Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα "μεγάλο παζάρι" για τις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα

pixabay / TheDigitalArtist
Αξιωματούχοι υπερηφανεύονται ότι το πάτημα της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ έχει ανοίξει τις πολυπόθητες ενεργειακές ευκαιρίες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως έναν τρόπο επίτευξης γεωπολιτικών στόχων στη Μαύρη Θάλασσα, μια πλούσια σε ενέργεια περιοχή που συνδέει τη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Σε δύο πρόσφατες ακροάσεις στη Γερουσία, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσίασαν τον πόλεμο ως μέσο μετασχηματισμού της γεωπολιτικής της ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα. Όσο οι Ουκρανοί συνεχίζουν να πολεμούν, είπαν, παραμένει η δυνατότητα να μετατραπεί η Μαύρη Θάλασσα σε μια νέα αγορά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αξιωματούχοι οραματίστηκαν ένα νέο ενεργειακό διάδρομο που θα παρέχει στην Ευρώπη πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία.

Foreign Policy in Focus - Edward Hunt / Παρουσίαση Freepen.gr

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ο' Μπράιαν στη Γερουσία σε γραπτή δήλωση. "Η Μαύρη Θάλασσα όχι μόνο συνορεύει με τρεις συμμάχους του ΝΑΤΟ και αρκετούς εταίρους του ΝΑΤΟ, αλλά αποτελεί επίσης ζωτικό διάδρομο για τη διακίνηση αγαθών -συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών και άλλων προϊόντων που προορίζονται για τις παγκόσμιες αγορές- και φιλοξενεί σημαντικούς αναξιοποίητους ενεργειακούς πόρους".

Αποδυνάμωση της Ρωσίας

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον είδαν τον πόλεμο ως μια ευκαιρία για την αποδυνάμωση της Ρωσίας. Ενώ έχουν κινητοποιήσει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την άμυνα της Ουκρανίας, έχουν εργαστεί για να επιβάλουν σημαντικό κόστος στον στρατό και την οικονομία της Ρωσίας. Καθώς οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιφέρει μεγάλες απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν εργαστεί για να απομονώσουν οικονομικά τη Ρωσία και να περιορίσουν τα έσοδά της από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 43,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αποτελούμενος από περίπου 50 έθνη, έχει δεσμευτεί για επιπλέον 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη.

Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους έχει αποδειχθεί κρίσιμη για την αντίσταση της Ουκρανίας στη Ρωσία, η οποία "ξεκινά από το απίστευτο θάρρος του ουκρανικού λαού, των Ουκρανών μαχητών", αναγνώρισε πέρυσι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. "Αλλά αυτό που μπορέσαμε να τους παράσχουμε -οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και πολλοί άλλοι εταίροι και σύμμαχοι- είναι αυτό που κάνει τη διαφορά".

Αν και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήταν ανοιχτοί σχετικά με τις προθέσεις τους να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, ήταν προσεκτικοί στο να ισχυριστούν πως κάνουν σκληρούς γεωπολιτικούς υπολογισμούς. Χαρακτηριστικά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παραμείνει ευαίσθητοι στην ουκρανική θέση ότι ο πόλεμος είναι θέμα αντίστασης στην στρατιωτική κατοχή της Ρωσίας, ειδικά δεδομένου ότι τόσοι πολλοί Ουκρανοί έχουν πεθάνει πολεμώντας στον πόλεμο.

"Συγκεντρώσαμε έναν συνασπισμό από περισσότερες από 50 χώρες για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της, και αυτό είναι κρίσιμο", δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν το Σεπτέμβριο, καθώς συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όταν ο Ο'Μπράιαν μίλησε σε επιτροπή της Γερουσίας στις 25 Οκτωβρίου, έδωσε μια πιο ωμή εξήγηση των αμερικανικών στόχων. Όχι μόνο παρουσίασε τον πόλεμο ως "μια πολύ καλή συμφωνία" για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενος το γεγονός ότι "οι Ουκρανοί πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους" δίνοντας σχεδόν όλες τις μάχες, αλλά τον περιέγραψε επίσης ως μια ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχουν σημαντικούς γεωπολιτικούς στόχους, οι οποίοι, όπως ανέφερε, ήταν "απίστευτα συναρπαστικοί".

Ένας βασικός στόχος, εξήγησε ο O'Brien, είναι η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Δεδομένου πως το ΝΑΤΟ είναι παρόν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των κρατών μελών και των χωρών-εταίρων, ο O'Brien είδε μια ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί ο πόλεμος για να αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ σε όλα τα εδάφη, τον εναέριο χώρο και τα ύδατα της περιοχής. Όσον αφορά τα εμπλεκόμενα όπλα, είπε, "αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα εμβαθύνει το ΝΑΤΟ".

Τραβώντας τη Μαύρη Θάλασσα προς τα δυτικά

Ένας άλλος βασικός στόχος, σημείωσε ο O'Brien, είναι να απομακρυνθεί η Ουκρανία και άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία και παράλληλα να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της για το εμπόριο και την παραγωγή. Ολόκληρη η περιοχή, όπως οραματίστηκε, "θα γίνει ένα μέρος όπου θα είμαστε σε πολύ καλή θέση να ελέγχουμε τι θα συμβεί καθώς θα θεσπίζονται οι κανόνες", είπε.

Σε μια άλλη σημαντική παραδοχή, ο Ο'Μπράιαν αναγνώρισε πως η Ουάσινγκτον φιλοδοξεί να δημιουργήσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα οδηγούν από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη. Ισχυριζόμενος ότι η Κεντρική Ασία βασίζεται υπερβολικά στην Κίνα και τη Ρωσία για την εξαγωγή των ενεργειακών της πόρων, ο O'Brien εξέτασε πολλαπλές δυνατότητες για εναλλακτικούς αγωγούς που θα διέρχονται από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία.

"Όποιο μονοπάτι κι αν πάρουμε, μας οδηγεί στη Μαύρη Θάλασσα", είπε.

Οι γερουσιαστές που συγκάλεσαν την ακρόαση υποστήριξαν το όραμα του O'Brien, συμφωνώντας ότι η Μαύρη Θάλασσα παραμένει μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Η γερουσιαστής Jeanne Shaheen (D-NH), η οποία πιέζει την κυβέρνηση Biden να σχεδιάσει μια επίσημη στρατηγική για τη Μαύρη Θάλασσα, εξήρε τις προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός "νέου ενεργειακού διαδρόμου ανατολής-δύσης που θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και θα παρέχει μια εναλλακτική λύση για την ενέργεια που έρχεται από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη".

Εδώ και δεκαετίες, στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν γεωπολιτικές ευκαιρίες στη Μαύρη Θάλασσα. Οι αναλύσεις ετών από Αμερικανούς διπλωμάτες, όπως αποτυπώνονται στα διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν από το WikiLeaks, δείχνουν πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποδώσει μεγάλη σημασία στην περιοχή, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Ουάσινγκτον ήταν η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Ρωσία.

Οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες εξαρτώνται επίσης από τους αγωγούς της περιοχής. Η Chevron και η ExxonMobil, οι οποίες διατηρούν δραστηριότητες στο Καζακστάν, βασίζονται σε έναν αγωγό που οδηγεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Νωρίτερα φέτος, η αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας Μάρα Κάρλιν μίλησε για την "κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία" της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό μέτωπο για τη διατλαντική συμμαχία, σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και "βασικό κόμβο για τις υποδομές διέλευσης και τους ενεργειακούς πόρους".

Η Γερουσία έχει δραστηριοποιηθεί στην εξέταση των γεωπολιτικών παραγόντων που διακυβεύονται. Λίγο μετά τη διεξαγωγή της ακρόασης στις 25 Οκτωβρίου, η Γερουσία συγκάλεσε μια πρόσθετη ακρόαση στις 8 Νοεμβρίου για να επανεξετάσει τους λόγους του πολέμου στην Ουκρανία. Ο O'Brien κατέθεσε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά μαζί με επιπλέον συναδέλφους που τον βοήθησαν να ενισχύσει το μήνυμά του σχετικά με τη γεωπολιτική της ενέργειας στην Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή.

Επανασχεδιάζοντας τον ενεργειακό χάρτη

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέφρι Πάιατ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο οποίος τώρα ηγείται της αμερικανικής ενεργειακής διπλωματίας, εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν εξαιρετικές ευκαιρίες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την οποία περιέγραψε ως "ένα από τα κομβικά σημεία του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης σήμερα".

Ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς μετασχηματισμούς, εξήγησε ο Pyatt, είναι "η αναδιαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα που λαμβάνει χώρα". Περιλαμβάνει "νέες υποδομές αγωγών", όπως "ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στους Ευρωπαίους καταναλωτές".

Ενώ ο πόλεμος έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη, έχει επίσης καταστήσει πολύ πιο δύσκολη για τη Ρωσία την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ενώ το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελούσε το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ το 2021, τώρα έχει μειωθεί στο 15%.

"Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, θα έχουμε μια Ευρώπη που θα έχει αποσυνδεθεί από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες", δήλωσε ο Πάιατ.

Μέχρι στιγμής, ο μεγάλος νικητής στο γεωπολιτικό διαγωνισμό είναι οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες. Καθώς οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί, οι αμερικανικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί, τοποθετώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέση να γίνουν ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές της Ευρώπης. Εάν η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει περισσότερο φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία, τότε η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκλειστεί εντελώς από την ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως σημείωσε ο O'Brien, η κατάσταση φέρνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δύσκολη θέση. "Είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική απώλεια γι' αυτόν και δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς σε πολλούς σημαντικούς τομείς", δήλωσε.

Αλλά ένα σημαντικό ερώτημα παραμένει: για πόσο καιρό οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να θεωρούν τον πόλεμο ως "μια καλή συμφωνία για την Αμερική", όπως τον περιέγραψε ο Ο'Μπράιαν; Παρόλο που η Ουκρανία πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους από πλευράς μαχών, ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται και δε διαφαίνεται τέλος.

"Είναι δύσκολο να έχουμε μια αποφασιστική μάχη, οπότε αυτό που χρειαζόμαστε είναι αυτό που υπάρχει στο συμπληρωματικό", δήλωσε ο O'Brien, αναφερόμενος στο αίτημα της κυβέρνησης Biden για περισσότερα χρήματα για να βοηθηθεί η Ουκρανία να πολεμήσει τον πόλεμο. Θα παρέχει "τη δυνατότητα να δώσουμε αυτή τη μάχη για κάποιο χρονικό διάστημα", είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail