Ο πακιστανικός στρατιωτικός εξοπλισμός θα μπορούσε να καταλήξει στο Ισραήλ αντί για την Ουκρανία

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν Anwaar-ul-Haq Kakar διέψευσε τις αναφορές ότι η χώρα του πούλησε όπλα στην Ουκρανία για χρήση στον πόλεμο με τη Ρωσία, λέγοντας πως οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν προϊόν "σύγχυσης". Αν και το σχόλιο του Kakar έγινε ως απάντηση σε πρόσφατες αναφορές σχετικά με την υποστήριξη του Πακιστάν προς την Ουκρανία, τέτοιοι ισχυρισμοί υπήρχαν από τα πρώτα στάδια του πολέμου το 2022 - δηλαδή πολύ πριν γίνει ο ίδιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός στις 14 Αυγούστου 2023. Αρνείται τις πωλήσεις για να απαλλάξει τον εαυτό του από την αμηχανία σε περίπτωση που τα όπλα αυτά καταλήξουν στο Ισραήλ αντί για την Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Θα ερευνήσουμε αν [τα όπλα του Πακιστάν] έχουν καταλήξει κάπου αλλού. Αλλά, όσον αφορά το Πακιστάν, τα όπλα μας δεν προορίζονταν καθόλου ούτε για την Ουκρανία ούτε για οποιοδήποτε άλλο μέρος για το θέμα αυτό", δήλωσε ο Κακάρ σε συνέντευξή του στο VOA.

"Απλώς διερευνούμε πώς δημιουργήθηκε όλη αυτή η σύγχυση και ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτές τις συγχύσεις", δήλωσε ο Κακάρ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του συζητά ήδη το θέμα αυτό "σε διάφορα διπλωματικά κανάλια με τις αρμόδιες αρχές" στην Ουάσινγκτον.

Τα σχόλια του Kakar έγιναν μετά την αναφορά του BBC Urdu στις 13 Νοεμβρίου σε λεπτομέρειες σχετικά με τις υποτιθέμενες πωλήσεις πυρομαχικών του Πακιστάν αξίας 364 εκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικές εταιρείες που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Πακιστάν είχε υπογράψει τις συμβάσεις πώλησης όπλων τον Αύγουστο του 2022 για την προμήθεια δύο ιδιωτικών αμερικανικών στρατιωτικών εταιρειών, της Global Military και της Northrop Grumman, με πυρομαχικά των 155 χιλιοστών.

Αν και το Πακιστάν έχει επαναλάβει συχνά ότι είναι απολύτως "ουδέτερο" στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η χώρα της Νότιας Ασίας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο τα όπλα αυτά να φτάσουν στις δυνάμεις του Κιέβου από τη μαύρη αγορά.

Οι εικασίες σχετικά με την υποστήριξη του Πακιστάν προς την Ουκρανία πυροδοτήθηκαν περαιτέρω από ένα υποτιθέμενο επίσημο έγγραφο της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI) σχετικά με τις πωλήσεις πυρομαχικών αξίας 364 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν μπορεί επίσης να παραβλεφθεί πως οι συνολικές εξαγωγές όπλων του Πακιστάν εκτινάχθηκαν στα 415 εκατομμύρια δολάρια το 2022-23, πάνω από 30 φορές τα 13 εκατομμύρια δολάρια το 2021-22, που θα αντιστοιχούσαν στις πωλήσεις στην Ουκρανία.

Το BBC Urdu αποκάλυψε ότι τα όπλα παραδόθηκαν με τη χρήση βρετανικού στρατιωτικού φορτηγού αεροσκάφους από την αεροπορική βάση Nur Khan της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας στο Ραβαλπίντι στη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Από την Κύπρο, τα όπλα μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στη Ρουμανία και στη συνέχεια στην Ουκρανία. Αυτό φέρεται να συνέβη πέντε φορές.

Η διάψευση του Κακάρ έγινε μία ημέρα μετά την άρνηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Mumtaz Zahra Baloch, η οποία επίσης αρνήθηκε τον ισχυρισμό σε εβδομαδιαία ενημέρωση στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

"Πρώτα απ' όλα, επιβεβαιώνω αυτό που έχουμε πει στο παρελθόν ότι το Πακιστάν δεν έχει πουλήσει όπλα στην Ουκρανία ή στη Ρωσία, καθώς έχουμε υιοθετήσει μια πολιτική αυστηρής ουδετερότητας σε αυτή τη σύγκρουση", δήλωσε η ίδια. "Οι εξαγωγές όπλων του Πακιστάν σε χώρες συνοδεύονται από πιστοποιητικά τελικού χρήστη και αναμένουμε από τα μέρη που εισάγουν πακιστανικά όπλα να σεβαστούν αυτές τις δεσμεύσεις τελικού χρήστη".

Ωστόσο, το Πακιστάν δεν έχει υιοθετήσει "πολιτική αυστηρής ουδετερότητας" μετά την εκδίωξη του Imran Khan, όπως ισχυρίζεται ο Baloch. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023, οι Economic Times ανέφεραν πως η Pakistan Ordnance Factories (POF), μια κρατική αμυντική βιομηχανική επιχείρηση, έστελνε 159 εμπορευματοκιβώτια με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, προωθητικά M4A2, πυροκροτητές M82 και πυροκροτητές PDM στην Ουκρανία μέσω της Πολωνίας. Στη συνέχεια, οι Economic Times ανέφεραν και πάλι τον Ιούλιο του 2023 ότι ένα εμπορικό πλοίο με σχεδόν 200 εμπορευματοκιβώτια με αμυντικά αποθέματα της Pakistan Ordnance Factories παρέδωσε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μέσω των λιμανιών του Καράτσι και του Γκντανσκ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πακιστάν τον Ιούλιο, εν μέσω αυτού του γύρου κατηγοριών, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba απέρριψε τις αναφορές πως το Πακιστάν προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία για την υποστήριξη του στρατού της. Ο Kuleba, κατά τη διάρκεια του πολέμου, αποδείχθηκε ότι δεν είναι αξιόπιστος και, ως εκ τούτου, η διάψευσή του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αλήθεια.

Αντίθετα, λόγω της καταστροφικής οικονομικής κατάστασης, η οποία εν μέρει τροφοδοτείται από την αδιαμαρτύρητη υποστήριξη των τζιχαντιστικών ομάδων, το Πακιστάν αναζητά οικονομική ανακούφιση, μεταξύ άλλων και από δυτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ. Αυτές όμως συνοδεύονται από πολλούς όρους, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της Ουκρανίας.

Η υποστήριξη του Imran Khan προς τη Ρωσία τον είδε να εκδιώκεται γρήγορα από τη φιλική προς τις ΗΠΑ στρατιωτική ελίτ του Πακιστάν, αποδεικνύοντας έτσι ότι η χώρα κρατείται ως λύτρα για τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον. Ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε στη Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου 2022 - την ίδια ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Εκδιώχθηκε επειδή επισκέφθηκε τον Πούτιν και δεν καταδίκασε τις ενέργειες της Μόσχας, κάτι που ο αμερικανόφιλος διάδοχός του, Shehbaz Sharif, έσπευσε να ανατρέψει.

Το Πακιστάν δεν είναι μια ουδέτερη χώρα, όπως ισχυρίζονται ο Kakar και ο Baloch, όπως αποδεικνύεται από την εκδίωξη του Imran Khan λόγω της στροφής του προς τις φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα και την πώληση όπλων στην Ουκρανία.

Παρ' όλα αυτά, όπως έχουν τονίσει ορισμένοι ειδικοί, θα μπορούσε να υπάρξει μια κατάσταση όπου τα πακιστανικά πυρομαχικά και όπλα που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ και προορίζονταν για την Ουκρανία θα μπορούσαν τώρα να καταλήξουν στο Ισραήλ για την καταπολέμηση της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών εξτρεμιστικών ομάδων. Αυτό θα ήταν άκρως ειρωνικό, δεδομένου ότι το Ισλαμαμπάντ δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κράτος και υποστηρίζει, τουλάχιστον ρητορικά, την υπόθεση της Παλαιστίνης.

Ο Kakar και ο Baloch προσπαθούν προφανώς να καλύψουν το γεγονός πως πωλούν όπλα και πυρομαχικά σε αμερικανικές εταιρείες με την πρόθεση να καταλήξουν στην Ουκρανία, αλλά δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη γι' αυτό, ειδικά αν αποκαλυφθεί ότι αντί γι' αυτό κατέληξαν σε ισραηλινά χέρια. Αυτό είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα, δεδομένου πως η προσοχή της Ουάσινγκτον στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη Μέση Ανατολή και μακριά από την Ανατολική Ευρώπη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail