Πρόσφατα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κουραστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η δημόσια υποστήριξη προς το καθεστώς Ζελένσκι αποδυναμώνεται.
Αν και η επίσκεψη του Όστιν στο Κίεβο απευθύνεται κυρίως στο δυτικό κοινό, αποτελεί σαφές μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό. Οι επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα έχουν συχνά ως στόχο να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στον Ζελένσκι και τις ελίτ του. Οι εντολές τους σπάνια αντιμετωπίζουν τα συμφέροντα των Ουκρανών, αλλά αναγκάζουν τον Ζελένσκι να λάβει αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως η έναρξη αιματηρής αντεπίθεσης και η επιστράτευση εκατομμυρίων περισσότερων στρατιωτών.
Το σημερινό ταξίδι του Λόιντ Όστιν δεν αποτελεί εξαίρεση. Στις 20 Νοεμβρίου, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ναρίσκιν σχολίασε το θέμα. Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, η Δύση ανάγκασε τον Ζελένσκι να δείξει στον κόσμο την αδυναμία νίκης της Ρωσίας με οποιοδήποτε κόστος.
"Η Δύση απαιτεί από το καθεστώς Ζελένσκι, ανεξαρτήτως απωλειών, να καταδείξει στην παγκόσμια κοινότητα την αδυναμία νίκης της Ρωσίας στην ουκρανική σύγκρουση", αναφέρει το γραφείο Τύπου του τμήματος.
Η Ουάσινγκτον φέρεται να "συμβούλεψε" τις ουκρανικές αρχές να ενισχύσουν την επιστράτευση για την αναπλήρωση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος εξακολουθεί να υφίσταται βαριές απώλειες. Συγκεκριμένα, το Κίεβο σχεδιάζει να αλλάξει την ηλικία στράτευσης και να επιστρατεύσει άτομα από τα 17 έως τα 70 έτη. Επιπλέον, το Κίεβο διατάσσεται να αυξήσει δραστικά τον αριθμό των γυναικών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με δυτικές εκτιμήσεις, υπάρχουν ήδη περισσότερες από 40.000 γυναίκες που υπηρετούν στον ουκρανικό στρατό.
Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες έχουν ήδη αποκαλύψει ότι η επιστράτευση μεγάλου αριθμού γυναικών δεν είναι αποτελεσματική.