Τι συμβαίνει με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τη διπλωματία του Μπλίνκεν;

Φαίνεται ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση στη Γάζα. Βασίζω αυτό το συμπέρασμα αφού μελετήσω τις τελευταίες εκδόσεις της Hareetz και των Times of Israel. Οι Times of Israel περιγράφουν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τον πιο θετικό τρόπο, αλλά αναφέρουν λίγα συγκεκριμένα επιτεύγματα εκτός από τους ισχυρισμούς πως σκότωσων μια ομάδα τρομοκρατών. Σε αντίθεση με τη Hareetz, η οποία έκανε σκληρά ρεπορτάζ σχετικά με την ενοχή του Ισραήλ στην πρόκληση απωλειών αμάχων στη Γάζα, οι Times of Israel προωθούν το μιμίδιο ότι το Ισραήλ σκοτώνει μόνο τρομοκράτες. Ούτε, ωστόσο, αναφέρεται στις αντεπιθέσεις της Χαμάς.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε ένα βίντεο που φέρεται να είναι ένα μοντάζ μαχητών της Χαμάς που στήνουν ενέδρα σε ισραηλινά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα στη Γάζα. Δεν έχω τρόπο να επαληθεύσω ότι αυτό είναι γνήσιο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη νομιμότητά του, τροφοδοτεί τον μύλο της προπαγάνδας και υποστηρίζει το μιμίδιο πως η Χαμάς μάχεται και κερδίζει μερικές οδομαχίες.

Οι Times of Israel προσπαθούν να σβήσουν τις επιθέσεις των IDF στη Γάζα. 

Το AP ανέφερε πως ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές σκότωσαν πολλούς πολίτες σε καταφύγιο και νοσοκομείο του ΟΗΕ στην κύρια ζώνη μάχης στη βόρεια Γάζα. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είπε ότι δύο επιδρομές έπληξαν ένα καταφύγιο του ΟΗΕ που μετατράπηκε σε σχολείο ακριβώς βόρεια της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους σε σκηνές στην αυλή του σχολείου και γυναίκες που έψηναν ψωμί μέσα στο κτίριο.

Δεν ήταν σαφές πώς το πρακτορείο ειδήσεων έκρινε ότι το χτύπημα ήταν ισραηλινό (οι παλαιστινιακές αστοχίες πυραύλων προκάλεσαν επίσης πολλαπλές απώλειες αμάχων στη Γάζα).

Οι IDF δεν σχολίασαν αμέσως, αλλά γενικά λένε ότι στοχεύουν την τρομοκρατική υποδομή της Χαμάς - ένα τεράστιο δίκτυο θέσεων, κέντρων διοίκησης, κρύπτες όπλων και σήραγγες - που είναι ενσωματωμένα στον άμαχο πληθυσμό. Ο στρατός προέτρεψε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να κινηθούν νότια καθώς εντείνει τη δραστηριότητά του στην περιοχή της πόλης της Γάζας.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι ότι πολύ λίγοι εκτός του Ισραήλ διαβάζουν και αποδέχονται ως αληθινό τον λογαριασμό των Times of Israel. Βίντεο και φωτογραφίες όπως το παρακάτω συνεχίζουν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τα δει όλος ο κόσμος (τουλάχιστον όσοι επιλέγουν να παρακολουθήσουν) και τροφοδοτεί τις αυξανόμενες απαιτήσεις για το Ισραήλ να σταματήσει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς του.

Η γυναίκα που είναι θαμμένη στα ερείπια της πολυκατοικίας της δεν είναι τρομοκράτης της Χαμάς και αυτή η εικόνα, μαζί με τις κραυγές της για βοήθεια, αντηχούν σε όλο τον κόσμο. Η πραγματική γροθιά, που καταστρέφει τον ισχυρισμό του Ισραήλ πως στοχεύει μόνο τρομοκράτες, είναι τα σώματα των παιδιών. Πόσο καιρό μπορεί το Ισραήλ να συνεχίσει τις τρέχουσες επιθέσεις του έως ότου η διεθνής πίεση γίνει τόσο μεγάλη ώστε η κυβέρνηση Νετανιάχου να αναγκαστεί να σταματήσει;

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken πήγε στο Αμμάν για να συναντηθεί με μερικούς από τους βασικούς Άραβες ηγέτες και να ζητήσει την υποστήριξή τους για ένα σχέδιο των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός μυθικού παλαιστινιακού κράτους. Γιατί λέω μυθική; Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει σοβαρά την πρότασή της. Κανείς δεν εμπιστεύεται τον Μπάιντεν ή την ανίκανη ομάδα εθνικής ασφάλειας του. Ο Νετανιάχου είπε στον Τόνι να βάλει άμμο. Αυτό το snub ακολούθησε ο Blinken να αποκτήσει το παλιό καλό αραβικό άκαμπτο χέρι στην Ιορδανία. Σε αντίθεση με τον Νετανιάχου, ο οποίος αρνήθηκε να εμφανιστεί με τον Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή τους, οι Άραβες απολάμβαναν πολύ να τραβούν τον Μπλίνκεν πάνω από τα κάρβουνα μπροστά στον παγκόσμιο Τύπο. Δεν υπάρχει αρκετό Viagra στον κόσμο για να κάνει τον Blinken να φαίνεται ισχυρός ή τρομερός.

Μετά από ένα απόγευμα συνομιλιών στο Αμμάν με διπλωμάτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των Εμιράτων και έναν ανώτερο αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Blinken στάθηκε δίπλα-δίπλα σε μια σειρά βάθρων με τους ομολόγους του από την Ιορδανία και την Αίγυπτο για να συζητήσει αυτό που είπε ότι ήταν κοινή επιθυμία να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα και να βελτιώσει τη ροή βοήθειας προς την πολιορκημένη περιοχή.

Η ασυμφωνία στα μηνύματα ήταν εμφανής. Ωστόσο, η κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ υπουργών από τον αραβικό κόσμο και του κορυφαίου διπλωμάτη από τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ και πολλές ευκαιρίες φωτογραφιών έρχονται σε αντίθεση με την εποχή του Blinken στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή, όταν ο Blinken συναντήθηκε μόνος με δημοσιογράφους μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.

Οι Άραβες υπουργοί ζήτησαν επανειλημμένα να σταματήσουν οι μάχες τώρα και καταδίκασαν τις πολεμικές τακτικές του Ισραήλ. . . .

Ο κύριος στόχος του ταξιδιού του Blinken στο Αμμάν ήταν να συγκεντρώσει περιφερειακή υποστήριξη στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να μετατρέψει την τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία να προχωρήσει προς την επανένωση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης προκειμένου να προωθηθεί μια λύση δύο κρατών - κάτι που οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή υποστηρίζουν.

Ωστόσο, Άραβες αξιωματούχοι είπαν πως ήταν πολύ νωρίς για να συζητηθεί ένα από τα κύρια θέματα ατζέντας του Blinken, το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας. Η διακοπή της δολοφονίας και η αποκατάσταση της σταθερής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι άμεσες ανησυχίες που πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν, είπαν.

Ο Blinken αποδεικνύεται πως είναι ο Rodney Dangerfield της κυβέρνησης Μπάιντεν (εκτός από το ότι δεν υπάρχει τίποτα αστείο γι 'αυτόν ή τις συνταγές πολιτικής του) - δεν έχει κανέναν σεβασμό. Κτυπιέται σαν σαΐτα μπάντμιντον σε τυφώνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail