Ο Ζελένσκι «αυταπατάται» και «αισθάνεται προδομένος από δυτικούς συμμάχους», λένε οι στενότεροι βοηθοί του

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξοργίστηκε με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον το Σεπτέμβριο και σημείωσε την απώλεια ενδιαφέροντος της αμερικανικής κυβέρνησης για την Ουκρανία, σύμφωνα με άρθρο που  δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου στο περιοδικό Time. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο δεδομένου πως η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον ήταν εβδομάδες πριν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή της Ουάσιγκτον απομακρυνθεί από την Ουκρανία μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την αντίστοιχη κήρυξη πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με το άρθρο, ένας δημοσιογράφος του περιοδικού Time πήγε στο Κίεβο μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον το Σεπτέμβριο για να αναλύσει με την ομάδα του Ουκρανού προέδρου πώς αντέδρασε στα μηνύματα που έλαβε από τη Δύση, ειδικά όσον αφορά τη μείωση του ενδιαφέροντος για μια σύγκρουση χωρίς στοιχεία ορατό τέλος και τις συνεχείς εκκλήσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Κίεβο.

«Την πρώτη μου μέρα στο Κίεβο, ρώτησα ένα μέλος του κύκλου του πώς ένιωθε ο Πρόεδρος. Η απάντηση ήρθε χωρίς κανένα δισταγμό: «Θυμωμένος»», είπε ο συγγραφέας του άρθρου.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Simon Shuster, ο Ουκρανός πρόεδρος συνειδητοποίησε ότι το ενδιαφέρον για την Ουκρανία χάνει τη δύναμή του παγκοσμίως και τη διεθνή υποστήριξη και τώρα νιώθει προδομένος από τους δυτικούς συμμάχους του.

«Η συνηθισμένη λάμψη της αισιοδοξίας του, η αίσθηση του χιούμορ του, η τάση του να ζωντανεύει μια συνάντηση στην αίθουσα του πολέμου με λίγη κοροϊδία ή ένα κακόγουστο αστείο, τίποτα από αυτά δεν έχει επιβιώσει στον δεύτερο χρόνο του ολοκληρωτικού πολέμου» σύμφωνα με τον Shuster, ο οποίος ανέφερε πως ένα μακροχρόνιο μέλος της ομάδας του είπε: «Τώρα μπαίνει μέσα, λαμβάνει τις ενημερώσεις, δίνει τις εντολές και φεύγει».

«Άλλος μου λέει ότι, κυρίως, ο Ζελένσκι αισθάνεται προδομένος από τους δυτικούς συμμάχους του. Τον άφησαν χωρίς τα μέσα για να κερδίσει τον πόλεμο, μόνο τα μέσα για να επιβιώσει», πρόσθεσε ο Σούστερ.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν σε σχεδόν καθημερινή βάση την κούραση της Ουάσιγκτον και της Ευρώπης με την υποστήριξη της Ουκρανίας και τη διάβρωση της υποστήριξης προς τον Ζελένσκι. Μετά την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο και το Τελ Αβίβ. Ωστόσο, τον Οκτώβριο, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την αποστολή βοήθειας στο Ισραήλ, αλλά δεν περιλαμβάνει βοήθεια προς την Ουκρανία.

Το άρθρο του Shuster αποκάλυψε επίσης ότι ορισμένοι διοικητές της πρώτης γραμμής είχαν αρχίσει να αρνούνται εντολές να προχωρήσουν, ακόμη και όταν ήρθαν απευθείας από το γραφείο του Προέδρου. «Θέλουν απλώς να καθίσουν στα χαρακώματα και να κρατήσουν τη γραμμή», είπε ένας από τους βοηθούς του Ζελένσκι. «Αλλά δεν μπορούμε να κερδίσουμε έναν πόλεμο με αυτόν τον τρόπο».

Η κατάσταση σε ορισμένους κλάδους του ουκρανικού στρατού έχει γίνει τόσο τρομερή που η έλλειψη προσωπικού είναι πιο απελπιστική από το έλλειμμα σε όπλα και πυρομαχικά. Ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ζελένσκι είπε στον δημοσιογράφο πως ακόμα κι αν η Δύση παρέδιδε όλα τα όπλα που είχαν υποσχεθεί, «δεν έχουμε τους άντρες για να τα χρησιμοποιήσουμε».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε στις 30 Οκτωβρίου στο 10ο Φόρουμ Xiangshan του Πεκίνου: «Από τις 4 Ιουνίου -δηλαδή από την αρχή της ευρέως δημοσιοποιημένης ουκρανικής αντεπίθεσης που υποστηρίχθηκε τόσο γενναιόδωρα από τη Δύση- το Κίεβο έχει χάσει περισσότερα πάνω από 90.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, περίπου 600 τανκς και σχεδόν 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τάξεων. Ταυτόχρονα, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές τακτικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης».

Παρά τις ξένες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και την στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, το Κίεβο δεν μπόρεσε να επιτύχει σημαντική εδαφική πρόοδο. Έχει αναφερθεί με συνέπεια ότι η Ουάσιγκτον ήταν δυσαρεστημένη με αυτό που θεωρούσε κακή πολεμική στρατηγική από το καθεστώς του Κιέβου. Αυτοί οι παράγοντες έχουν πυροδοτήσει μόνο μια αντίδραση κατά της περαιτέρω χρηματοδότησης για την Ουκρανία, η οποία θα πρέπει να ανακατευθυνθεί στο Ισραήλ, καθιστώντας την απογοήτευση του Zelensky ακόμη και πριν αρχίσει η κρίση στη Μέση Ανατολή πιο αποκαλυπτική.

Ωστόσο, παρά τις καταστροφικές απώλειες ζωών και την αδυναμία νίκης, η πίστη του Zelensky για την υπέρβαση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας σκληραίνει. Σύμφωνα με τον Σούστερ, η πίστη του Ζελένσκι για την τελική νίκη «είναι αμετακίνητη, αγγίζοντας τη μεσσιανική διάσταση».

«Αυταπατάει τον εαυτό του», είπε ένας από τους στενότερους βοηθούς του στον δημοσιογράφο του Time. «Είμαστε εκτός επιλογών. Δεν κερδίζουμε. Αλλά προσπάθησε να του το πεις αυτό».

Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί πόσο απογοητευμένος πρέπει να είναι ο Ζελένσκι τώρα που η διεθνής προσοχή έχει απομακρυνθεί εντελώς από την Ουκρανία και τώρα είναι εξ ολοκλήρου επικεντρωμένη στο Ισραήλ και τη Γάζα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί συνεχώς να συνδέει την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη με αυτή στη Μέση Ανατολή και μάλιστα επεσήμανε την πρόσφατη αντιεβραϊκή αναταραχή που έλαβε χώρα στο Νταγκεστάν της Ρωσίας, που φέρεται να υποκινήθηκε από προβοκάτορες που εδρεύουν στην Ουκρανία λέγοντας: «Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό στη Μαχατσκάλα, αλλά μάλλον μέρος της ευρέως διαδεδομένης κουλτούρας μίσους της Ρωσίας προς άλλα έθνη, η οποία διαδίδεται από την κρατική τηλεόραση, τους ειδικούς και τις αρχές».

Αυτό που μπορεί να εξακριβωθεί είναι πως ο Ζελένσκι σίγουρα έχει αυταπάτες, κάτι που θα έχει την ατυχή συνέπεια να στείλει χιλιάδες περισσότερους Ουκρανούς άσκοπα στο θάνατο αντί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι η Ουκρανία έχασε έδαφος που δε θα ανακτήσει ποτέ λόγω της δικής της ευρέως διαδεδομένης κουλτούρας μίσους προς άλλα έθνη, το οποίο προπαγανδίζεται από την κρατική τηλεόραση, ειδήμονες και αρχές, όπως αποδεικνύεται από τη δίωξη των Ρωσικών, Ουγγρικών και άλλων μειονοτήτων στην Ουκρανία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail