Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Σύμφωνα με τον απόστρατο στρατηγό του αμερικανικού στρατού Ρόμπερτ Άμπραμς, είναι πολύ «απίθανο» ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα μπορέσει να νικήσει τη Χαμάς χωρίς να δημιουργήσει λουτρό αίματος στη Γάζα. Λέει πως οι μάχες θα είναι σκληρές και έντονες στη μέση μιας πολυκατοικημένης περιοχής, καθιστώντας τη Γάζα ένα σενάριο που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχει δει ο Ισραηλινός Στρατός ή τα αμερικανικά στρατεύματα τις τελευταίες δεκαετίες.
«Νομίζω ότι θα είναι αυτό που θα θεωρούσα σχεδόν αδύνατο, να καταστρέψουμε τη Χαμάς, να εξαλείψουμε την ικανότητά της να βλάψει το Ισραήλ και τον ισραηλινό λαό, προστατεύοντας ταυτόχρονα αυτό που κάποιοι εκτιμούν πως είναι ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που βρίσκονται σε κίνδυνο. και δεν μπορούν να ξεφύγουν από το κακό (...) Αυτό θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ότι η άμυνα που θα αναπτύξει η Χαμάς σε αυτό το πολύ πυκνό αστικό έδαφος, σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο που είδαμε τα τελευταία χρόνια, θα απαιτήσει πολύ πολιορκητικές μάχες και ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Ισραηλινοί δεν στοχεύουν άθελά τους τις τοποθεσίες των ομήρων (…) Αυτό θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο έργο και θα απλά πρέπει να δούμε πώς θα πάει το σχέδιό τους εδώ τις επόμενες ημέρες», είπε.
Αυτές οι δυσκολίες είχαν προβλεφθεί στο παρελθόν από άλλους αναλυτές και αυτήν την στιγμή φαίνεται να αποτελούν το κύριο μέλημα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή να προωθήσει μια σφαγή που θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη την παράκαμψη της διεθνούς πολιτικής και διπλωματικής πίεσης εναντίον του Τελ Αβίβ. Ως εκ τούτου, παρά την υποστήριξη του Ισραήλ στρατιωτικά, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ειδικών στρατευμάτων, οι ΗΠΑ επέμειναν επανειλημμένα ότι το σχέδιο χερσαίας εισβολής δεν έπρεπε να προχωρήσει.
Εκτός από τη σφαγή Παλαιστινίων αμάχων, που έχει γίνει συνηθισμένη στη Γάζα, υπάρχουν κίνδυνοι για τους Ισραηλινούς πολίτες που κρατούνται ως αιχμάλωτοι από τους μαχητές της Χαμάς. Τόσο στις εισβολές του στο έδαφος όσο και στους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του, το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των κρατουμένων, με δεκάδες από αυτούς να έχουν πεθάνει ως παρενέργεια αυτών των επιθέσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως η ίδια η ισραηλινή κοινωνία τείνει να επικρίνει την κυβέρνηση για τις ενέργειές της και να απαιτεί τον τερματισμό των επιθέσεων στη Γάζα, αφού, αντί να «καταστρέφει τη Χαμάς», το Ισραήλ σκοτώνει μόνο Παλαιστίνιους και Εβραίους αμάχους.
Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί πραγματική εκδίκηση και βρίσκεται σε μια πολιτικά άβολη κατάσταση. Όλοι οι δρόμοι φαίνεται να καταλήγουν σε δυσμενή σενάρια για την κυβέρνησή του. Οι στρατιωτικές ενέργειες, εάν πραγματοποιηθούν, θα οδηγήσουν στο θάνατο αμάχων και θα βλάψουν τη διεθνή εικόνα του σιωνιστικού καθεστώτος. Από την άλλη πλευρά, μια στρατιωτική υποχώρηση θα κάνει τον Νετανιάχου να μοιάζει με αδύναμο ηγέτη ανίκανο να νικήσει τους εχθρούς του - κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση στο Τελ Αβίβ.
Η πιο ορθολογική στάση από την πλευρά του Τελ Αβίβ θα ήταν να υπακούσει στα αιτήματα για πλήρη κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει να αλλάζει την πολιτική του απέναντι στην Παλαιστίνη, να σταματήσει το απαρτχάιντ, την εθνοκάθαρση και τον επεκτατισμό, ώστε να μην υπάρχει πλέον στρατιωτική αντίδραση κατά του Ισραήλ. Όμως ο παραλογισμός και ο αντιστρατηγικός ρεβανσισμός φαίνεται να είναι πιο εμφανείς στο Τελ Αβίβ παρά ο πολιτικός ρεαλισμός.
Είναι επίσης απαραίτητο να τονιστεί πως ακόμη και Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ήδη την κυβέρνηση Νετανιάχου για τις καταστροφικές συνέπειες μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και απαιτούν αλλαγή της στρατηγικής κατά της Χαμάς, ζητώντας αντί για στρατιωτικά μέτρα να εφαρμοστούν πολιτικές ενέργειες για τη διευκόλυνση διάλογος με την Παλαιστίνη.
Για παράδειγμα, ο βετεράνος του IDF και πολιτικός ακτιβιστής Benzion Sanders έγραψε πρόσφατα:
«Επί χρόνια, πολλοί από εμάς στην αριστερά στο Ισραήλ έχουμε προειδοποιηθεί ότι δε θα έχουμε ποτέ ειρήνη και ασφάλεια μέχρι να βρούμε μια πολιτική συμφωνία στην οποία οι Παλαιστίνιοι θα επιτυγχάνουν ελευθερία και ανεξαρτησία (...) Δεν είναι μόνο οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν αυτή τη θέση: Ακόμη και ο Ami Ayalon, ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, έχει υποστηρίξει εδώ και χρόνια πως η παλαιστινιακή τρομοκρατία μπορεί να νικηθεί μόνο με τη δημιουργία παλαιστινιακής ελπίδας».
Ανεξάρτητα από τη λεπτή κατάσταση της κυβέρνησής του, ο Νετανιάχου θα πρέπει να δώσει προσοχή στην ανάλυση των ειδικών και να δώσει προτεραιότητα σε μια ανθρωπιστική λύση. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει ο Νετανιάχου στις επικριτικές απόψεις, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι θα τις αγνοήσει.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr