Ουκρανία, Ειρηνικός, Μέση Ανατολή - πόσους πολέμους μπορεί να αντέξει η Ουάσιγκτον;

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις δήλωσε, σε συνέντευξή του στο CBS, πως τα αμερικανικά στρατεύματα δε θα σταλούν στη Γάζα ή στο Ισραήλ και ότι η Ουάσιγκτον απλώς παρέχει στο Τελ Αβίβ διπλωματική υποστήριξη, εξοπλισμό και κάποιες συμβουλές. Πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ δεν λένε στο Ισραήλ τι να κάνει».

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι τόσο το εβραϊκό κράτος όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν μια πολυεθνική δύναμη που θα «κυβερνήσει τη Γάζα» εάν το Τελ Αβίβ καταφέρει να εκδιώξει τη Χαμάς. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Τρίτη πως μια «αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή (PA) θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της Γάζας σε αυτό το σενάριο, αλλά μια ειρηνευτική δύναμη που θα περιλαμβάνει Αμερικανούς στρατιώτες θα μπορούσε να παίξει έναν «ενδιάμεσο ρόλο». Υπάρχουν τουλάχιστον δύο προβλήματα με αυτό το σχέδιο: το Ισραήλ δε βομβαρδίζει μόνο τη Γάζα, αλλά και την ελεγχόμενη από την Παλαιστινιακή Αρχή Δυτική Όχθη, όπου η Χαμάς δεν έχει παρουσία, και η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Παλαιστίνη θα κλιμακώσει δραματικά τις τριβές στη Μέση Ανατολή.

Στις 31 Οκτωβρίου, ο διευθυντής του FBI Christopher Wray, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, είπε πως η κλιμάκωση των εντάσεων εκεί θα εμπνεύσει τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ από την άνοδο της λεγόμενης τρομοκρατικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος (Daesh) πριν από μια δεκαετία. Η αναταραχή σε αυτό το μέρος του κόσμου έχει σίγουρα εγείρει το ερώτημα πόσους πολέμους μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ και πόσους πολέμους μπορούν να υποστηρίξουν.

Οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον που επιδιώκουν κατάπαυση του πυρός ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πλήρη υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ και τον αποκλεισμό εκεί. Δεν είναι οι μόνοι: Αμερικανοί διπλωμάτες φέρεται να ετοιμάζουν ένα «σενάριο διαφωνίας», σε μια κατάσταση που ορισμένοι έχουν περιγράψει ως «ανταρσία» που δημιουργείται εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «σε όλα τα επίπεδα». Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Τζακ Λιου έχει εγκριθεί ως ο επόμενος Αμερικανός απεσταλμένος στο Ισραήλ, η επιβεβαίωσή του σίγουρα έχει επιταχυνθεί από την τρέχουσα κρίση. Έχοντας προταθεί το Σεπτέμβριο, θεωρήθηκε τότε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής - ένα σενάριο που τέθηκε στην κατάψυξη μετά το ξέσπασμα του συνεχιζόμενου τέλματος. Η αποστολή του Lew τώρα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με το Τελ Αβίβ για την εξουδετέρωση της Χαμάς και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης ομήρων, ενώ υφίσταται πιέσεις για να επικρίνει περιστασιακά ορισμένες ισραηλινές ενέργειες - η εκστρατεία του εβραϊκού κράτους τελικά καταγγέλλεται παγκοσμίως για την αδιάκριτη στόχευση πολιτικών εγκαταστάσεων και χωριών.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε πρόσφατα την απογοήτευσή του για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία έχουν περιγράψει τις ενέργειες του Ισραήλ ως εγκλήματα πολέμου. Το Τελ Αβίβ αντιμετωπίζει ήδη αυξημένη εχθρότητα στην Αρμενία λόγω του ρόλου του στην υποστηριζόμενη από την Τουρκία εθνοκάθαρση των Αρμενίων από το Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), και τώρα το ίδιο κατηγορείται για γενοκτονία από ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την ανθρώπινη κατάσταση δικαιώματα στο Παλαιστινιακό Έδαφος, μεταξύ άλλων. Η Χιλή και η Κολομβία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ, με τη Βολιβία να διακόπτει πλήρως τις σχέσεις και μαζικές διαδηλώσεις κατά του Τελ Αβίβ πραγματοποιούνται σε πολλές πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο.

Πέρυσι, έγραψα για την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένας πόλεμος Ιράν-Ισραήλ, ένα σενάριο που τώρα φαίνεται πολύ πιο κοντινό, φέρνοντας μαζί του το φάσμα ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Εικάζεται ότι το Ιράν θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τη Χαμάς στον σχεδιασμό της επίθεσής της εναντίον του εβραϊκού κράτους στις 7 Οκτωβρίου (το γεγονός που προκάλεσε την εκστρατεία αντιποίνων του Τελ Αβίβ), παρόλο που τόσο Αμερικανοί όσο και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απολύτως στοιχεία για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πολύς λόγος γίνεται για κλιμάκωση της συνεχιζόμενης κρίσης στην Παλαιστίνη που εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Χωρίς να έχει σχέση, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον έπληξε δύο εγκαταστάσεις στη Συρία που υποτίθεται πως συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Στις 31 Οκτωβρίου, αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία έχουν δεχθεί επίθεση τουλάχιστον 23 φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Matthew Kroenig, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικής και Ασφάλειας του Ατλαντικού Συμβουλίου του Ατλαντικού Συμβουλίου, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον χρειάζεται «ένα σχέδιο σχεδιασμού δύο μεγάλων θεάτρων», που πιθανώς θα καλύπτει επίσης το Ιράν. Αυτός και οι συνάδελφοί του στη δικομματική Επιτροπή για την Στρατηγική Θέση των Ηνωμένων Πολιτειών συνέστησαν ακριβώς αυτό στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν το μήνα. Ο Kroenig λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «αποτρέψουν και, εάν χρειαστεί, να νικήσουν σε μεγάλες συγκρούσεις στις τρεις πιο σημαντικές γεωστρατηγικές περιοχές του Ινδο-Ειρηνικού, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής». Το ερώτημα είναι: πόσους πολέμους μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ; Ο Andrew A. Michta, διευθυντής του Scowcroft Strategy Initiative (στο Ατλαντικό Συμβούλιο των Η.Π.Α.) γράφει ότι η Ουάσιγκτον, με το μοντέλο δυνάμεών της «όλα εθελοντικά» απλά δεν είναι έτοιμη για πόλεμο εναντίον μεγάλων δυνάμεων και «μόνιμη στάθμευση» σε Ασία κι Ευρώπη.

Οι σε μεγάλο βαθμό επιβαρυμένες Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μετατοπίσει το στρατηγικό τους συμφέρον μακριά από τη Μέση Ανατολή προς την Ανατολική Ευρώπη (συν την Κεντρική Ασία) και τον Ινδο-Ειρηνικό, παρόλο που η ναυτική τους υπεροχή φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της. Ωστόσο, όπως έγραψα, τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ δεν μπορούν απλώς να «φύγουν» από τη Μέση Ανατολή, καθώς είναι ένα κέντρο πετροδολαρίων και πετρελαίου, για να μην αναφέρουμε την πολιτιστική της σημασία. Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζει τώρα μια υπερτεταμένη υπερεξουσία. Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Kroenig και ο Michta, φαίνεται να τα θέλουν όλα, με Αμερικανούς πολιτικούς να μιλούν για ανάπτυξη Ειδικών Δυνάμεων και στο γειτονικό Μεξικό λόγω εθνικής καταστροφής ναρκωτικών, ακόμη και όταν η υπερδύναμη, χωρίς νεοσύλλεκτους, αντιμετωπίζει μια στρατιωτική κρίση.

Η ένθερμη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην τρέχουσα κυβέρνηση του Τελ Αβίβ (που αντιμετωπίζει έντονη κριτική σε παγκόσμιο επίπεδο), για ένα πράγμα, υπογραμμίζει την υποκρισία σχετικά με την πιο φωνητική καταδίκη των ΗΠΑ συν μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία επιβολής κυρώσεων της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κριτική Θα μπορούσε κανείς να ασκήσει στη Μόσχα σε αυτή την περίπτωση, ούτε καν οι πιο ένθερμοι κριτικοί δεν έχουν φτάσει ποτέ κοντά στο να την περιγράψουν ως γενοκτονία των Ουκρανών. Μάλιστα, στις 22 Φεβρουαρίου, δύο μέρες πριν ξεσπάσει η σημερινή σύγκρουση, ένα άρθρο της El Pais περιγράφει την ανθρωπιστική καταστροφή στο Ντονμπάς, που επέφερε το Κίεβο και όχι η Μόσχα.

Στις 24 Φεβρουαρίου, το CNN ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν» ένα τεράστιο μέρος της περιοχής, με σχολεία και ορφανοτροφεία να έχουν εκκενωθεί υπό ουκρανικό βομβαρδισμό, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του Ντονμπάς να αναζητήσουν καταφύγιο στην Περιφέρεια Ροστόφ (Ρωσική Ομοσπονδία). Η ουκρανική στρατιωτική εκστρατεία κατά της περιοχής του Ντονμπάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, εν μέσω σοβινιστικών πολιτικών κατά των ρωσόφωνων πληθυσμών . Αυτό (συν χρόνια επέκτασης του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ουκρανία) παρείχε το πλαίσιο για τη σημερινή σύγκρουση.

Όπως και να έχει, οι αμερικανικές ελπίδες για μια νίκη στον πόλεμο φθοράς των αντιπροσώπων στην Ουκρανία είναι πλέον χαμηλές και το Ισραήλ βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο. Το εβραϊκό κράτος απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς, ωστόσο, και το κόστος της πλήρους αμερικανικής υποστήριξης του θα συνεχίσει να αυξάνεται.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail