κατά της Γάζας, είναι πολύ πιθανό η νοοτροπία του Eliyahu να μην είναι ασυνήθιστη μεταξύ των σιωνιστών υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

Είναι πιθανό ότι η πραγματική πρόθεση πίσω από την αποβολή του Eliyahu να είναι μια προσπάθεια να τον φιμώσουν - όχι επειδή είπε ένα "ψέμα", αλλά επειδή είπε κάτι που δεν έπρεπε να ειπωθεί. Αντί να δείξει απλώς ότι δεν σκέφτεται όπως ο υπουργός του, ο Νετανιάχου θα μπορούσε απλώς να απαντήσει στην πίεση της κριτικής με την αναστολή του. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν πραγματικές εγγυήσεις πως οι Ισραηλινοί δε θα εξετάσουν την "πυρηνική δυνατότητα" εναντίον της Γάζας.

Από ορθολογική και στρατηγική άποψη, δεν έχει νόημα να μιλάμε για πυρηνικά όπλα σε μια περιφερειακή σύγκρουση που λαμβάνει χώρα σε ένα τόσο μικρό εδαφικό όριο. Η ραδιενεργός μόλυνση δε θα περιοριζόταν στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά θα έφτανε και στο έδαφος που κατέχει το Ισραήλ. Ωστόσο, δυστυχώς, δε φαίνεται να υπάρχει πολύς ορθολογισμός στις αποφάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος.

Η ίδια η πρωτοβουλία για την έναρξη μιας βίαιης επίθεσης που σκοτώνει χιλιάδες αμάχους φαίνεται απολύτως παράλογη. Το Ισραήλ μετατρέπεται σε διεθνή παρία και θεωρείται ως ένα καθεστώς γενοκτονίας από μεγάλο αριθμό χωρών, εκτός του ότι όλο και περισσότερα κράτη διακόπτουν τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να είναι αρκετό για τον Νετανιάχου και τους συμβούλους του ώστε να αλλάξουν γνώμη σχετικά με την υποτιθέμενη "ανάγκη" να "εισβάλουν στη Γάζα για να καταστρέψουν τη Χαμάς". 

Είναι σαφές πως ο ρεβανσισμός, ο αντιπαλαιστινιακός ρατσισμός και ο απεριόριστος επεκτατισμός είναι οι πραγματικές κατευθυντήριες γραμμές της σιωνιστικής εξωτερικής πολιτικής. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν βασίζεται σε στρατηγικούς υπολογισμούς, γεγονός που καθιστά την κατάσταση πολύ απρόβλεπτη και ανησυχητική. Έτσι, στην πράξη, ανεξάρτητα από το αν το Ισραήλ εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων ή όχι, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σύντομα αυτό το "αίτημα" από την πλευρά των πιο ριζοσπαστικών σιωνιστών μαχητών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail