Είναι αυτή η αρχή του τέλους του πολέμου στην Ουκρανία;

pixabay / ELG21
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ξαφνικά βρίθουν από σημάδια κόπωσης και μάλιστα .... διπλωματίας;

"Δε νομίζω ότι [ο πόλεμος] βρίσκεται σε αδιέξοδο", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στην εκπομπή Meet the Press του NBC News την Κυριακή.

TED SNIDER - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Νόμιζαν πως θα μας έκαναν ματ, αλλά", επέμεινε, "αυτό δε συνέβη". Σύμφωνα με πρόσφατες συνεντεύξεις, η στρατιωτική του ηγεσία διαφωνεί. Ο πολιτικός του κύκλος θεωρεί την επιμονή του παραληρηματική.

Ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από το εσωτερικό της Ουκρανίας όσο και από το εξωτερικό. Η αυξανόμενη πίεση από το εσωτερικό προέρχεται τόσο από την πολιτική όσο και από τη στρατιωτική ηγεσία- η αυξανόμενη πίεση από το εξωτερικό προέρχεται από τους βασικούς εταίρους της Ουκρανίας.

Η μάχη διαδραματίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει κριτική από τον πολιτικό του κύκλο. Το περιοδικό TIME αναφέρει ότι ορισμένοι από τους συμβούλους του προέδρου έχουν αρχίσει να ανησυχούν πως η "πίστη του στην τελική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας αγγίζει τα όρια του μεσσιανισμού". Ένας από τους "στενότερους συνεργάτες" του Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Ζελένσκι "αυταπατάται". Ο σύμβουλος παραπονέθηκε: "Δεν έχουμε άλλες επιλογές. Δεν κερδίζουμε. Αλλά προσπαθήστε να του το πείτε αυτό".

Ορισμένοι βοηθοί του Ζελένσκι λένε πως η αδιαλλαξία του εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να προσαρμοστεί στην αλλαγή της πραγματικότητας στο πεδίο της μάχης και ανησυχούν ότι η διαπραγμάτευση μιας διευθέτησης με τη Ρωσία παραμένει "ταμπού". 

Η εγχώρια κριτική προέρχεται επίσης από τα ανώτατα κλιμάκια του στρατού. Ο Ζελένσκι φέρεται να βρίσκεται σε σύγκρουση με τους στρατηγούς του για τη διεξαγωγή της αντεπίθεσης και για τις απαιτήσεις του να υπερασπιστεί πάση θυσία το Μπαχμούτ και την Αβντίεβκα, κάτι που η στρατιωτική ηγεσία θεωρεί στρατηγικό λάθος που ήδη ζημιώνει ακριβά την Ουκρανία σε στρατιώτες και εξοπλισμό.

Ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός δήλωσε ότι οι εντολές από το γραφείο του προέδρου είναι, κατά καιρούς, αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης και υπερασπίστηκε ορισμένους διοικητές πρώτης γραμμής που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν και να αρνούνται "εντολές από την κορυφή".

Η διαμάχη του Ζελένσκι με τους στρατηγούς του εντάθηκε στις 3 Νοεμβρίου, όταν ο Ζελένσκι απέλυσε τον στρατηγό Βίκτορ Χορένκο, διοικητή των ειδικών δυνάμεων επιχειρήσεων της Ουκρανίας. Ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Valery Zaluzhny, δεν ζήτησε την απόλυσή του. Οι New York Times αναφέρουν πως "δεν ήταν σαφές αν ο στρατηγός Zaluzhny, ο γενικός διοικητής των δυνάμεων της Ουκρανίας, γνώριζε εκ των προτέρων για την προγραμματισμένη απόλυση" και ότι "[η] απόλυση φάνηκε να υπονομεύει την εξουσία του στρατηγού Zaluzhny".

Η απόλυση αιφνιδίασε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματικούς, οι οποίοι "περιέγραψαν μια στενή και αποτελεσματική σχέση εργασίας με" τον Khorenko. Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του Khorenko είχαν σημειώσει κάποια επιτυχία με πλήγματα μεγάλης εμβέλειας και επιχειρήσεις σαμποτάζ πίσω από τις ρωσικές γραμμές. Αλλά οι NYT αναφέρουν πως υπήρχε ένταση για αυτό που ο στρατός "αντιλαμβανόταν ως πολιτικά καθοδηγούμενες αποφάσεις σχετικά με την στρατηγική", οι οποίες ήταν αναποτελεσματικές και δαπανηρές.

Οι εντάσεις του Zelensky με τους στρατηγούς του κορυφώθηκαν με τη συνέντευξη του Zaluzhny την 1η Νοεμβρίου στον Economist. Υποστήριξε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε "αδιέξοδο". Παραδέχτηκε πως "πιθανότατα δεν θα υπάρξει βαθιά και όμορφη επανάσταση".

Το χειρότερο είναι ότι ο Zaluzhny άφησε να εννοηθεί πως το αδιέξοδο θα εξελιχθεί σε ήττα για την Ουκρανία. Ένα αδιέξοδο συνεπάγεται ένα μακρύ πόλεμο φθοράς. Σε ένα συνοδευτικό δοκίμιο που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα από τον Economist, εξήγησε ότι ένας μακρύς πόλεμος "κατά κανόνα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι επωφελής για ένα από τα μέρη της σύγκρουσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η ρωσική [sic] ομοσπονδία, καθώς της δίνει την ευκαιρία να ανασυγκροτήσει και να ενισχύσει την στρατιωτική της δύναμη".

Ο Zaluzhny δήλωσε ότι σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, η Ουκρανία θα ξεμείνει από τον "απαιτούμενο όγκο" πυραύλων και πυρομαχικών, ενώ η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, αυξάνει τις δυνατότητες παραγωγής της. Και ακόμη και αν δεν ξεμείνει από όπλα, πρόσθεσε, θα ξεμείνει από άνδρες: ένας πόλεμος φθοράς "οδηγεί στην έλλειψη της ικανότητας της Ουκρανίας να επιτύχει υπεροχή έναντι του εχθρού σε εφεδρείες αυξάνοντας τον αριθμό τους". Ένας στενός συνεργάτης του Ζελένσκι δήλωσε στο TIME ότι, ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιναν στην Ουκρανία όλα τα όπλα που χρειαζόταν, το Κίεβο "δεν έχει τους άνδρες για να τα χρησιμοποιήσει".

Το γραφείο του Zelensky καυτηρίασε τον Zaluzhny, λέγοντας ότι "διευκολύνει το έργο" της Ρωσίας και προκαλεί "πανικό" στους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας. Οι New York Times χαρακτηρίζουν τη μομφή "μια εντυπωσιακή δημόσια επίπληξη που σηματοδοτεί ένα αναδυόμενο ρήγμα μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας".

Εκτός από την πίεση που ασκείται από τον εσωτερικό πολιτικό και στρατιωτικό κύκλο του Ζελένσκι, διπλωματική πίεση ασκείται και από τους διεθνείς εταίρους του Ζελένσκι.

Ένα άρθρο του NBC News της 3ης Νοεμβρίου ανέφερε πως "Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να μιλούν αθόρυβα με την ουκρανική κυβέρνηση για το τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου". Το άρθρο συνέχισε να αναφέρει, επικαλούμενο έναν νυν και έναν πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που γνωρίζει τις συνομιλίες, ότι "οι συνομιλίες έχουν συμπεριλάβει πολύ γενικές γραμμές για το τι μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει η Ουκρανία για να επιτευχθεί μια συμφωνία".

Οι αθόρυβες συνομιλίες υποδηλώνουν συμφωνία των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους με τον Ζαλούζνι ότι η Ουκρανία μπορεί να μην επιτύχει τους στόχους της στο πεδίο της μάχης, πως η υλοποίηση των φιλοδοξιών της μπορεί να συνεχίσει να εξασθενεί με την παρατεταμένη μάχη και πως ίσως χρειαστεί να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις.

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη σύγκλιση στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι βοηθοί του Zaluzhny και του Zelensky. Το NBC αναφέρει ότι οι συνομιλίες "ξεκίνησαν εν μέσω ανησυχιών μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων πως ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο". Το NBC αναφέρει ότι, όπως και ο Zaluzhny, "μερικοί Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κατ' ιδίαν τον όρο "αδιέξοδο" για να περιγράψουν την τρέχουσα μάχη στην Ουκρανία".

Όπως και οι βοηθοί του Zaluzhny και του Zelensky, "οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden ανησυχούν επίσης ότι η Ουκρανία ξεμένει από δυνάμεις". Σύμφωνα με "άτομα που γνωρίζουν το θέμα", ανέφερε το NBC, "ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί έντονα στις εξαντλούμενες στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας". "Το ανθρώπινο δυναμικό", αναφέρεται σε μία από αυτές τις πηγές, "βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών της κυβέρνησης αυτή την στιγμή".

Επαναλαμβάνοντας τον "στενό συνεργάτη του Ζελένσκι" που αναφέρεται στο TIME, η ίδια πηγή δήλωσε: "Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να παρέχουν στην Ουκρανία οπλισμό, αλλά αν δεν έχουν ικανές δυνάμεις να τον χρησιμοποιήσουν δεν ωφελεί και πολύ".

Αυτές οι ανησυχίες, ανέφερε το NBC, οδήγησαν Αμερικανούς αξιωματούχους να παραδεχτούν κατ' ιδίαν πως "η Ουκρανία έχει πιθανότατα περιθώριο μόνο μέχρι το τέλος του έτους ή λίγο αργότερα πριν αρχίσουν πιο επείγουσες συζητήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις".

Αυτό αφήνει μόνο δύο μήνες. Με το πεδίο της μάχης να στρέφεται εναντίον της Ουκρανίας, παρά την αδιάλλακτη "πίστη του Ζελένσκι στην τελική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας", η πίεση που στοχεύει στον Ζελένσκι φαίνεται να αυξάνεται, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, για να στραφεί στο διπλωματικό μέτωπο και να αντιμετωπίσει την αρχή του τέλους του πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail