Το Ισραήλ πετυχαίνει ακριβά κέρδη στη Γάζα

Freepen.gr - Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) συνεχίζουν να προελαύνουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με σταθερό ρυθμό, παρά τις σοβαρές απώλειες ως αποτέλεσμα της σκληρής αντίστασης του Κινήματος της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων φατριών, αναφέρει το southfront.press.

Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου, είναι η κύρια απάντηση του Ισραήλ στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς στρατιώτες και αμάχους.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν προχωρήσει από τρεις κατευθύνσεις: κατά μήκος της οδού al-Rasheed στην ακτή της Γάζας, κοντά στην πόλη Beit Lahia στο βορειοανατολικό τμήμα της Λωρίδας και στο Wadi Gaza, ακριβώς νότια της πόλης της Γάζας.

Στις 2 Νοεμβρίου, οι IDF περικύκλωσαν πλήρως την πόλη της Γάζας αφού κατέλαβαν τα νότια προάστια της μέχρι την παραλία.

Τις επόμενες μέρες, τα ισραηλινά στρατεύματα δεν προχώρησαν πολύ. Ωστόσο, εξασφάλισαν και ενίσχυσαν τις περιοχές που είχαν καταληφθεί στα νότια της πόλης της Γάζας. Επιπλέον, άνοιξαν δρόμοι για την εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένοι στην πόλη και σε άλλα μέρη της βόρειας Γάζας. Αν και η εκκένωση επιτρεπόταν για λίγες ώρες μόνο καθημερινά.

Στις 6 Νοεμβρίου, ο Ισραηλινός Στρατός επανέλαβε την προέλαση κατά μήκος της παραλίας στη βόρεια Γάζα κατά μήκος της οδού al-Rasheed από βόρειες και νότιες κατευθύνσεις σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την πρόσβαση της πόλης της Γάζας στη θάλασσα. Τα ισραηλινά στρατεύματα έκαναν επίσης περιορισμένες προσπάθειες προώθησης προς την καρδιά της πόλης, κυρίως προς τις κατευθύνσεις του Νοσοκομείου Σίφα.

Οι IDF κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας παραλίας της Γάζας τις επόμενες δύο ημέρες. Ωστόσο, χρειάστηκαν μεγάλες απώλειες. Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 31 ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ενώ συμμετείχαν στις χερσαίες επιχειρήσεις. Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς είπε πως μόνο στις 7 Νοεμβρίου, Παλαιστίνιοι μαχητές κατέστρεψαν 15 οχήματα του Ισραηλινού Στρατού κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κατά μήκος της παραλίας και κοντά στην Beit Lahia.

Ο σφοδρός βομβαρδισμός των IDF απέτυχε να υποτάξει τους υπερασπιστές, ούτε καν να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ. Ωστόσο, προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε αμάχους, ειδικά σε αυτούς που είχαν παγιδευτεί στη βόρεια Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δήλωσε στις 8 Νοεμβρίου ότι ο αριθμός των νεκρών από τη συνεχιζόμενη εντεινόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ανήλθε σε 10.328 άτομα. Μεταξύ των νεκρών ήταν 4.237 παιδιά και 2.719 γυναίκες. Επιπλέον, σχεδόν 26.000 τραυματίστηκαν.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν επίσης τουλάχιστον 60 από τους περισσότερους από 240 Ισραηλινούς ομήρους που βρίσκονταν υπό κράτηση στη Γάζα, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Παρά τις μεγάλες απώλειες, ο Ισραηλινός Στρατός πιθανότατα θα συνεχίσει τη χερσαία επιχείρησή του στη βόρεια Γάζα. Τα ισραηλινά στρατεύματα θα μπορούσαν να εισβάλουν στην πόλη της Γάζας μόλις η παραλία ασφαλιστεί πλήρως. Η μάχη εκεί θα είναι έντονη. Εάν η ισραηλινή ηγεσία θέλει να καταλάβει την πόλη θα πρέπει να δεχθεί βαριές ανθρώπινες και υλικές απώλειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail