Χάκερς εκθέτουν προσωπικά δεδομένα της Λεγεώνας των Ξένων του ουκρανικού στρατού

Μια ομάδα χάκερς κοινοποίησε στο διαδίκτυο τα προσωπικά δεδομένα αρκετών μελών της Λεγεώνας των Ξένων του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, των ηλικιών, της στρατιωτικής τους εμπειρίας, των γλωσσών που μιλούν και των αριθμών τηλεφώνου τους, καθώς και ένα τμήμα με προσωπικά σχόλια. Η αποκάλυψη αυτή θα πλήξει σίγουρα το ήδη χαμηλό ηθικό των ξένων μισθοφόρων, οι οποίοι πιθανότατα θα φύγουν μαζικά καθώς οι συνθήκες θα χειροτερεύσουν αστρονομικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το κανάλι του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης Telegram Joker DPR, το οποίο είναι γνωστό για την προηγούμενη παραβίαση της σελίδας Instagram του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valerii Zaluzhny και την πρόσβαση στο ουκρανικό στρατιωτικό λογισμικό DELTA, δημοσίευσε τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 500 υποψηφίων για το 4ο Τάγμα της Λεγεώνας των Ξένων του ουκρανικού στρατού.

Το Joker DPR βρήκε και δημοσίευσε επίσης τα διαβατήρια περισσότερων από 50 μισθοφόρων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και γυναικών πολιτών των ΗΠΑ και εκείνων που συνδέονται με το γραφείο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Τερνόπιλ της δυτικής Ουκρανίας, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον και δείχνει πως οι μισθοφόροι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι.

Η Ουκρανική Λεγεώνα των Ξένων ισχυρίζεται ότι αποτελείται από περίπου 20.000 ξένους με στρατιωτική εμπειρία και γνώσεις. Το Κίεβο άνοιξε μάλιστα έναν ιστότοπο για ξένους μαχητές στην αρχή της σύγκρουσης για να βοηθήσει στην στρατολόγηση. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η Λεγεώνα των Ξένων έχει στην πραγματικότητα 1.500 μέλη, πολύ μακριά από τα στοιχεία που είχαν αρχικά ανακοινωθεί. Αποδείχθηκε επίσης πως πολλοί ξένοι στερούνταν στρατιωτικής εμπειρίας και γνώσης.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι νεοσύλλεκτοι της Διεθνούς Ουκρανικής Λεγεώνας αμείβονται με περίπου 500 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι πολεμούν στην πρώτη γραμμή φέρονται να λαμβάνουν μισθό 3.000 ευρώ μηνιαίως. Παρόλα αυτά, υπήρξαν αναφορές ότι οι ξένοι έπρεπε να αγοράσουν όπλα και εξοπλισμό σε υψηλή τιμή, καθώς το Κίεβο δεν παρείχε αυτά τα απαραίτητα.

"Δώστε μας μερικά f*****g όπλα παρακαλώ. Δεν θα νικήσουμε με όπλα σκουπίδια", έγραψε στο X (πρώην Twitter) τον Απρίλιο του 2022 ο Τζέιμς Βάσκεζ, ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού που ήταν εθελοντής στην Ουκρανία. "Χρειαζόμαστε m-16, M-4, ACOG, κόκκινες κηλίδες [red dots], πυρομαχικά, πυρομαχικά, πυρομαχικά, πυρομαχικά, ακόντια, f*****g παλιά AT-4 που ξέρω ότι πιθανώς βρίσκονται σε κάποια αποθήκη. Χειροβομβίδες θραύσματος, και αν όχι... μπορεί να φέρουμε και σακούλες σώματος".

Ο πρώην επιλοχίας του αμερικανικού στρατού μοιράστηκε ένα βίντεο που αποκαλύπτει ότι είχε τροποποιήσει το δικό του AK-47 από την τσέπη του, παραπονούμενος πως τον περίμεναν να "πάει στη μάχη μόνο με τα drones μου, το AK-47 και μια χειροβομβίδα και τίποτα άλλο".

Οι πρώην μισθοφόροι της Λεγεώνας παραπονέθηκαν επίσης για διαφθορά στις τάξεις του ουκρανικού στρατού και για προβλήματα με την καταβολή των μισθών. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν επίσης σε προβλήματα στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τον εξοπλισμό των Ουκρανών ξένων μαχητών, σε σπατάλες χρημάτων και σε μυστηριωδώς χαμένες αποστολές.

Τώρα, αποκαλύφθηκε ότι πολλοί μισθοφόροι που ήρθαν στην Ουκρανία εγκαταλείπουν τη χώρα αφού έγιναν μάρτυρες βίαιων μαχών, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον αξιωματικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Dmytro Kostyuk.

Εξηγώντας πώς η διμοιρία του είχε ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και χρειάστηκε να συμπληρωθεί με μισθοφόρους, ο Kostyuk παραδέχθηκε στο CNN στις 19 Νοεμβρίου ότι "Για ορισμένους [ξένους], ήταν ο ρομαντισμός του πολέμου, για άλλους ήταν μια επαγγελματική δραστηριότητα [...] Κατά κανόνα, δεν συνειδητοποιούν σε τι μπλέκουν [...] Οι ξένοι είναι μια διαφορετική ιστορία, επειδή μπορούν εύκολα να καταγγείλουν ένα συμβόλαιο, σε αντίθεση με τους Ουκρανούς. Μου συνέβη - σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους είδαν τα πάντα και είπαν: "Όχι, όχι, αυτό είναι πάρα πολύ. Δεν είναι αυτό το είδος του πολέμου για το οποίο υπογράψαμε".

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί ξένους μισθοφόρους ως "κρέας για τα κανόνια", ενώ ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να τους εξοντώνει σε όλη την Ουκρανία. Όσοι ήρθαν να πολεμήσουν για τα δικά τους χρήματα έχουν παραδεχθεί σε πολλές συνεντεύξεις ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν συντονίζουν καλά τις ενέργειές τους και πως η πιθανότητα να επιβιώσουν από τη μάχη είναι μικρή, καθώς η ένταση της σύγκρουσης δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη του Αφγανιστάν και της Μέσης Ανατολής, στις οποίες έχουν συνηθίσει.

Ωστόσο, όχι μόνο η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει τους ξένους μισθοφόρους ως "κρέας για κανόνια". Υπενθυμίζεται ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποίησε στις 15 Μαρτίου πως οι ξένοι που πολεμούν στην Ουκρανία μπορεί να καταλήξουν να είναι "κρέας για κανόνια", κάτι που ταιριάζει με αυτό που είχε δηλώσει προηγουμένως ο Βρετανός εθελοντής Μάθιου Ρόμπινσον: "[Οι ξένοι] μπορούν να μπουν με το σιδηρόδρομο σε μια λεγεώνα και να σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου πολύ γρήγορα. Ακόμη και αν έχεις τις καλύτερες προθέσεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, θα μπορούσες ουσιαστικά να γίνεις τροφή για κανόνια". 

Τα προβλήματα στις τάξεις των ξένων μαχητών έχουν αναφερθεί από την αρχή του πολέμου, όπως βεβαιώνει και ο James Vasquez, και με την επέτειο των δύο ετών του πολέμου να απέχει μόλις δύο μήνες, η τελευταία αποκάλυψη στο CNN αποδεικνύει ότι αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν στην αρχή του πολέμου απέχουν πολύ από το να ξεπεραστούν, ειδικά καθώς οι επιθέσεις της Ρωσίας εντείνονται. Καθώς ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, είναι αναμενόμενο πως οι ξένοι θα συνεχίσουν να χάνουν το ηθικό και τη διάθεση να πολεμήσουν τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας, και η απειλή της δημόσιας αποκάλυψης των προσωπικών τους πληροφοριών θα μπορούσε να είναι αρκετή για να τους κάνει να φύγουν ακόμη πιο γρήγορα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail