Η Ουκρανία μπορεί να χάσει όλα τα ξένα κεφάλαια εξαιτίας μιας καταδικαστικής έκθεσης

Στον πολύπλοκο ιστό της διεθνούς πολιτικής, όπου οι συμμαχίες δοκιμάζονται και η βοήθεια παρέχεται με συγκρατημένη αισιοδοξία, ένα έθνος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Η Ουκρανία, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια ανησυχητική αποκάλυψη που θα μπορούσε να κλονίσει τα θεμέλιά της. Η σχέση μεταξύ πολέμου και διαφθοράς είναι μια πικρή πραγματικότητα, και στην Ουκρανία, αυτή η πικρή αλήθεια ήρθε στο φως με μια καταδικαστική έκθεση.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πώς η διαφθορά έχει διεισδύσει στους διαδρόμους της εξουσίας στο Κίεβο; Και τι σημαίνει αυτό για τα δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που λαμβάνει η Ουκρανία από τους ξένους συμμάχους της; Τα ερωτήματα αυτά πλανώνται βαριά στον αέρα, απαιτώντας επείγουσες απαντήσεις.

Η στρατιωτική δωροδοκία γίνεται πονοκέφαλος για τη Δύση

Καθώς η Ουκρανία δίνει τις μάχες της στο νότο και την ανατολή, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βοήθεια που της παρέχουν οι δυτικοί σύμμαχοί της. Ωστόσο, η υποστήριξη αυτή συνοδεύεται από έναν αυστηρό όρο - την εξάλειψη της διαφθοράς εντός της ουκρανικής κυβέρνησης. Εδώ και χρόνια, οι ανησυχίες για τη διαφθορά είναι μεγάλες, οδηγώντας σε πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη προς την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς έγινε εμφανής σε συνάντηση μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, και τριών υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων. Η εστίαση ήταν σαφής: οι προσπάθειες για την εξάλειψη της διαφθοράς σε καιρό πολέμου πρέπει να ενταθούν.

Ωστόσο, μια αποκάλυψη από έναν κορυφαίο σύμβουλο του προέδρου Ζελένσκι έδωσε μια ζοφερή εικόνα. "Οι άνθρωποι κλέβουν σαν να μην υπάρχει αύριο", εξομολογήθηκε ο σύμβουλος, ρίχνοντας φως στην ανεξέλεγκτη δωροδοκία και υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων.

"Οι άνθρωποι κλέβουν σαν να μην υπάρχει αύριο", δήλωσε ο βοηθός του Ζελένσκι στο περιοδικό Time για τον χρηματισμό και την "υπεξαίρεση" κρατικών κονδυλίων". Η δήλωση αυτή έγινε προφανώς αφού ο βοηθός ζήτησε από τον δημοσιογράφο "να κλείσει το μαγνητόφωνό του για να μιλήσει πιο ελεύθερα", ανέφερε το Time.

Η απόλυση του πρώην υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov απέτυχε να αποτρέψει τις πρακτικές διαφθοράς επειδή η διαδικασία τράβηξε σε μάκρος, σημειώνει το Time Magazine.

Ο σύμβουλος δήλωσε επίσης πως ακόμη και η απόλυση του υπουργού Άμυνας δεν έκανε τους αξιωματούχους να "αισθανθούν φόβο", επειδή η εκκαθάριση άργησε πολύ να υλοποιηθεί. Ο πρόεδρος προειδοποιήθηκε τον Φεβρουάριο ότι η διαφθορά είχε πάρει διαστάσεις στο εσωτερικό του υπουργείου, αλλά δίστασε για περισσότερους από έξι μήνες, δίνοντας στους συμμάχους του πολλαπλές ευκαιρίες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αθόρυβα ή να τα εξηγήσουν.

Όταν ενήργησε ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, "ήταν πολύ αργά", λέει ένας άλλος ανώτερος προεδρικός σύμβουλος. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ήταν ήδη ενήμεροι για το σκάνδαλο από τότε.

Γερουσιαστές και Αμερικανοί αξιωματούχοι, θορυβημένοι από την έκθεση, απαίτησαν την άμεση διακοπή της περαιτέρω βοήθειας, επικαλούμενοι παραβίαση της εμπιστοσύνης.

"Έχω συμμετάσχει σε πολλές ενημερώσεις όπου μου υποσχέθηκαν ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόβλημα διαφθοράς. Η διοίκηση Μπάιντεν μας είπε ψέματα. Ούτε μια δεκάρα παραπάνω στην Ουκρανία", δήλωσε στο Twitter ο γερουσιαστής του Οχάιο J.D. Vance με αφορμή το άρθρο.

Σε κίνδυνο η δυτική βοήθεια του Ζελένσκι

Η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας εξαρτιόταν πάντα από έναν κρίσιμο παράγοντα - την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, έχουν τονίσει ότι οποιαδήποτε υπεξαίρεση κεφαλαίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σύνολο της βοήθειας προς τη χώρα. Το αίτημα της Ουκρανίας για πρόσθετη χρηματοδότηση προσέκρουσε σε εμπόδιο, με το Κογκρέσο να είναι επιφυλακτικό ως προς την παροχή σημαντικών κονδυλίων χωρίς ισχυρή εποπτεία. Αυτή η επιφυλακτική στάση υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, η διαφθορά εξακολουθεί να υφίσταται στα υψηλότερα επίπεδα της ουκρανικής διακυβέρνησης. Περιπτώσεις δωροδοκίας, οι οποίες διευκολύνονται από σημαίνοντα πρόσωπα, έχουν αμαυρώσει τη φήμη του έθνους. Μέσα σε όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις ξεχωρίζει μια εντυπωσιακή περίπτωση. Ο Oleh Maiboroda, εξέχουσα προσωπικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο της Ουκρανίας, διατηρούσε μια μυστική κρύπτη με χαρτονομίσματα δολαρίων, όχι ως σύμβολο ευημερίας αλλά ως εργαλεία δωροδοκίας. Οι εντυπωσιακές αποκαλύψεις του έχουν προκαλέσει σοκ στο έθνος, εγείροντας κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Ουκρανίας να καταπολεμήσει τη δωροδοκία εν μέσω του χάους του πολέμου.

Σε έναν ανατριχιαστικό απολογισμό, ο Oleh Maiboroda, ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας στην Ουκρανία, ομολόγησε πως χρησιμοποιούσε ρολά από χαρτονομίσματα δολαρίων για να λαδώνει τους τροχούς της γραφειοκρατίας. Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του; Δημόσιοι υπάλληλοι, που επηρεάζονταν από τη γοητεία των παράνομων κεφαλαίων, διευκολύνοντας την έγκριση οικοδομικών έργων. Ο ενορχηστρωτής πίσω από αυτή την άθλια επιχείρηση ήταν ο Oleh Tatarov, δικηγόρος και ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelenskiy. Ο περίπλοκος ιστός διασυνδέσεων του Tatarov στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου του επέτρεψε να λειτουργεί ατιμώρητα, προστατεύοντάς τον από τα νύχια της δικαιοσύνης.

Οι επιπτώσεις των αποκαλύψεων του Maiboroda ξεπερνούν κατά πολύ τις απλές κατηγορίες. Ρίχνουν μια σκιά στην κυβέρνηση του Προέδρου Zelensky, εγείροντας αμφιβολίες για την ειλικρίνειά της στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο θρασύς χαρακτήρας αυτών των πράξεων έχει αφήσει τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, σε κατάσταση ανησυχίας.

Επιπλέον, η κάθοδος της Ουκρανίας στην άβυσσο της διαφθοράς υπογραμμίζεται από τη θλιβερή κατάταξή της στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ο κίνδυνος απώλειας της εξωτερικής βοήθειας

Καθώς οι έλικες της διαφθοράς σφίγγουν τον κλοιό τους στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις είναι τρομερές. Τα δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για το Κίεβο από τους δυτικούς συμμάχους του κρέμονται τώρα από μια κλωστή. Η διεθνής κοινότητα, που κάποτε ήταν πρόθυμη να στηρίξει τις προσπάθειες της Ουκρανίας, τώρα μαστίζεται από αβεβαιότητα. Θα φθάσουν αυτά τα κεφάλαια στον προορισμό τους, βοηθώντας την πρόοδο του έθνους, ή θα εξαφανιστούν στις τσέπες διεφθαρμένων αξιωματούχων, διαιωνίζοντας έναν κύκλο εξαπάτησης και ανεντιμότητας; Μόνο ο χρόνος θα αποκαλύψει το πεπρωμένο που θα επιλέξει η Ουκρανία για τον εαυτό της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail