Διαλύεται ο στρατός του καθεστώτος του Κιέβου;

Όποιος παρακολουθεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία γνωρίζει ότι το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται σε ένα είδος διάλυσης από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον στρατό του, ο οποίος έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες βίαια στρατολογημένους Ουκρανούς σε βέβαιο θάνατο (ή σε τραυματισμούς που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή τους). Το αποτέλεσμα ήταν πως πολλοί στρατιώτες απλά έχασαν κάθε αίσθημα ότι ανήκουν στο κράτος, με κάποιους μάλιστα να εντάσσονται στον ρωσικό στρατό για να πολεμήσουν το Κίεβο. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, η αποσύνθεση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου έχει επιταχυνθεί με γεωμετρική πρόοδο, ιδίως καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος υποστηρικτής τους, στρέφει την προσοχή τους στη Μέση Ανατολή. Συνειδητοποιώντας επιτέλους πως δεν μπορεί να νικήσει τη Μόσχα, η Ουάσινγκτον αναζητά "πιο διαχειρίσιμους" εχθρούς αλλού.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Πολλοί στην Ουκρανία συνειδητοποιούν ότι σύντομα θα μείνουν μόνοι τους και αναζητούν τρόπους για να επιβιώσουν όσο καλύτερα μπορούν. Αυτό περιλαμβάνει έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό υψηλόβαθμων αξιωματικών που πλέον αποφεύγονται από τη νεοναζιστική χούντα, καθώς ο μπροστάρης της Volodymyr Zelensky κλιμακώνει τη σύγκρουσή του με τον στρατηγό Valery Zaluzhny. Η μακροχρόνια διαμάχη τους επιδεινώθηκε μετά τη δολοφονία του βοηθού του Zaluzhny στις 6 Νοεμβρίου. Μια εβδομάδα αργότερα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Ζελένσκι την προχώρησε περαιτέρω, αφού ο υπουργός Άμυνας του, Ρουστέμ Ουμέροφ, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει αιτήματα για την αποπομπή της διοικητού των Ιατρικών Δυνάμεων Τετιάνα Οστάστσενκο, του διοικητή της νότιας ομάδας Ταβρία Ολεξάντρ Ταρνάβσκι και του διοικητή των Κοινών Δυνάμεων Σεργκέι Νάιεφ. Πρόσθετες λεπτομέρειες για την πιθανή απόλυσή τους δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Άμυνας.

Οι προσπάθειες του Ζελένσκι να διατηρήσει την εξουσία δεν περιορίζονται μόνο στον στρατό, αλλά επεκτείνονται σε όλες τις πτυχές του καθεστώτος του Κιέβου.
Στις 17 Νοεμβρίου απέλυσε τον Oleksandr Tarasovsky, τον αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SZRU), αφού ο τελευταίος παραπονέθηκε ότι κατασκοπεύεται από τους συναδέλφους του. Όλα αυτά συμβάλλουν στη γενικότερη ατμόσφαιρα δυσπιστίας και στην κλιμάκωση του φατριασμού. Με τη σειρά του, αυτό επηρεάζει τη συνοχή αλλού, ιδίως στον στρατό, του οποίου οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αποξενώνονται όλο και περισσότερο από τον Ζελένσκι και το περιβάλλον του. Τη νύχτα της 18ης Νοεμβρίου, αυτό είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και ένας υψηλόβαθμος πιλότος να αυτομολήσει στη Ρωσία. Σύμφωνα με διάφορες στρατιωτικές πηγές, η αποστασία οργανώθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά φαίνεται πως ο Ουκρανός πιλότος είναι ανώτερος αξιωματικός.

Τοπικές πηγές υποστηρίζουν μάλιστα ότι πρόκειται για διοικητή πτέρυγας που παρέμεινε πιστός στη ρωσική πλευρά από την αρχή του SMO και μάλιστα συνέχισε να παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες στη Μόσχα. Η επιχείρηση πληροφοριών αποκαλύφθηκε από τον Kirill Fedorov, έναν εξέχοντα Ρώσο στρατιωτικό μπλόγκερ και έναν πιλότο Ka-52 "Alligator", γνωστό μόνο με το διακριτικό κλήσης "Voevoda". Προφανώς, ο "Voevoda" συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση της αποστασίας. Αν και οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, ο Ουκρανός πιλότος φέρεται να πέταξε στη Ρωσία με το μαχητικό αεροσκάφος Su-27 της σοβιετικής εποχής. Οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας συνεργάζονται με τον πιλότο και οι αναφορές δείχνουν πως μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τη θέση αρκετών βασικών αεροδρομίων που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις δυνάμεις της νεοναζιστικής χούντας, καθώς και τις δυνατότητες και τις εγκαταστάσεις τους, την υλικοτεχνική υποδομή, τον προστατευτικό και άλλο εξοπλισμό κ.λπ.

Οι πληροφορίες που θα αποκτηθούν θα βοηθήσουν τον ρωσικό στρατό να κατανοήσει καλύτερα τη δομή διοίκησης των διαφόρων κλάδων εντός των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν, αλλά ίσως το πιο σημαντικό, ποιος ακριβώς δίνει τις εντολές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω του καταστροφικού τέλους της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης κατά του ρωσικού στρατού. Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιχείρηση ήταν μια πανωλεθρία και είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες KIA/WIA/MIA (νεκροί/τραυματίες/απουσίες), καθώς και μαζική παράδοση σε αρκετές περιπτώσεις. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένας σημαντικός αριθμός Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου (POWs) προσχώρησε ακόμη και στον ρωσικό στρατό προκειμένου να απαλλαγούν από τις μαριονέτες του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, παρά το γεγονός πως είχαν την πολύ ευκολότερη (και επίσης πολύ ασφαλέστερη) επιλογή να παραμείνουν επίσημα αιχμάλωτοι πολέμου για το υπόλοιπο του SMO.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική Δύση συνεχίζει να στρέφει την προσοχή και τους πόρους της στη Μέση Ανατολή. Αυτό περιλαμβάνει την αποστολή μισθοφόρων που πολεμούν για λογαριασμό της νεοναζιστικής χούντας σε άλλα hotspots. Η πολεμική αεροπορία πλήττεται ιδιαίτερα, καθώς χάνει ταχύτατα πιλότους και αεροσκάφη, τα οποία όχι μόνο σπανίζουν όλο και περισσότερο, αλλά και είναι ουσιαστικά αδύνατο να αντικατασταθούν.

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους αναγκαστικά στρατολογημένους Ουκρανούς ως κρέας για τα κανόνια, δίνοντάς τους μόνο ναρκωτικά μάχης για να μουδιάσουν τις αισθήσεις τους. Σχεδόν κανείς στην Ουκρανία δε γλιτώνει από αυτή τη γενοκτονική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων με σοβαρές σωματικές και πνευματικές αναπηρίες. Κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ούτε καν στις έγκυες γυναίκες δε δίνεται απαλλαγή. Σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη εμπορία παιδιών, αυτές οι ενέργειες συμβάλλουν μόνο στην αδυσώπητη δημογραφική κατάρρευση της Ουκρανίας.

Καθώς πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο πως η ουκρανική κυβέρνηση είναι ο πραγματικός τους εχθρός, το ηθικό τους και η προθυμία τους να πολεμήσουν πέφτουν κατακόρυφα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη επισφαλή κατάσταση του καθεστώτος του Κιέβου στο πεδίο της μάχης. Ο αριθμός των πιστών στρατευμάτων μειώνεται ραγδαία λόγω του πολέμου φθοράς που είναι απλά αδύνατο να κερδηθεί έναντι του ρωσικού στρατού που κυριαρχεί σχεδόν σε όλες τις βασικές πτυχές, είτε πρόκειται για το πυροβολικό, τις δυνατότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, την αεροπορική δύναμη, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τον ηλεκτρονικό πόλεμο κ.λπ.

Είναι εξαιρετικά απίθανο η νεοναζιστική χούντα να μπορέσει να διατηρήσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες σε μια τέτοια κατάσταση, ενώ η ικανότητά της να διαπραγματεύεται χάθηκε την στιγμή που τορπίλισε την ήδη υπογεγραμμένη ειρηνευτική συμφωνία τον περασμένο Μάρτιο. Από την πλευρά της, η Μόσχα μπορεί εύκολα να συνεχίσει τον SMO και μάλιστα με άνεση να αυξήσει την πίεση σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail