Οι ΗΠΑ θα υποστούν τεράστιο πλήγμα στο παγκόσμιο κύρος τους εξαιτίας του Ισραήλ

pixabay / Conmongt
Η φαινομενική άρνηση της Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει τη σφαγή αμάχων μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά ακόμη και από τον πόλεμο του Ιράκ, λένε οι ειδικοί.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο δημοσιεύτηκε μια ανησυχητική έκθεση από το Axios, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Branko Marcetic - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να προκαλέσει τη Χεζμπολάχ στην έναρξη ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου που θα περιβάλλει τον Λίβανο και άλλες κοντινές χώρες, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για άνευ όρων υποστήριξη του πολέμου της ισραηλινής κυβέρνησης κατά της Γάζας δε φέρει κανένα πλεονέκτημα και μόνο μειονεκτήματα όσον αφορά τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η αποφυγή ενός ακόμη πολέμου στη Μέση Ανατολή αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αφενός έκανε προεκλογική εκστρατεία για τον τερματισμό των "για πάντα πολέμων" και αφετέρου έχει εκφράσει την ανησυχία του για την ικανότητα των ΗΠΑ σε μια μελλοντική στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Axios, το τηλεφώνημα του Όστιν το Σαββατοκύριακο έγινε ακριβώς για να καταγράψει την ανησυχία του για τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και "την ανάγκη να περιοριστεί η σύγκρουση στη Γάζα και να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση". Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να προσπαθούν να αποτρέψουν αυτή την έκβαση από την αρχή της σύγκρουσης. 

Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον πόλεμο, χωρίς να έχει ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος, οδηγεί ήδη σε αμερικανικές απώλειες. Μέχρι τη Δευτέρα, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έχουν υποστεί τουλάχιστον 52 επιθέσεις από τις 17 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 56 στρατιώτες στο Ιράκ και τη Συρία. Σε μια κλασική περίπτωση τιμωρίας, τέσσερις από αυτές τις επιθέσεις έλαβαν χώρα μόνο την περασμένη Κυριακή ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με το Ιράν, οι οποίες ήταν οι ίδιες απάντηση σε προηγούμενες επιθέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ.

Σε ένα από τα περιστατικά, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν έπεσε πάνω σε στρατώνα των ΗΠΑ σε ιρακινή αεροπορική βάση, χωρίς να σκοτώσει Aμερικανούς στρατιώτες μόνο και μόνο επειδή ήταν ελαττωματικό.

Λίγα είναι τα μεγαλύτερα συμφέροντα ενός έθνους από τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών του. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σίγουρα το πιστεύει αυτό, αφού έχει επανειλημμένα επικαλεστεί τους Αμερικανούς πολίτες που έχουν συλληφθεί ως όμηροι από τη Χαμάς και έχει καταστήσει σαφές τη σημασία που αποδίδει στην ασφαλή επιστροφή τους. Ωστόσο, οι Αμερικανοί πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι στη Γάζα, με τις ζωές τους να απειλούνται όχι μόνο από την αδυσώπητη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ, αλλά και από την πολιορκία που έχει δημιουργήσει μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τις ζωές αυτών των Αμερικανών.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της κυβέρνησης προειδοποιούν ήδη ότι ο πόλεμος θα πυροδοτήσει την τρομοκρατία, αυτό ακριβώς που οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χιλιάδες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να καταπολεμήσουν. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση από νωρίς στον πόλεμο ότι υπάρχει αυξημένη "πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ". Ένα δελτίο των μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε περίπου την ίδια εποχή προειδοποιούσε πως οι θυγατρικές της Χεζμπολάχ και της Αλ Κάιντα καλούσαν σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων λόγω της σύγκρουσης και πως η έκρηξη της 17ης Οκτωβρίου στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας -η ευθύνη για την οποία δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί- "πιθανότατα θα συνεχίσει να προκαλεί δημόσιες αντιδράσεις και οργανωμένες αντιδράσεις". (Ο ισραηλινός στρατός έχει έκτοτε επιτεθεί επανειλημμένα σε πολλά νοσοκομεία στη Γάζα).

Παρόμοιες προειδοποιήσεις αφθονούν. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται "σε ένα αυξημένο περιβάλλον απειλών" ως αποτέλεσμα του πολέμου. Ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι δήλωσε στο Κογκρέσο πως "πολλαπλές ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών και της Δύσης" και "ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει ανεβάσει την απειλή μιας επίθεσης εναντίον Αμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο".

Ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Charles Q. Brown δήλωσε ότι ο πρωτοφανής ρυθμός σφαγής αμάχων θα δημιουργήσει πιθανότατα περισσότερους μαχητές, τονίζοντας ότι "όσο πιο γρήγορα μπορείς να φτάσεις σε ένα σημείο όπου θα σταματήσεις τις εχθροπραξίες, θα έχεις λιγότερες διαμάχες για τον άμαχο πληθυσμό που μετατρέπεται σε κάποιον που θέλει τώρα να γίνει το επόμενο μέλος της Χαμάς".

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος προκαλεί βαθιά ζημιά στη φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αξιωματούχους τόσο από την περιοχή όσο και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του CNN ανέφερε πως Αμερικανοί διπλωμάτες σε αραβικές χώρες είχαν προειδοποιήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τη CIA και το FBI ότι η υποστήριξη του Μπάιντεν στον πόλεμο "μας χάνει το αραβικό κοινό για μια γενιά". Αυτό απηχεί σχεδόν επακριβώς αυτό που δήλωσαν στη HuffPost δυσαρεστημένοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι άκουγαν από τους ομολόγους τους της αραβικής κυβέρνησης.

Ένα υπόμνημα διαφωνίας που οργανώθηκε από στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να προειδοποιεί πως η αποτυχία των ΗΠΑ να επικρίνουν δημοσίως τις ισραηλινές παραβιάσεις "συμβάλλει στην αντίληψη του περιφερειακού κοινού ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας προκατειλημμένος και ανέντιμος παράγοντας, κάτι που στην καλύτερη περίπτωση δεν προωθεί και στη χειρότερη βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ παγκοσμίως".

Πράγματι, η Washington Post ανέφερε πρόσφατα, βασιζόμενη στα λόγια αναλυτών και Αράβων αξιωματούχων, ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες του Ισραήλ "ενέχει τον κίνδυνο μόνιμης ζημιάς στο κύρος της Ουάσιγκτον στην περιοχή και πέραν αυτής" και αποτελεί "συνεχή πηγή τριβής" καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν περιόδευε στη Μέση Ανατολή. Οι Άραβες ηγέτες έχουν επικρίνει επανειλημμένα και δημοσίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Οι αξιωματούχοι των Αράβων και του Παγκόσμιου Νότου είναι σαστισμένοι από την αδιαφορία του Μπάιντεν για το πώς η παρεμπόδιση της κατάπαυσης του πυρός από μέρους του ρίχνει κατακόρυφα το κύρος της Αμερικής σε παγκόσμιο επίπεδο", λέει η Τρίτα Πάρσι, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Quincy για την Υπεύθυνη Κρατική Στρατηγική. "Άραβες αξιωματούχοι μου είπαν πως ο Μπάιντεν έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο κύρος της Αμερικής στην περιοχή από ό,τι έκανε ο Τζορτζ Μπους με την παράνομη εισβολή του στο Ιράκ".

"Όλη η δουλειά που κάναμε με τον Παγκόσμιο Νότο [για την Ουκρανία] έχει χαθεί", δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της G7 στους Financial Times στις αρχές του πολέμου. "Ξεχάστε τους κανόνες, ξεχάστε την παγκόσμια τάξη. Δεν θα μας ακούσουν ποτέ ξανά".

Ωστόσο, ο Μπάιντεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την υπεράσπιση και την ανοικοδόμηση αυτής ακριβώς της παγκόσμιας τάξης, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στηρίζει την ασφάλεια και την ευημερία των ΗΠΑ.

Η σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ έχει συνήθως δικαιολογηθεί με το σκεπτικό πως, παρ' όλη την κριτική που ασκείται στις Ηνωμένες Πολιτείες γι' αυτό, έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι μειονεκτήματα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αλλά είναι αδύνατο να προβάλλει κανείς αυτό το επιχείρημα για την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στον τρέχοντα πόλεμο του Ισραήλ, ο οποίος προκαλεί βαθιά ζημιά στη φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών και ενέχει τον κίνδυνο θανάτου ανυπολόγιστου αριθμού Αμερικανών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail