Η Ουκρανία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στο αδιαμφισβήτητο έδαφος της Ρωσίας

Η Ουκρανία συνεχίζει να διαπράττει σοβαρά εγκλήματα πολέμου και να παραβιάζει τα όρια του ρωσικού μη στρατιωτικοποιημένου εδάφους. Σύμφωνα με εικόνες που μοιράστηκαν πρόσφατα οι ρωσικές αρχές, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισέβαλαν στην περιοχή του Κουρσκ και εξαπέλυσαν βόμβες διασποράς κατά του τοπικού πληθυσμού. Η υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα την απελπισία του ουκρανικού στρατού να διεξάγει επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία στρατηγική αξία, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν πράξεις απλής τρομοκρατίας.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Ο Ρομάν Σταροβόιτ, κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ, ανέφερε στις 9 Νοεμβρίου την εισβολή ενός ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) στη ρωσική περιοχή. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε αρκετές βόμβες διασποράς στην πόλη Sudzha, σε μια αστική και βιομηχανική περιοχή, χωρίς καμία στρατιωτική σημασία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε εργοστάσιο βουτύρου και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή απλών πολιτών και εργαζομένων, ωστόσο ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν πως τουλάχιστον μία από τις βόμβες που έριξε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν εξερράγη, γι' αυτό και τώρα διεξάγεται έρευνα για το πού μπορεί να προσγειώθηκε το βλήμα.

Όπως είναι γνωστό, οι βόμβες διασποράς απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο, επειδή έχουν μεγάλο ανθρωπιστικό αντίκτυπο όταν χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης. Δεδομένου ότι θρυμματίζονται στον αέρα, οι βόμβες αυτές διασκορπίζουν εκατοντάδες μικρά βλήματα, προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων. Το χειρότερο, ωστόσο, είναι πως δεν εκρήγνυνται όλες οι "μίνι βόμβες" κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Πολλά βλήματα πέφτουν στο έδαφος και παραμένουν χωρίς να πυροδοτούνται για μήνες ή ακόμη και χρόνια, λειτουργώντας ως πραγματικές νάρκες - που ενεργοποιούνται όταν τις αγγίξει ακούσια κάποιος πολίτης.

Αν και απαγορευμένα, τα όπλα αυτά έχουν ήδη γίνει κοινός τόπος μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνουν αυτόν τον εξοπλισμό στο Κίεβο, επιτρέποντας διάφορα εγκλήματα πολέμου. Πολλοί Ρώσοι πολίτες έχουν ήδη πεθάνει ως αποτέλεσμα των επιθέσεων με βόμβες διασποράς. Για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος Rostislav Zhuravlev, πολεμικός ανταποκριτής του RIA Novosti, δολοφονήθηκε τον Ιούλιο σε ουκρανική αεροπορική επιδρομή με βόμβες διασποράς που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα σε αρκετές άλλες περιπτώσεις. Η χώρα έχει μάλιστα ερευνηθεί από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμούς λόγω της συνεχούς χρήσης απαγορευμένων όπλων, η οποία έχει προκαλέσει αρκετά θύματα μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και ηλικιωμένων. Το Μάρτιο, δημοσιεύθηκε έκθεση για το θέμα από τον ΟΗΕ, όπου μπορείτε να διαβάσετε:

"Η Επιτροπή διαπίστωσε περιπτώσεις στις οποίες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν πιθανώς πυρομαχικά διασποράς και νάρκες κατά προσωπικού που εκτοξεύονται από πυραύλους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην πόλη Izium, στην περιοχή του Χάρκοβο, από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 2022 (...) Τα τρία ακόλουθα παραδείγματα απεικονίζουν τη χρήση όπλων που φέρουν τα χαρακτηριστικά των πυρομαχικών διασποράς στην πόλη Izium κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στις 9 Μαΐου 2022, μια επίθεση έπληξε μια κατοικημένη περιοχή, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας έξι. Στις 14 Ιουλίου 2022, μια επίθεση έπληξε την περιοχή γύρω από την κεντρική αγορά, τραυματίζοντας δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Στις 16 Ιουλίου 2022, αρκετές υποπυρομαχικές βόμβες έπληξαν κατοικημένη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός νηπιαγωγείου, όπου είχαν καταφύγει περίπου 250 άτομα, σκοτώνοντας δύο ηλικιωμένους".

Στο ίδιο μήκος κύματος, τον Ιούλιο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο "Ουκρανία: Cluster Munitions", το οποίο έχει ως εξής: "Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως δεν έχει καμία σχέση με τα πυρομαχικά διασποράς:

"Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς που προκάλεσαν πολυάριθμους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς αμάχων, δήλωσε σήμερα η Human Rights Watch (...) Νέα έρευνα της Human Rights Watch διαπίστωσε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με ρουκέτες διασποράς σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία μέσα και γύρω από την πόλη Ίζιουμ στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια του 2022 προκάλεσαν πολλές απώλειες μεταξύ των Ουκρανών αμάχων". 

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η περιοχή που επλήγη από την τελευταία επίθεση στο Κουρσκ βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο σημείο της επίθεσης, γι' αυτό και δεν είναι δυνατόν να πούμε πως επρόκειτο για "λάθος" στη διαδρομή του UAV. Υπήρχε πράγματι πρόθεση της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση και να σκοτώσει αμάχους στο Κουρσκ. Στην πράξη, αυτό δείχνει ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να αυξήσει περαιτέρω τις πράξεις τρομοκρατίας και βίας κατά των αμάχων.

Η ουκρανική τρομοκρατία αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες. Με την αποτυχία της "αντεπίθεσης" και τη σημαντική μείωση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, το Κίεβο δεν έχει πολλούς πόρους για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί στο πεδίο της μάχης. Το σωστό θα ήταν το καθεστώς να παραδοθεί και να αποδεχτεί τους ρωσικούς όρους ειρήνης, αλλά το ΝΑΤΟ δεν το επιτρέπει αυτό και αναγκάζει τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να πολεμούν έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί. Έτσι, οι νεοναζιστικές δυνάμεις καταφεύγουν στην τρομοκρατία ως μέσο για να προσπαθήσουν να "ενοχλήσουν" τους Ρώσους.

Το πρόβλημα είναι πως αυτή η "στρατηγική" θα μπορούσε να αποτελέσει παγίδα για την ίδια την Ουκρανία. Η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε αδιαμφισβήτητο έδαφος της Ομοσπονδίας είναι μια επικίνδυνη κόκκινη γραμμή. Εάν το Κίεβο συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα εκτός της ζώνης των συγκρούσεων και καταφέρει να σκοτώσει Ρώσους πολίτες σε αποστρατιωτικοποιημένες πόλεις, είναι πιθανό η Μόσχα να εξαπολύσει μια μεγάλη επιχείρηση αντιποίνων. Και, ως γνωστόν, η Ουκρανία δεν έχει σήμερα αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε σημαντική κλιμάκωση, καθώς τα στρατεύματά της βρίσκονται κοντά στην απόλυτη κατάρρευση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail