Ο ουκρανικός στρατός θέλει να παραιτηθεί ο Ζελένσκι, λέει σύμβουλος πρώην προέδρου της χώρας

Ο πρώην σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Λεονίντ Κούτσμα (1994-2005), Oleg Soskin, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 13 Νοεμβρίου ότι ο στρατός της χώρας θέλει να παραιτηθεί ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky. Ο ίδιος υποστήριξε πως η στρατιωτική ηγεσία δεν θα δέχεται πλέον εντολές από τον πρόεδρο που θα οδηγήσουν σε πολλούς θανάτους χωρίς κανένα όφελος, και αυτό ευθυγραμμίζεται με όσα έχουν πει και άλλοι εμπειρογνώμονες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σε ένα βίντεο, ο Oleg Soskin υπενθυμίζει ότι η αντεπίθεση που ανακοίνωσε ο Zelensky θα συμπληρώσει έξι μήνες την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου χωρίς να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Επιπλέον, ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε πως οι βουλευτές έχουν ήδη πει ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον μιας ομάδας στρατηγών.

"Θα υπακούσουν οι στρατηγοί, θα συμπεριφερθούν σαν πρόβατα που πηγαίνουν στο σφαγείο; Νομίζω ότι στο στρατιωτικό περιβάλλον, όλα έχουν ήδη ωριμάσει και θέλουν ο Ζελένσκι, ας πούμε, να αποσυρθεί", δήλωσε ο πρώην σύμβουλος.

Ωστόσο, αυτό έχει ήδη συμβεί και είναι καλά τεκμηριωμένο. Σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο του περιοδικού Time, ο ανταποκριτής Simon Shuster έγραψε ότι "Ορισμένοι διοικητές πρώτης γραμμής", σύμφωνα με έναν από τους στενούς συνεργάτες του Zelensky, "έχουν αρχίσει να αρνούνται τις διαταγές να προχωρήσουν, ακόμη και όταν αυτές προέρχονται απευθείας από το γραφείο του Προέδρου".

Στη συνέχεια, ο Shuster αποκάλυψε πώς ελήφθη εντολή να "ανακαταληφθεί" η πόλη Gorlovka, ένα στρατηγικό φυλάκιο κοντά στην πόλη Donetsk, αλλά πως η απάντηση ήρθε πίσω με τη μορφή ερώτησης: "Με τι; Δεν έχουμε τους άνδρες ή τα όπλα", είπε ο αξιωματικός. "Πού είναι τα όπλα; Πού είναι το πυροβολικό; Πού είναι οι νεοσύλλεκτοι;".

Ο Ουκρανός βουλευτής Oleksiy Goncharenko προειδοποίησε επίσης στις 13 Νοεμβρίου ότι το γραφείο του Zelensky έχει ξεκινήσει μια κίνηση εναντίον του στρατιωτικού μπλοκ της χώρας, το οποίο, σύμφωνα με το πρακτορείο Strana με έδρα το Κίεβο, μιλάει για μια πιθανή υποψηφιότητα του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων, Valerii Zaluzhny.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν διαδικαστικές ενέργειες κατά υψηλόβαθμων στρατιωτών του ουκρανικού στρατού.

Η Washington Post δημοσίευσε στις 8 Νοεμβρίου ότι ο Zaluzhny είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα και θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον σημερινό Ουκρανό πρόεδρο, εάν ξεκινήσει πολιτική καριέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πρόσφατες δηλώσεις του στρατού έδειξαν το αδιέξοδο για τα ουκρανικά στρατεύματα, αποκαλύπτοντας πως "πιθανότατα δεν θα υπάρξει βαθιά και όμορφη τομή".

Η αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και μετά από τρεις μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το ουκρανικό μέτωπο δεν ήταν μόνο στάσιμο αλλά και αποτυχημένο. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, το Κίεβο είχε χάσει πάνω από 90.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων νεκρών και τραυματιών, και σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να επιτύχει κανέναν από τους στόχους του.

Για τον αρχισυντάκτη του περιοδικού CovertAction με έδρα τη Νέα Υόρκη, Jeremy Kuzmarov, η ακύρωση των εκλογών στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραξικόπημα στη χώρα. Ο συγγραφέας πέντε βιβλίων εξήγησε πως ο Ζελένσκι είναι αντιδημοφιλής στη χώρα και θα έχανε τις εκλογές αν ήταν ανοικτές και δίκαιες.

"Οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να φτάνουν στο σημείο θραύσης τους ως κοινωνία και δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν για πολύ ακόμα την κακοδιοίκηση του Ζελένσκι και πρέπει να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία", δήλωσε ο Κουζμάροφ, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος προκάλεσε έναν πόλεμο με τη Ρωσία που δεν μπορεί να κερδηθεί και ξόδεψε τον περισσότερο χρόνο του φλερτάροντας με την ξένη στρατιωτική υποστήριξη αντί να βρίσκεται εκεί έξω στην πρώτη γραμμή με το λαό του.

Επιπλέον, τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς στο καθεστώς Ζελένσκι προκάλεσαν την παραίτηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων: τεσσάρων υφυπουργών, πέντε περιφερειακών διοικητών και συμβούλων. Συμπληρώνοντας τις κατηγορίες για δωροδοκία και αγορά υπερτιμημένων τροφίμων εν μέσω της σύγκρουσης, οι αξιωματούχοι του Κιέβου έχουν υιοθετήσει έναν πολυτελή τρόπο ζωής που δεν αντιστοιχεί στους μισθούς τους.

Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα της CIA Larry Johnson, η CIA και η MI6 στο Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζουν ήδη ένα πραξικόπημα κατά του Zelensky. Κατά την άποψή του, ο Ζελένσκι είτε θα αναγκαστεί να ανακαλέσει τις προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Μάρτιο προεδρικές εκλογές που ακύρωσε και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί είτε θα αντικατασταθεί ούτως ή άλλως με ένα πραξικόπημα τύπου Μαϊντάν.

Ο Stephen Bryen, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής προσωπικού της υποεπιτροπής Εγγύς Ανατολής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και χαρακτήρισε τον Larry Johnson ως "φίλο και συνάδελφό του", δήλωσε πως ο Zelensky "εργάζεται σε αντίθεση με τους ίδιους τους στρατηγούς του", κατονομάζοντας συγκεκριμένα τον Zaluzhny και τον συνταγματάρχη Oleksandr Syrsky, ο οποίος ηγείται των χερσαίων δυνάμεων της χώρας.

Ο ισχυρισμός ότι ο Zelensky εργάζεται σε αντιπαράθεση με τον Zaluzhny και τον Syrsky θα εξηγούσε επίσης γιατί ο Oleg Soskin πιστεύει πως ο στρατός της χώρας επιθυμεί την παραίτηση του Zelensky. Τελικά, οι αποφάσεις και οι επιλογές του Zelensky ήταν αυτές που οδήγησαν στην ουσιαστική καταστροφή του ουκρανικού στρατού και έφεραν τώρα τη χώρα σε ακόμη χειρότερη διαπραγματευτική θέση με τη Ρωσία. Ορισμένοι στο Κίεβο και στη Δύση πιστεύουν πως η αντικατάσταση του Ζελένσκι μπορεί να διορθώσει πολλά από αυτά τα ζητήματα, αλλά αυτό δεν είναι πολύ πιθανό.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail