Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προετοιμάσουν ένα σενάριο τύπου Ουκρανίας για τη Μογγολία

US Under Secretary of State Victoria Nuland in Sukhbaatar Square, Ulaanbaatar, Mongolia, in 2023 (L) and 1988 (R).    X (Twitter) / @UnderSecStateP
Η θέση της χώρας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και οι φυσικοί της πόροι την καθιστούν πολύτιμο στόχο για επιχειρήσεις αμερικανικής επιρροής

Οι ΗΠΑ, πιστές στον τρόπο λειτουργίας τους, που είναι η υποκίνηση "έγχρωμων επαναστάσεων" και η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, θα μπορούσαν να βρίσκονται στα αρχικά στάδια της προετοιμασίας ενός πραξικοπήματος τύπου Ουκρανίας στη Μογγολία, πιστεύουν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Paul Matveev - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

"Η κατάσταση στη Μογγολία είναι πολύ δύσκολη όσον αφορά το γεγονός ότι όλη αυτή η υποκριτική πολιτική των ΗΠΑ, την οποία ακολουθούν όπου χρειάζεται για να υλοποιήσουν τα συμφέροντά τους με οποιονδήποτε τρόπο, μεταφέρεται τώρα στη Μογγολία", δήλωσε ο Αλεξέι Τσιντένοφ, επικεφαλής της ρωσικής Δημοκρατίας της Μπουριάτια, η οποία βρίσκεται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της λίμνης Βαϊκάλης και συνορεύει με τη Μογγολία, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκτελούσα χρέη αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα Euromaidan στην Ουκρανία το 2014, προσπαθεί τώρα να κατηχήσει τον μογγολικό λαό και να "ταρακουνήσει τη νεολαία". Είναι βέβαιος, ωστόσο, πως οι Αμερικανοί δε θα τα καταφέρουν.

"Πιστεύω ότι στη Μογγολία η ηγεσία καταλαβαίνει τα πάντα, ενώ ο λαός και η νεολαία είναι εγγράμματοι και καταλαβαίνουν πότε απλά [τους] χρησιμοποιούν και τους χειραγωγούν. Ελπίζω πως θα έχουν αρκετή δύναμη για να αντισταθούν σε αυτό, προκειμένου να παραμείνουν ένα ανεξάρτητο κράτος και να μη γίνουν μαριονέτα στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε ο επικεφαλής της δημοκρατίας.

Η γεωγραφική και πολιτική θέση της Μογγολίας την καθιστά μια χώρα που θα μπορούσε δυνητικά να γίνει εφαλτήριο για μια μεγάλης κλίμακας γεωπολιτική σύγκρουση. Στη χώρα αυτή δεν τέμνονται μόνο τα συμφέροντα των δύο φιλικών γειτόνων της -της Ρωσίας και της Κίνας- αλλά και των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να περιορίσουν την επιρροή της Μόσχας και του Πεκίνου προκειμένου να ακολουθήσουν τη δική τους γεωπολιτική ατζέντα.

Δεν υπάρχουν όρια στο πού οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παρέμβουν, αν όχι να εισβάλουν ευθέως, με το πρόσχημα του αγώνα για τη "δημοκρατία". Ωστόσο, η Ρωσία, η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες αντιστέκονται στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ανάδυσης μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και δεν είναι πρόθυμες να δουν πλέον τις ΗΠΑ ως τον παγκόσμιο ηγεμόνα. Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος επιμένει στη συμπεριφορά του, ισχυριζόμενος ότι γνωρίζει καλύτερα τι είναι προς το συμφέρον των άλλων χωρών - ενώ στην πραγματικότητα απλώς αδιαφορεί για τα συμφέροντά τους. 

"Δεν είναι μυστικό ότι οι ίδιοι αμερικανικοί οργανισμοί που επενδύουν στην Ουκρανία από το 2014 δραστηριοποιούνται στη Μογγολία. Ως εκ τούτου, οι στόχοι τους είναι σαφείς... Η Ρωσία και η Κίνα είναι εταίροι της Μογγολίας, αλλά οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια να την στρέψουν εναντίον μας", δήλωσε ο Σολμπάν Καρα-ουλ, αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, του κατώτερου τμήματος του ρωσικού κοινοβουλίου. Η εκλογική περιφέρεια του Kara-ool είναι η Δημοκρατία της Τούβα, η οποία επίσης συνορεύει με τη Μογγολία. Στο κανάλι του στο Telegram, έγραψε πως η αμερικανική πρεσβεία και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ήταν πολύ δραστήριες στη Μογγολία, μοιραζόμενος τις παρατηρήσεις που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα. Ωστόσο, δεν κατονόμασε συγκεκριμένες οργανώσεις που συμμετείχαν.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Μογγολίας είναι εμφανής με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε στις 18 Απριλίου 2023 την έναρξη του πενταετούς (2023-2028) Στρατηγικού Πλαισίου για τη Μογγολία. "Η στρατηγική επικεντρώνεται στην υποστήριξη των προσπαθειών της Μογγολίας για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας και τη διαφοροποίηση της οικονομίας της", συνοψίζει η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η USAID είναι ο κύριος διανομέας της Ουάσινγκτον για την παροχή μη στρατιωτικής εξωτερικής βοήθειας, και ενώ ορισμένες από τις δραστηριότητές της είναι απλές προσπάθειες αρωγής, η Ουάσινγκτον τη χρησιμοποιεί επίσης ως εργαλείο ήπιας ισχύος για την προώθηση της πολιτικής της ατζέντας και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης σε υπάρχουσες κυβερνήσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν δυσάρεστες. Μια εύστοχη περιγραφή της USAID δόθηκε από τον Αμερικανό υποψήφιο για την προεδρία Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος την αποκάλεσε "αποκομμένη CIA".

Στην περίπτωση της Μογγολίας, η USAID προωθεί ξεκάθαρα αντι-κινεζικά και αντι-ρωσικά αισθήματα. Για παράδειγμα, στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού αυτού αναφέρεται ότι "η επιρροή των αυταρχικών γειτόνων της Μογγολίας, σε συνδυασμό με τους σχετικά νέους δημοκρατικούς θεσμούς, απειλούν το δημοκρατικό μέλλον της χώρας".

Στις 2 Αυγούστου 2023 η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Luvsannamsrai Oyun-Erdene συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για να ενισχύσουν την στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Μογγολίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέα κονδύλια από την USAID για την περαιτέρω επέκταση των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ στη Μογγολία, ύψους έως και 25 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η σχέση της "μαίας του Μαϊντάν" Victoria Nuland με τη Μογγολία χρονολογείται από το 1988, όταν βοήθησε στο άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ εκεί. Επανήλθε στη χώρα με μια επίσκεψη τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ όσον αφορά τη χώρα. Οι επισκέψεις της και οι φαινομενικά συμβολικές φωτογραφήσεις της στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ, με διαφορά 35 ετών, υποδηλώνουν πως η χώρα κατέχει καίρια θέση στα στρατηγικά της ενδιαφέροντα. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μπορεί να επιχειρήσει να αναπαράγει το σενάριο της Ουκρανίας στη Μογγολία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestia, η οποία επικαλείται ενημερωμένες πηγές, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει προετοιμάσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βιολογικών ερευνών στη Μογγολία. Το Πεντάγωνο ζητά άδεια από τις μογγολικές αρχές για να ανοίξει διάφορα ειδικά εργαστήρια στη δημοκρατία. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ετοιμάζεται να μεταφέρει στη Μογγολία έρευνες που είναι παρόμοιες με αυτές που λάμβαναν χώρα σε εργαστήρια στην Ουκρανία. Εκεί, η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, κάτι που η Ουάσινγκτον αρχικά απέρριψε ως προπαγάνδα - πριν παραδεχτεί αργότερα ότι 46 εργαστήρια που υποστηρίζονταν από το Πεντάγωνο λειτουργούσαν στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας όμως πως η έρευνά τους "επικεντρωνόταν στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της γεωργικής ασφάλειας". Οι εκκλήσεις της Μόσχας για έρευνα σχετικά με το τι ακριβώς έκαναν αυτά τα εργαστήρια συνάντησαν βέτο στον ΟΗΕ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Τώρα οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να είναι τα εργαστήρια στη Μογγολία να μελετήσουν τις επιπτώσεις των επικίνδυνων ιών στον οργανισμό των ανθρώπων ασιατικής καταγωγής.

Ένας άλλος λόγος για την έξαρση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τη Μογγολία είναι οικονομικός: η χώρα, με πληθυσμό μόλις 3,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, διαθέτει κολοσσιαίους πόρους χαλκού, άνθρακα, χρυσού, ουρανίου και άλλων ορυκτών, και η αξιοποίηση των μεγαλύτερων κοιτασμάτων δεν έχει ακόμη αρχίσει. Είναι επίσης πιθανό πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διαταράξουν τον σχεδιαζόμενο αγωγό Power of Siberia 2, ο οποίος θα πρέπει να περάσει από το έδαφος της Μογγολίας για να εξάγει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Μογγολία έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024 και θα μπορούσαν να αλλάξουν όχι μόνο τις νομοθετικές τάσεις, αλλά και το "επίπεδο δημοκρατίας" στη χώρα, καθώς και τις σχέσεις του κράτους με τους άμεσους και "τρίτους γείτονές" του.

Δεδομένης της εγγύτητάς τους και των κατεστημένων συμφερόντων τους στη Μογγολία, η Ρωσία και η Κίνα είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση πως δε θα ακολουθήσει τα βήματα της Ουκρανίας. Η βοήθειά τους θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σταθερότητας της Μογγολίας και την αποτροπή της από το να γίνει ένα άλλο αποτυχημένο κράτος [failed state].

Συμπερασματικά, οι ισχυρισμοί για αμερικανικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Μογγολίας - προκειμένου να απειληθεί η ασφάλεια της Ρωσίας και της Κίνας – είναι σοβαροί και δικαιολογούν στενή παρακολούθηση. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να προωθήσει την ειρηνική διπλωματία για να διατηρήσει την παγκόσμια σταθερότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail