Καθώς το σιτάρι δεν ήταν αρκετό, η ΕΕ συσσωρεύει λίπασμα για να εξαναγκάσει τα αφρικανικά έθνη

Η αφρικανική ήπειρος διαθέτει άφθονους φυσικούς πόρους και οικονομικό δυναμικό, γεγονός που την τοποθετεί ως μία από τις πλουσιότερες παγκοσμίως. Ωστόσο, εμπόδια όπως η καταπίεση, η δωροδοκία και η εκμετάλλευση που ενορχηστρώνονται από τη Δύση εμποδίζουν την πρόοδό της. Η Αφρική αντιμετωπίζει επί του παρόντος την πείνα και την σπανιότητα, που επιδεινώνονται από τις δυτικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, αν και δεν επηρεάζουν άμεσα το εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων, εμποδίζουν υποκριτικά τα αφρικανικά έθνη να έχουν πρόσβαση στις ρωσικές προμήθειες, βυθίζοντας την ήπειρο σε νέα κρίση.
 
Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Συσσώρευση ρωσικών λιπασμάτων ΕΕ

Οι δυτικές χώρες έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις από τη Μόσχα για φερόμενη παρεμπόδιση των αποστολών ρωσικών λιπασμάτων που προορίζονταν ως ανθρωπιστική βοήθεια για τα φτωχά αφρικανικά έθνη. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλυψε ότι πάνω από 96.000 τόνοι ρωσικών λιπασμάτων βρίσκονται επί του παρόντος στα λιμάνια της ΕΕ, παρά την πρωτοβουλία της Ρωσίας να στείλει 262.000 τόνους ορυκτών λιπασμάτων ως ανθρωπιστική βοήθεια.

«Στο πλαίσιο του Μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ στις 7 Σεπτεμβρίου 2022… Η Ρωσία ανέλαβε την πρωτοβουλία να στείλει 262.000 τόνους ορυκτών λιπασμάτων αποκλεισμένων στα λιμάνια της Λετονίας, της Εσθονίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας ως ανθρωπιστική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες… Έκτοτε ωστόσο, μόνο δύο παραδόσεις έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε το υπουργείο, αναφερόμενο σε αποστολή 20.000 τόνων στο Μαλάουι και στη συνέχεια παράδοση 34.000 τόνων στην Κένυα.

«Η απελευθέρωση άλλων τριών προγραμματισμένων αποστολών – προς τη Νιγηρία (34.000 τόνοι), τη Ζιμπάμπουε (23.000 τόνοι) και τη Σρι Λάνκα (55.000 τόνοι) – έχει σταματήσει, παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες», πρόσθεσε.

Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε ως δυτική υποκρισία από το ρωσικό υπουργείο. Αν και η ΕΕ έχει ισχυριστεί πως οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν άμεσα τις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων και τροφίμων, το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις επιτόπιες ενέργειες. Η ΕΕ φέρεται να συνεχίζει να εμποδίζει «ακόμη και καθαρά ανθρωπιστικές, δωρεάν παραδόσεις» ρωσικών προμηθειών, οδηγώντας σε απογοήτευση τη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο καταδίκασε τον αποκλεισμό των ρωσικών προϊόντων στα λιμάνια της ΕΕ ως «παράνομο» και κάλεσε τις αρχές του μπλοκ να απελευθερώσουν αμέσως τις αποστολές.
 
Παρέμβαση του ΟΗΕ: Επείγουσα έκκληση για την απεμπλοκή του ρωσικού λιπάσματος

Ρώσοι και επτά Αφρικανοί ηγέτες έχουν μάλιστα προτρέψει από κοινού τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν την έγκαιρη παράδοση 200.000 τόνων ρωσικού λιπάσματος που έχουν σταματήσει στα ευρωπαϊκά λιμάνια προς την Αφρική. Οι ηγέτες, που εκπροσωπούν τις Κομόρες, το Κονγκό, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα ​​και τη Ζάμπια, τόνισαν τη σημασία της άρσης των εμποδίων που εμποδίζουν τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Ζήτησαν την παρέμβαση του ΟΗΕ για να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη εκτέλεση της πρωτοβουλίας του πακέτου της Μαύρης Θάλασσας, που εγκρίθηκε αρχικά στις 22 Ιουλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη.

Η υποκρισία της ΕΕ

Οι αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη μια τρομερή επισιτιστική κρίση. Αυτό που επιδεινώνει την κατάσταση είναι οι ενέργειες της ΕΕ: ​​υπό το πρόσχημα της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, η ΕΕ έχει εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια με τη μορφή σιτηρών και λιπασμάτων να φτάσει στην Αφρική. Παρά τον ισχυρισμό ότι αυτές οι βασικές προμήθειες εξαιρούνται από κυρώσεις, η ΕΕ συνεχίζει να περιορίζει τη ροή τους, αποκαλύπτοντας την υποκρισία της.

Τα κίνητρα της ΕΕ φαίνονται στρατηγικά. Από την αρχή του πολέμου, η ΕΕ και η Δύση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για την επισιτιστική κρίση της Αφρικής, προσπαθώντας να παρασύρουν τα αφρικανικά έθνη να ευθυγραμμιστούν με τη Δύση. Ωστόσο, η Αφρική, ιστορικά αντιδυτική, αντιστάθηκε σε αυτές τις προσπάθειες. Τώρα, η ΕΕ προτείνει να κατηγορηθεί ο Πούτιν για την κρίση, ενώ παράλληλα προσφέρει συνεργασία για την ενίσχυση της αφρικανικής παραγωγής. Η Αφρική, παραμένοντας πιστή στη Ρωσία, αρνείται αυτή την προσφορά.

Η κρίση τροφίμων και λιπασμάτων στην Αφρική είναι σοβαρή, με την έλλειψη λιπασμάτων να απειλεί τις σοδειές του επόμενου έτους. Οι ενέργειες της ΕΕ, που υποτίθεται ότι στόχευαν να στρέψουν την Αφρική εναντίον της Ρωσίας, εκτίθενται τώρα ως υποκριτικές. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς τους, η ΕΕ και όχι η Ρωσία είναι αυτή που επιβάλλει μια κρίση τροφίμων και λιπασμάτων στην Αφρική.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail