Ο Σι έχει τέσσερις άσους καθώς συναντά τον Μπάιντεν

pixabay / OpenClipart-Vectors
Το αδιέξοδο στην Ουκρανία, η αποτυχία του τεχνολογικού πολέμου, η ενισχυμένη στάση της Κίνας έναντι του Παγκόσμιου Νότου & η επιφυλακτικότητα του αμερικανικού στρατού δεσμεύουν τον Μπάιντεν

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντήσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 15 Νοεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο με τέσσερα μεγάλα χαρτιά στο χέρι. Πολιτικοί σύμβουλοι που βρίσκονται κοντά στον Σι εκφράζουν μια πρωτοφανή εμπιστοσύνη στη στρατηγική θέση της Κίνας.

DAVID P. GOLDMAN - asiatimes.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρώτον, η κατάρρευση της επίθεσης της Ουκρανίας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων και η παραδοχή του διοικητή της ότι ο πόλεμος είναι "αδιέξοδο" είναι πλήγμα για τη στρατηγική θέση της Αμερικής και κέρδος για την Κίνα, η οποία έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Δεύτερον, ο τεχνολογικός πόλεμος των ΗΠΑ κατά της Κίνας έχει αποτύχει, καθώς οι κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αγοράζουν γρήγορους επεξεργαστές της Huawei στη θέση των τσιπ της Nvidia και άλλων αμερικανικών παραγωγών.

Τρίτον, ο πόλεμος στη Γάζα που προκλήθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δίνει στην Κίνα την ελεύθερη επιλογή να ενεργήσει ως ο de facto ηγέτης του Παγκόσμιου Νότου σε αντίθεση με το Ισραήλ, ένα σύμμαχο των ΗΠΑ. Η Κίνα εξάγει πλέον περισσότερα στο μουσουλμανικό κόσμο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και τέταρτον, ο αμερικανικός στρατός θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση με την Κίνα στη βορειοδυτική περιοχή του Ειρηνικού, καθώς και στα εγχώρια ύδατα της στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου οι χιλιάδες πύραυλοι επιφανείας-πλοίων της PLA και τα σχεδόν 1.000 πολεμικά αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς δίνουν στην Κίνα ένα συντριπτικό πλεονέκτημα ισχύος πυρός στο εσωτερικό της χώρας. 

Αμοιβαίος φόβος του πολέμου

Στο παρασκήνιο της συνόδου κορυφής Μπάιντεν-Χι υπάρχει ο φόβος -που μοιράζονται και οι δύο πλευρές- ότι μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Ο Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε στον Economist τον περασμένο Μάιο: "Βρισκόμαστε στην κλασική κατάσταση πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει μεγάλα περιθώρια πολιτικών παραχωρήσεων και στην οποία οποιαδήποτε διαταραχή της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες".

Ένας εξέχων σύμβουλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Renmin Jin Canrong, δήλωσε στην εφημερίδα "The Observer" στις 9 Νοεμβρίου: "Ο κόσμος σήμερα έχει εισέλθει σε μια εποχή μεγάλης μάχης: η παλιά τάξη κυριαρχείται από τη Δύση. Διαλύεται, αλλά η νέα τάξη πραγμάτων δεν έχει ακόμη εγκαθιδρυθεί". Ο Τζιν συνέκρινε την παγκόσμια κατάσταση με την αιματηρή περίοδο των εμπόλεμων κρατών της Κίνας (475 π.Χ. έως 221 π.Χ.).

Μεγάλη ανησυχία από αμερικανικής πλευράς αποτελεί η επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας σε 1.000 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2030, από μόλις 220 το 2020. Ένα σχόλιο της 10ης Νοεμβρίου στο Foreign Affairs προειδοποιεί: "Κινέζοι αναλυτές ανησυχούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειώσει το όριο για πυρηνική χρήση -συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας περιορισμένης πρώτης χρήσης σε μια σύγκρουση στην Ταϊβάν- και πως ο στρατός των ΗΠΑ αποκτά νέες δυνατότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν ή να υποβαθμίσουν σημαντικά τις πυρηνικές δυνάμεις της Κίνας".

Ο Νιούσομ δείχνει πώς να υποχωρεί 

Μια πρόγευση των συζητήσεων Μπάιντεν-Χι δόθηκε από την επίσκεψη στο Πεκίνο στις 25 Οκτωβρίου του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, του πιθανότερου υποψήφιου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2024 σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποσυρθεί για λόγους υγείας ή ως απάντηση στις έρευνες του Κογκρέσου για τα προσωπικά και οικογενειακά του οικονομικά. Ένα ευρέως διαδεδομένο σενάριο για την επερχόμενη προεδρική κούρσα προβλέπει ότι ο Νιούσομ θα αντικαταστήσει τον άρρωστο Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών.

Είναι ενδεικτικό πως ο Νιούσομ έχει δηλώσει ότι είχε "εκφράσει την υποστήριξή μου στην πολιτική της μίας Κίνας ... καθώς και την επιθυμία μας να μην δούμε την ανεξαρτησία" της Ταϊβάν. Ο Νιούσομ μίλησε για "ανανέωση της φιλίας μας και επαναπροσέγγιση [σε] θεμελιώδη και θεμελιώδη ζητήματα που θα καθορίσουν τη συλλογική μας πίστη στο μέλλον".


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail