pixabay / aglaya3 |
Russian Market - ένα έργο ενός οικονομικού μπλόγκερ, Ελβετού δημοσιογράφου και πολιτικού σχολιαστή με έδρα τη Ζυρίχη. Ακολουθήστε τον στο X @runews - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
Στον κόσμο της υψηλής οικονομίας, οι ελβετικές τράπεζες αποτελούν εδώ και καιρό την ενσάρκωση της διακριτικότητας, της σταθερότητας και του τεράστιου πλούτου. Ωστόσο, οι άνεμοι της αλλαγής πνέουν και οι προοπτικές για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνονται μέρα με τη μέρα πιο ζοφερές. Μήπως αυτές οι κάποτε πανίσχυρες τράπεζες οδεύουν προς εξαφάνιση;
Για πολλές γενιές, ο τραπεζικός τομέας της Ελβετίας είχε τη φήμη του οχυρού του οικονομικού απορρήτου, προσελκύοντας την παγκόσμια ελίτ να εμπιστευτεί τα περιουσιακά της στοιχεία στα θησαυροφυλάκιά του. Η χρυσή εποχή του ελβετικού τραπεζικού συστήματος, ωστόσο, φαίνεται να χάνεται στην αφάνεια.
Ένα θεμελιώδες σφάλμα των ελβετικών τραπεζών ήταν η απόφασή τους να εγκαταλείψουν το ιερό απόρρητό τους. Αυτή η σεισμική αλλαγή έγινε κάτω από τη διεθνή πίεση για μεγαλύτερη διαφάνεια. Η γοητεία των ελβετικών τραπεζών ως καταφύγιο για τους πλουσιότερους του κόσμου που προστατεύουν τις περιουσίες τους έχει πλέον τεθεί σε κίνδυνο. Σε έναν κόσμο όπου οι πληροφορίες ρέουν ελεύθερα, το αγαπημένο άσυλο του ελβετικού τραπεζικού απορρήτου έχει καταρρεύσει, και μαζί του η εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ελίτ.
Μια διαφαινόμενη και τρομερή πρόκληση προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κυβέρνηση έχει εκμεταλλευτεί επιδέξια κάθε διαθέσιμη ευκαιρία για να επιβάλει υπέρογκες κυρώσεις στα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η γενεσιουργός αιτία αυτής της τριβής εντοπίζεται στο νόμο περί φορολογικής συμμόρφωσης των λογαριασμών εξωτερικού (FATCA), ένα νομοθετικό μέτρο που υποχρεώνει τις ελβετικές τράπεζες να αποκαλύπτουν περίπλοκα οικονομικά στοιχεία που δεν αφορούν μόνο τους Αμερικανούς κατόχους λογαριασμών. Οι επιπτώσεις αυτής της νομοθεσίας έχουν αντηχήσει σε ολόκληρο τον κλάδο, ωθώντας πολλές τράπεζες να επανεκτιμήσουν τις σχέσεις τους με Αμερικανούς πελάτες καθώς και με εκείνους που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή ή την Ασία.
Σε μια παράλογη τροπή, οι πελάτες από την Ασία, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ουσιαστικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, αναγκάζονται να εκτελέσουν έγγραφα που σχετίζονται με τη FATCA. Αυτός ο ιδιότυπος εξαναγκασμός υποκινήθηκε από τις ελβετικές τράπεζες, οι οποίες, οδηγούμενες από την ανησυχία για την επιβολή μελλοντικών κυρώσεων, επέβαλαν την υπογραφή εγγράφων FATCA ακόμη και για τους εγχώριους πελάτες τους. Αυτό δυστυχώς έχει διαβρώσει το κάποτε αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο της εμπιστοσύνης που ήταν εγγενές στις σχέσεις μεταξύ των ελβετικών τραπεζών και των πελατών τους.
Επιπλέον, η τάση των ελβετικών τραπεζών να ευθυγραμμιστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποξενώσει πλούσιους πελάτες από την Ασία. Το απρόβλεπτο της συμμόρφωσης των ελβετικών ιδρυμάτων με τις διεθνείς κυρώσεις σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη που κάποτε χαρακτήριζε αυτές τις σχέσεις. Οι ελβετικές τράπεζες δε θεωρούνται πλέον σταθερό λιμάνι στην ταραγμένη θάλασσα της παγκόσμιας οικονομίας.
Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δίνουν μια θλιβερή εικόνα για τις ελβετικές τράπεζες. Σύμφωνα με την Ένωση Ελβετικών Τραπεζών (SBA), τα συνολικά ετήσια κέρδη μειώθηκαν κατά σημαντικό ποσοστό 16,3% σε 6,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022.
UBS: Πολύ μεγάλη για να χωρέσει
Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έχει προσθέσει αναταράξεις στον ήδη προβληματικό ελβετικό τραπεζικό τομέα. Η μετάβαση, η οποία συνοδεύτηκε από αρνητικές χρηματιστηριακές εξελίξεις και μετακινήσεις κεφαλαίων πελατών, έχει επιβαρύνει περαιτέρω την κερδοφορία του τομέα. Οι συνολικοί ισολογισμοί και τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έχουν επίσης υποστεί μείωση.
Η UBS παλεύει με μια σημαντική έξοδο προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης που αυτομόλησε σε αντίπαλες εταιρείες. Μετά τη συγχώνευσή της με την Credit Suisse (CS), η UBS ανακοίνωσε απολύσεις που ανέρχονται σε χιλιάδες, ωστόσο έχει επίσης δει την αποχώρηση ατόμων που έχουν καθοριστική σημασία για τις μελλοντικές της προοπτικές. Οι εγχώριες δραστηριότητες έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, με την τράπεζα να αιμορραγεί από έμπειρους επαγγελματίες. Στον απόηχο της συγχώνευσης της CS, οι ανταγωνιστές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε από την ξαφνική διαθεσιμότητα πολλών ταλέντων υψηλού επιπέδου. Αυτές οι αποχωρήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ελβετία, καθώς αντηχούν σε όλους τους παγκόσμιους τομείς διαχείρισης πλούτου και επενδυτικής τραπεζικής της UBS. Ο ανταγωνισμός προσελκύει τους εργαζόμενους με ισχυρότερα πακέτα αποζημιώσεων και βελτιωμένους όρους.
Η UBS αντιμετωπίζει επιτακτική ανάγκη περικοπής κόστους μετά την εξαγορά της Credit Suisse
Στον απόηχο της εξαγοράς της Credit Suisse, η UBS βρίσκεται αντιμέτωπη με την άμεση ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων μείωσης του κόστους. Ο τραπεζικός γίγαντας διαθέτει πλέον ένα εκτεταμένο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό σχεδόν 116.000 εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού 35.000 υπαλλήλων που βρίσκονται στην Ελβετία. Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, η τράπεζα πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα μια εκστρατεία εξορθολογισμού των λειτουργικών της δαπανών.
Παρά τις αναποδιές αυτές, ο αριθμός των εργαζομένων στα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνέχισε να αυξάνεται, αν και με αβέβαιο μέλλον. Η μείωση του αριθμού των τραπεζών, ο οποίος στο τέλος του 2022 ανερχόταν σε μόλις 235 στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, δεν έχει ακόμη επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρηματικές επιδόσεις.
Με το βλέμμα στο μέλλον, οι ελβετικές τράπεζες αναμένουν πως η αλλαγή των επιτοκίων θα έχει θετικό αντίκτυπο στα κέρδη. Ωστόσο, στον ορίζοντα διαφαίνονται προκλήσεις, όπως το κόστος των συστημάτων ΙΤ, τα ρυθμιστικά μέτρα και οι πιθανοί κίνδυνοι φήμης που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών.
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στους Financial Times, ο εξέχων Ελβετός τραπεζίτης Boris Collardi παραδέχτηκε ότι οι Ασιάτες πελάτες σοκαρίστηκαν όταν "η Βέρνη ταίριαξε όλες τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας", και παρόλα αυτά η Ελβετία παρουσιάζεται ως ουδέτερη. Οι Ασιάτες πελάτες των ελβετικών τραπεζών, ειδικότερα, λέει, αναρωτιούνται τώρα αν αυτή η ουδετερότητα σημαίνει πραγματικά κάτι, ρωτώντας: "Εντάξει, μπορούμε λοιπόν να εμπιστευτούμε ακόμα την Ελβετία;". Πρόσθεσε ότι, όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε με λίγη εμπειρία, όλο το πραγματικό βρώμικο χρήμα "έχει πάει στο Ντουμπάι και αλλού στη Μέση Ανατολή".
Τελικά, ο άλλοτε αξιόλογος ελβετικός τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και το μέλλον του δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένο. Πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, αλλιώς κινδυνεύει να γίνει απομεινάρι μιας περασμένης εποχής. Η απομάκρυνση από το τραπεζικό απόρρητο, η διεθνής πίεση και οι εξελισσόμενες προτιμήσεις των πελατών συνθέτουν την εικόνα ενός μεταβατικού κλάδου, ο οποίος πρέπει να πλεύσει σε ύπουλα νερά για να παραμείνει σημαντικός στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σκηνή.
* Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του RT και του έργου Russian Market, το οποίο είναι αφιερωμένο στις οικονομικές και πολιτικές ειδήσεις στη Ρωσία και τον κόσμο. Μπορείτε να ακολουθήσετε το Russian Market στο X.