Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ψήφισε να αποδεχτεί μια συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, το σχέδιο προβλέπει ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 απαχθέντα παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας πενθήμερης εκεχειρίας.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, όλοι οι κλάδοι των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας - οι IDF, η Shin Bet και η Μοσάντ - υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη συμφωνία. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η συμφωνία αφορά μόνο τους Ισραηλινούς που είναι ακόμη ζωντανοί, προσθέτοντας πως η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει ταυτόχρονα ξένους υπηκόους, βάσει των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί με τις χώρες αυτές.
Η συμφωνία αυτή θα εκτονώσει, σε κάποιο βαθμό, τον πολιτικό σάλο που προκάλεσαν οι οικογένειες των ομήρων, οι οποίες ήταν πολύ απασχολημένες με τις διαμαρτυρίες μπροστά από το σπίτι του Μπίμπι και άλλα κτίρια της ισραηλινής κυβέρνησης. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν Ισραηλινοί στρατιώτες και άνδρες που κρατούνται από τη Χαμάς και η τύχη τους εξακολουθεί να εξαρτάται από τον Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο που θα κάνουν κάποιες πρόσθετες αλλαγές.
Παρατηρήσατε τι έμεινε έξω από την ανακοίνωση; Πόσοι Παλαιστίνιοι πρόκειται να απελευθερωθούν ως μέρος αυτής της συμφωνίας; Υποψιάζομαι ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ ήταν απασχολημένο με τις συλλήψεις Παλαιστινίων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. "Επένδυαν" σε ανθρώπινο κεφάλαιο που θα χρησιμοποιούνταν στη διαπραγμάτευση με τη Χαμάς, αντί να παραδώσουν κάποιους Παλαιστίνιους άνδρες που βρίσκονται υπό κράτηση στο Ισραήλ εδώ και αρκετό καιρό.
Τι παραχωρήσεις έκανε ο Νετανιάχου στον Itamar Ben-Gvir, τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας; Μπορείτε να είστε σίγουροι πως υπήρχαν κάποια παιχνίδια/παζάρια που γίνονταν εκεί. Να μια πιθανότητα: Το Ισραήλ θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και στο βορρά, κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο και τη Συρία.
Προβλέπω ότι η συμφωνία με τη Χαμάς περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση αμερικανών ομήρων - ο ακριβής αριθμός παραμένει άγνωστος. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν άσκησε μεγάλη πίεση στον Νετανιάχου για να κάνει τη συμφωνία.
Οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου θα δραστηριοποιηθούν στη Γάζα τις επόμενες τέσσερις ημέρες και θα παρέχουν μαρτυρίες στα μέσα ενημέρωσης που θα συνεχίσουν να αναφέρουν τις άθλιες συνθήκες υγείας και υγιεινής των Παλαιστινίων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα. Η παρουσία τους θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ δεν θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις περιοχές που επισκέπτεται η οργάνωση αρωγής.
Θα υπάρξει ένας τρελός συνωστισμός από τα μέσα ενημέρωσης για να πάρουν συνεντεύξεις από τους Ισραηλινούς και άλλους ξένους υπηκόους-ομήρους. Τι ιστορίες θα διηγηθούν; Αναμένω πως οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα τους κρατήσουν κλειστούς όσο θα τους ανακρίνουν, προκειμένου να αποτρέψουν οποιονδήποτε να αναφέρει ότι τους φέρθηκαν καλά. Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταπνίξει τους ομήρους από το να παρουσιάσουν μια ευνοϊκή άποψη για το χρόνο τους στην αιχμαλωσία της Χαμάς. Δεν είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα συμβεί και με τους ομήρους των ΗΠΑ. Ναι, θα λάβουν ιατρική περίθαλψη και θα ενημερωθούν, αλλά αμφιβάλλω αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει τα μέσα να φιμώσει έναν απελευθερωμένο όμηρο που μπορεί να πει κάποια μη κολακευτικά πράγματα για την εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ.
Αναμένω ότι τα μέσα ενημέρωσης θα είναι πρόθυμα να πάρουν συνέντευξη από αυτές τις τρεις γυναίκες, οι οποίες πιστεύω πως θα αφεθούν ελεύθερες:
Το μπαλαντέρ σε αυτή τη συμφωνία είναι τι θα κάνει (ή δεν θα κάνει) το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ στο βορρά κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας στο νότο. Αυτό το μέρος του πολέμου έχει λάβει πολύ μικρή κάλυψη μέχρι στιγμής, αλλά οι αναφορές που έχουν εμφανιστεί έδειξαν ότι η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ χτυπιούνται μεταξύ τους.
Εάν έχουμε τέσσερις ημέρες χωρίς σκοτωμούς, αυτό μπορεί να δώσει ένα άνοιγμα για να επικρατήσουν ψυχραιμότερα κεφάλια και να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός διαπραγματευτικού τέλους αυτού του πολέμου. Ωστόσο, όπως σημείωσα στη χθεσινή ανάρτηση, η έχθρα και στις δύο πλευρές είναι βαθιά και οι δύο έχουν ισχυρά κίνητρα να συνεχίσουν τη μάχη μόλις λήξει η κατάπαυση του πυρός. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει το τέλος της αιματοχυσίας.