Η Μελόνι ομολογεί ότι υπάρχει «πολλή κούραση» με την ουκρανική σύγκρουση μετά από φάρσα

Οι Ρώσοι κωμικοί κοινώς γνωστοί ως Vovan και Lexus, έκαναν μια φάρσα στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni. Σε μια τηλεφωνική τους συνομιλία, εμφανίστηκαν ως ανώτερος Αφρικανός αξιωματούχος με τον οποίο η Μελόνι ένιωθε αρκετά άνετα ώστε να κάνει ορισμένες αποκαλύψεις που διαφορετικά δε θα έκανε σε δημόσιο χώρο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Παρά το ότι είπε το αντίθετο στη Βουλή και έκανε δημόσιες δηλώσεις, η Μελόνι ακούγεται να λέει στον 13λεπτο ήχο της κλήσης πως υπάρχει «πολλή κούραση» από όλες τις πλευρές σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αν και κυκλοφόρησε διαδικτυακά την 1η Νοεμβρίου από τους Vovan και Lexus, η κλήση, με έναν ανώτερο στέλεχος της Αφρικανικής Ένωσης, όπως παρουσιάστηκε, χρονολογείται από τις 18 Σεπτεμβρίου, την ημέρα πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Το γραφείο της παραδέχτηκε αργότερα ότι «είχε εξαπατηθεί».

Όταν ρωτήθηκε από τους φαρσέρ για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μελόνι απάντησε στα αγγλικά και είπε: «Βλέπω πως υπάρχει μεγάλη κούραση, πρέπει να πω την αλήθεια από όλες τις πλευρές. Είμαστε κοντά στην στιγμή που όλοι καταλαβαίνουν ότι χρειαζόμαστε μια διέξοδο».

«Το πρόβλημα είναι να βρεθεί μια διέξοδος που να είναι αποδεκτή και για τους δύο χωρίς να καταστρέφεται το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Η κατάσταση προκάλεσε έντονη κριτική, ακόμη και ανησυχία από πολιτικούς στην Ιταλία. Αυτή είναι η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο οποίος ήταν στην εξουσία μεταξύ 2018 και 2021. Για αυτόν, η τηλεφωνική συνομιλία είναι μια «αποτυχία σε παγκόσμια κλίμακα» και αποκάλυψε πως «τα κυβερνητικά πρωτόκολλα ασφαλείας μπορούν να παρακαμφθούν και να χακαριστούν» πολύ γρήγορα.

Παρόλα αυτά, ο πρώην πρωθυπουργός είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το περιεχόμενο της συνομιλίας ήταν πιο ανησυχητικό από αυτό.

«Αυτό που είναι ακόμη πιο απαράδεκτο είναι να ανακαλύπτουμε πως η πρωθυπουργός μας μιλά για τη σύγκρουση [στην Ουκρανία] με τρόπο εντελώς αντίθετο από αυτόν που χρησιμοποίησε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο. Παρέχει μια εντελώς διαφορετική περιγραφή της σύγκρουσης από αυτή που παρουσιάζει στους Ιταλούς, την κοινή γνώμη και τους εκπροσώπους του λαού. Αναγνωρίζει ότι δε βλέπει άλλη διέξοδο από τις διαπραγματεύσεις και πως αυτή είναι η μόνη λύση σε μια σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια», είπε.

Σύμφωνα με τον Τζουζέπε Κόντε, η σημερινή πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ποτέ δεν είπε στους Ιταλούς για τη σύγκρουση, η οποία έχει χάσει όλο και περισσότερο την υποστήριξη από τη Δύση ενόψει της διαφθοράς και της αποτυχημένης καλοκαιρινής αντεπίθεσης.

«Συνεχίζει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία και να προωθεί αυτή την στρατιωτική κλιμάκωση ατελείωτα, αλλά συνειδητοποιεί την ανάγκη να βρεθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων που προστατεύουν τα συμφέροντα και των δύο μερών. Ωστόσο, πάνω απ' όλα, παραδέχεται πως ακόμη δεν μπορεί να βρει το κουράγιο να παρουσιάσει μια διαφορετική θέση για την Ιταλία [...] Αυτή η δειλία κοστίζει στους Ιταλούς, στους Ευρωπαίους, αλλά κυρίως στα θύματα, των οποίων ο αριθμός, δυστυχώς, συνεχίζει να μεγαλώνει», έγραψε ο πολιτικός, ο οποίος ηγείται του αντιπολιτευόμενου Κινήματος 5 Αστέρων.

Ωστόσο, παρά την κριτική από τον Conte, ο Lexus ήταν μάλλον αρκετά συμπληρωματικός προς τη Meloni.

«Δυστυχώς, σε αντίθεση με αυτήν, πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν κάποιο είδος προγραμματισμένου ρομπότ και εκφράζουν απόψεις που εκφράζονται μόνο στους δικούς τους κύκλους», είπε στο Reuters.

Χωρίς να αναφέρει απευθείας το ηχητικό απόσπασμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε στη νυχτερινή του ομιλία την 1η Οκτωβρίου ότι η Ευρώπη ήταν μια ήπειρος «συνεργασίας, όχι διαφωνιών».

«Είμαι βέβαιος πως η Ουκρανία θα κάνει την Ευρώπη μας πιο δυνατή από ποτέ και εργαζόμαστε ενεργά για να άρουμε κάθε εμπόδιο στην ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι επίσης βέβαιος ότι ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσονται τα γεγονότα στον κόσμο, μεταξύ των εταίρων μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, η ενότητα θα επικρατήσει. Ενότητα, όχι διαίρεση. Ενότητα, όχι έκκληση για απομόνωση», πρόσθεσε.

Με πολύ πιο άμεσο τρόπο, ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Zelensky, υποστήριξε στο X (πρώην Twitter) ότι η ευρωπαϊκή κούραση και η προθυμία να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός ήταν «απόλυτη φαντασία προπαγάνδας που προωθείται μόνο από αυταρχικά καθεστώτα παρόμοια με το ρωσικό».

Αυτός είναι ένας γελοίος ισχυρισμός, καθώς οι δηλώσεις της Μελόνι και πολλών Ευρωπαίων συναδέλφων της είναι σαφείς και καθοριστικές.

Ωστόσο, πρέπει να τεθεί το ερώτημα γιατί η Ιταλία συνεχίζει να υπόσχεται πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία, τόσο στρατιωτική όσο και οικονομική, για όσο διαρκεί η σύγκρουση. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Ιταλία έχει ήδη στείλει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να εξηγήσει πώς δαπανήθηκε το ποσό, και σε μια περίοδο που μια μεταναστευτική κρίση πλήττει τη μεσογειακή χώρα.

Στο τηλεφώνημα, η Μελόνι αποκάλυψε: «Έχω κάποιες ιδέες για το πώς να διαχειριστώ αυτήν την κατάσταση, αλλά περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να βάλω στο τραπέζι αυτές τις ιδέες που έχω». Από την κλήση στις 18 Σεπτεμβρίου, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει «πώς θα διαχειριστεί αυτή την κατάσταση» ή ποια θα είναι αυτή η «κατάλληλη στιγμή».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail