Μια συνοπτική ιστορία του Ισραήλ

Θεωρήστε το ως δημόσια υπηρεσία. Δεν προσποιούμαι ότι είμαι μελετητής της ιστορίας της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, είμαι αρκετά σίγουρος ότι η πλειονότητα των ανθρώπων όλων των φυλών και θρησκειών δεν κατανοεί την 3023χρονη ιστορία των εδαφών που σήμερα ονομάζονται Ισραήλ και Παλαιστίνη. Μαντέψτε ποιο έθνος/εθνοτική ομάδα είχε τη μακροβιότερη κυριαρχία στην περιοχή; Αν μαντέψατε τους Άραβες μουσουλμάνους (521 χρόνια), δώστε στον εαυτό σας ένα χρυσό αστέρι. Η δεύτερη μεγαλύτερη διάρκεια ήταν η Ρώμη (454 χρόνια), ακολουθούμενη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (401 χρόνια). Αν συνδυάσετε τον χρόνο που οι Άραβες μουσουλμάνοι με τους Τούρκους μουσουλμάνους κυβέρνησαν την περιοχή, θα έχετε συνολικά 922 χρόνια.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι αλήθεια ότι οι Εβραίοι έφτασαν "πρώτοι" αφού οι φυλές του Ισραήλ κατέκτησαν τους Χαναναίους και τους Φιλισταίους κάπου μεταξύ 1100 π.Χ. και 1020 π.Χ.. Αν αθροίσετε τις διαφορετικές χρονικές περιόδους που το Ισραήλ είχε ανεξάρτητο έλεγχο της γης θα έχετε περίπου 626 χρόνια. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Αμερική δεν συνειδητοποιούν ότι οι Άραβες, οι Τούρκοι και οι Εβραίοι καθορίζουν τις σύγχρονες διεκδικήσεις τους με βάση την αντίστοιχη μακρά ιστορία τους. Δεν ισχυρίζομαι ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Απλώς πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι διάφορες εθνοτικές ομάδες που διεκδικούν το Ισραήλ/Παλαιστίνη να σκέφτονται με όρους αιώνων, πράγμα που είναι μέρος του γεγονότος που κάνει την εξεύρεση ειρήνης στη Μέση Ανατολή τόσο δύσκολη.

Ας μπούμε λοιπόν στο χρονοδιάγραμμα.

1020 π.Χ. - Οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ που περιγράφεται στη Βίβλο δημιουργήθηκε γύρω στο 1020 π.Χ. Οι μελετητές διχάζονται σχετικά με την ιστορία της Εξόδου - κάποιοι την πιστεύουν και κάποιοι επιμένουν ότι το Ισραήλ προέκυψε από αυτόχθονες φυλές.

Σύμφωνα με την Εβραϊκή Βίβλο, μια "Ενωμένη Μοναρχία" (αποτελούμενη από το Ισραήλ και τον Ιούδα) υπήρχε ήδη από τον 11ο αιώνα π.Χ., υπό τη βασιλεία του Σαούλ, του Δαβίδ και του Σολομώντα- αργότερα η χώρα διασπάστηκε σε δύο βασίλεια: Το Ισραήλ, που περιλάμβανε τις πόλεις Σεχέμ και Σαμάρεια στο βορρά, και τον Ιούδα (που περιλάμβανε την Ιερουσαλήμ και τον εβραϊκό ναό) στο νότο. Η ιστορικότητα της Ενωμένης Μοναρχίας συζητείται -καθώς δεν υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα που να γίνονται δεκτά ως ομόφωνα- αλλά οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι το Ισραήλ και ο Ιούδας υπήρχαν ως ξεχωριστά βασίλεια από το 900 π.Χ. περίπου[1]: 169-195 [2] και γύρω στο 850 π.Χ.,[3] αντίστοιχα.

931 π.Χ. Βασίλειο του Ισραήλ

Βασίλειο του Ισραήλ - διήρκεσε 211 χρόνια (931 έως 722 π.Χ.). Ο τελευταίος βασιλιάς, Ωσηέ, βασίλευσε στο Ισραήλ στη Σαμάρεια για 9 χρόνια[8]. Ο βασιλιάς Σαλμανεσέρ επιτέθηκε και κατέλαβε τη Σαμάρεια. Κατηγόρησε τον Ωσηέ για προδοσία και τον έβαλε στη φυλακή, στη συνέχεια, απέλασε τους Ισραηλίτες στην Ασσυρία.

720 π.Χ. Η Ασσυρία καταστρέφει το Βασίλειο του Ισραήλ

587 π.Χ. Η Βαβυλώνα λεηλατεί την Ιερουσαλήμ, καταστρέφει τον Πρώτο Ναό

538 π.Χ. Οι Εβραίοι επιστρέφουν στην Ιερουσαλήμ από τη Βαβυλώνα

Εβραϊκή βασιλεία μετά την επιστροφή από τη Βαβυλώνα - 206 χρόνια

332 π.Χ. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτά την περιοχή

Ελληνική κυριαρχία - 132 χρόνια

200 π.Χ. Η Ιουδαία κατακτήθηκε από την αυτοκρατορία των Σελευκιδών.

Κυριαρχία των Σελευκιδών - 33 χρόνια

167 π.Χ. Επανάσταση των Μακκαβαίων Αποκατέστησε τη λατρεία του Ναού (167 έως 160 π.Χ.)

Η Ρώμη κυβέρνησε, με διάφορες ρυθμίσεις, από το 64 π.Χ. μέχρι τη διάσπαση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 390 μ.Χ. (ή αλλιώς μ.Χ.).

Ρωμαϊκή κυριαρχία - 454 χρόνια

64 π.Χ. Ο Ρωμαίος Πομπήιος κατακτά τη Συρία και αποκαθιστά τον Υρκανό Β΄ ως αρχιερέα.

6 μ.Χ. Ο Καίσαρας Αύγουστος κατέστησε την Ιουδαία ρωμαϊκή επαρχία.

66 μ.Χ. Έναρξη του Ιουδαϊκού Ρωμαϊκού Πολέμου

70 μ.Χ. Ο δεύτερος ναός καταστρέφεται

132 μ.Χ. Εξέγερση του Μπαρ Κόχμπα

390 μ.Χ. Διάσπαση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έναρξη της Βυζαντινής περιόδου

Βυζαντινή κυριαρχία - 245 χρόνια

635 μ.Χ. Το Λεβάντε κατακτήθηκε από αραβικό στρατό υπό τη διοίκηση του ʿUmar ibn al-Khaṭṭāb το 635 και έγινε επαρχία του Bilad al-Sham του χαλιφάτου των Ρασιντούν.

Πρώτη αραβική μουσουλμανική κυριαρχία - 464 χρόνια

1099 μ.Χ. Η πρώτη σταυροφορία καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ

Κυριαρχία της Σταυροφορίας - 88 χρόνια

1187 μ.Χ. Ο Σαλαντίν καταλαμβάνει ειρηνικά την Ιερουσαλήμ

Κυριαρχία του Σαλαντίν - 57 χρόνια

1244 μ.Χ. Η Ιερουσαλήμ λεηλατείται από τους Τατάρους του Χουαρεζμίου.

Κυριαρχία των Τατάρων της Χουαρεζμίας - 3 χρόνια

1247 μ.Χ. Οι Khwarezmians εκδιώχθηκαν από τους Ayyubids

1248 μ.Χ. κυριαρχία των Μαμελούκων

Κυριαρχία των Αϊγιουβιδών/Μαμελούκων - 269 χρόνια

1516 μ.Χ. κατακτήθηκαν από τον Τούρκο σουλτάνο Σελίμ Α'

Οθωμανική κυριαρχία - 401 χρόνια

1917 μ.Χ. Οι Βρετανοί νικούν τους Τούρκους και αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Ισραήλ.

Βρετανική κυριαρχία - 31 χρόνια

Κυριαρχία του Ισραήλ - 1948 έως σήμερα

Δεν τολμώ να αποκαλέσω αυτό ως ιστορία της Μέσης Ανατολής για χαζούς. Μπορεί να είμαι εγώ ο χαζός εδώ και να περιμένω σχόλια και επικρίσεις σχετικά με αυτό το χρονοδιάγραμμα. Κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα από αυτό το χρονολόγιο: Το Ισραήλ/Παλαιστίνη είναι μια πολύ "δημοφιλής" τουριστική στάση για περισσότερα από 2000 χρόνια. Ανεξάρτητα από το ποιος κατοίκησε τη γη που σήμερα είναι γνωστή ως Ισραήλ/Παλαιστίνη τα τελευταία 3000 χρόνια, οι κάτοικοι έχουν γίνει μάρτυρες πολέμων, δολοφονιών και μακελειού για αιώνες.

Δημοσιεύω το παρακάτω βίντεο για να προσθέσω περισσότερο βάθος στη συζήτηση. Είναι σίγουρα μια σκέψη έξω από το πλαίσιο και αμφισβητεί πολλές βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Νομίζω επίσης ότι προσθέτει κάποιο πρόσθετο πλαίσιο στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα. Παρακαλείστε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση του αφηγητή για τον "αντισημιτισμό". Αυτό που λέει για τον Σεμ, γιο του Νώε, είναι αλήθεια.


Μια παρατήρηση σχετικά με τον όρο "αντισημίτης". Ο όρος χρησιμοποιείται λανθασμένα ως συνώνυμο του αντιεβραϊκού. Το να είσαι "σημίτης" σήμαινε αρχικά ότι είσαι απόγονος του Σημ, ενός από τους γιους του Νώε.

Τα παιδιά του Σημ ήταν ο Ελάμ, ο Ασούρ, ο Αρφαξάδ, ο Λουντ και ο Αράμ, εκτός από ανώνυμες κόρες. Ο Αβραάμ, ο πατριάρχης των Εβραίων, των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων, ήταν ένας από τους απογόνους του Αρφαξάδ.

Με άλλα λόγια, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι ουσιαστικά μια μάχη μεταξύ μακρινών συγγενών. Οι οικογενειακές βεντέτες μπορεί να είναι πολύ άσχημες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail