Η ρωσική αμυντική βιομηχανία ξεπερνά τις κυρώσεις καθώς τα όπλα της κυριαρχούν στην Ουκρανία

Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο, η πολιτική Δύση επέβαλε κυρώσεις και περιορισμούς που αρχικά εμπόδισαν τις χώρες να κάνουν δουλειές με τη Ρωσία. Αν και αυτή η ενόχληση προκάλεσε σίγουρα ζημιά κατά τους πρώτους μήνες του 2022, η Μόσχα και οι πολυάριθμοι διεθνείς εταίροι της βρήκαν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να συνεχίσουν τη στενή οικονομική τους συνεργασία. Ωστόσο, μια πτυχή της αναγεννημένης οικονομίας της Ρωσίας που βρέθηκε περισσότερο στο στόχαστρο της πολιτικής Δύσης είναι η τεράστια αμυντική βιομηχανία της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το τμήμα της οικονομίας της δεχόταν επίθεση χρόνια πριν από την έναρξη της SMO. Συγκεκριμένα, ο διαβόητος νόμος CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) του 2017 ψηφίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ακριβώς με σκοπό να πλήξει τις αμυντικές εξαγωγές της Μόσχας (μεταξύ άλλων).

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι οι προαναφερθείσες κυρώσεις αυστηροποιήθηκαν σημαντικά μετά τον SMO. Σύντομα η μηχανή της κυρίαρχης προπαγάνδας κατακλύστηκε από καυχησιάρικες προβλέψεις για την υποτιθέμενη "επικείμενη κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας", η οποία υποτίθεται επίσης πως "θα οδηγούσε σε μια αναπόφευκτη κατάρρευση των εξαγωγών όπλων". Και πράγματι, αυτό φάνηκε να συμβαίνει, καθώς ορισμένες χώρες ακύρωσαν συμφωνίες προμηθειών. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτών των περιορισμών αποδείχθηκε σύντομα ότι ήταν υπερβολικά υπερβολικό. Παρά τις γελοίες προσπάθειες να παρουσιαστεί η Μόσχα ως η "πλευρά των ηττημένων", οι επιδόσεις των ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία απλώς ενίσχυσαν το καθεστώς της ως ουσιαστικά ασυναγώνιστης στρατιωτικής και τεχνολογικής υπερδύναμης. Σε συνδυασμό με τηv σταθερή της στάση απέναντι στη δυτική επιθετικότητα, αυτό έπεισε τους διεθνείς εταίρους να συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία.

Η φετινή αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι ήταν το πιο πρόσφατο παράδειγμα της ανθεκτικότητας της Μόσχας και της ποιότητας των αμυντικών προϊόντων της. Παρά τους περιορισμούς, οι ξένοι πελάτες έδειξαν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ιδίως για όπλα όπως τα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη Su-35, τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52, τα άρματα μάχης T-90, τα βαριά φλογοβόλα TOS-1A, το κανονικό και πυραυλικό πυροβολικό, οι πύραυλοι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.λπ. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Rostec, Vladimir Artyakov ανέφερε όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα, δηλώνοντας ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης για τα συστήματα αυτά, κυρίως λόγω της πολεμικής τους χρήσης. Αναφέρθηκε επίσης συγκεκριμένα στα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα "Msta-S", τα MLRS (συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων) "Tornado-G" και "Tornado-S", καθώς και στα πυρομαχικά παραμονής ZALA "Kub-E", εκτός από τα συστήματα αεράμυνας και τα φορητά όπλα.

Σε συνέντευξή του στη Rossiyskaya Gazeta, ο Artyakov δήλωσε ότι οι επιδόσεις των ρωσικών συστημάτων, ιδίως έναντι των υπερβολικά υπερτιμημένων όπλων του ΝΑΤΟ, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος και της ζήτησης για τα συστήματα αυτά, παρά τη διαφαινόμενη απειλή κυρώσεων. Ο Artyakov δήλωσε περαιτέρω ότι όλοι οι πελάτες της Rostec παρακολουθούν στενά τις επιδόσεις των ρωσικών όπλων στη μάχη, κάνοντας εκτιμήσεις για το πώς θα μπορούσαν να ταιριάζουν στους ρόλους που χρειάζονται. Εξήγησε επίσης ότι η βιομηχανία συνεργάζεται άμεσα με τον ρωσικό στρατό, κάνοντας συνεχώς προσαρμογές. Αξιωματικοί, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σχεδιαστές και μηχανικοί συντονίζουν όλοι τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο αυτό, με αποτέλεσμα την έγκαιρη ενημέρωση και βελτίωση, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αποδοτικότητα του κόστους. Όλα αυτά γίνονται παρά τις συνεχείς προσπάθειες τεχνητής υπονόμευσης της ρωσικής ανταγωνιστικότητας στη διαρκώς μεταβαλλόμενη διεθνή αγορά. 

Ο Artyakov διέψευσε επίσης τα στοιχεία που δημοσίευσε τον Μάρτιο το σουηδικό SIPRI (Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης), τα οποία υποστηρίζουν ότι το μερίδιο των ΗΠΑ στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων αυξήθηκε από 33% σε 40%, ενώ το μερίδιο της Ρωσίας υποτίθεται πως μειώθηκε από 22% σε 16% κατά την περίοδο 2013-17 και 2018-22, αντίστοιχα. Δήλωσε ότι "το χαρτοφυλάκιο των παραγγελιών της Rosoboronexport είναι σταθερό" και πως "[αυτό] ανέρχεται σήμερα σε πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια ρούβλια" (περίπου 45-50 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο Artyakov δήλωσε ότι "εργαζόμαστε συνεχώς για να επεκτείνουμε τη γεωγραφία και το εύρος των προμηθειών σε φιλικές χώρες, προωθώντας προϊόντα για όλους τους τύπους ενόπλων δυνάμεων και κλάδων στρατευμάτων" και ότι "οι πιο υποσχόμενοι τομείς θεωρούνται τώρα η αεροπορία, η αεράμυνα, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα φορητά όπλα". Και πράγματι, υπάρχει μια μακρά σειρά χωρών που αναμένουν πρόσβαση στα πιο σύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με τον Alexander Mikheyev, τον πρόεδρο της Rosoboronexport, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το πολλαπλών χρήσεων, υπερ-ελιγμών μαχητικό αεροσκάφος Su-35, μια από τις πιο προηγμένες πλατφόρμες αεροπορικής υπεροχής στον πλανήτη.
Το θρυλικό πλέον Ka-52 "Alligator" συγκαταλέγεται επίσης στα πιο περιζήτητα ρωσικά συστήματα, ιδίως αφότου άφησε εκατοντάδες κομμάτια θωράκισης που προήλθαν από το ΝΑΤΟ να καίγονται στις ατέλειωτες στέπες της Ουκρανίας. Το "Alligator" ήταν ένα από τα σημαντικότερα ρωσικά μέσα που σταμάτησαν την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του καθεστώτος του Κιέβου. Τουλάχιστον μισή ντουζίνα χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ρωσικού επιθετικού ελικοπτέρου. Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής της Rostec Sergey Chemezov δήλωσε πως ακόμη και τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι 2023 ήταν περίεργα για το Ka-52 και προσέγγισαν τους Ρώσους ομολόγους τους.

"Δεν είναι ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα χρησιμοποιήσουν την έκθεση για να μας κοροϊδέψουν. Πρώτον, δεν είναι τόσο εύκολο. Θα πρέπει πρώτα να αποσυναρμολογήσει κανείς το ελικόπτερο, τα συστήματά του, τον εξοπλισμό του και ούτω καθεξής. [Έδειξαν] ενδιαφέρον για το ελικόπτερο, το οποίο εμπλέκεται σε στρατιωτικές δραστηριότητες. Αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό, και όλοι το γνωρίζουν αυτό", σχολίασε ο Chemezov σχετικά με την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας και την επιθεώρηση του Ka-52 που εκτέθηκε στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα δεν αποτελεί έκπληξη. Το Ka-52 είναι ιδιαίτερα σημαντικό από αυτή την άποψη λόγω των μοναδικών ομοαξονικών στροφείων του, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες πασχίζουν να αναπτύξουν παρόμοια σχέδια, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το Sikorsky S-97 και το SB-1 "Defiant" (που ακυρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο). Παρόλο που το "Alligator" έχει υποστεί κάποιες απώλειες κατά τη διάρκεια του SMO, λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα της χρήσης του, καθώς και το γεγονός ότι οι δυνάμεις της νεοναζιστικής χούντας έλαβαν προηγμένα δυτικά όπλα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, οι επιδόσεις του δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εξαιρετικές. Ενώ οι ΗΠΑ και τα υποτελή και δορυφορικά κράτη τους ισχυρίζονται συνεχώς ότι τα ρωσικά όπλα υποτίθεται πως "αποδίδουν άσχημα", στην πραγματικότητα τα φοβούνται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την εξαγωγή αυτών των συστημάτων σε άλλες χώρες, καθώς και αυτές θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν εξίσου αποτελεσματικά εναντίον της δυτικής επιθετικότητας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail