Ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει τα σιωνιστικά σχέδια μόνιμης κατοχής

Τα σχέδια του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας γίνονται όλο και πιο σαφή. Η σιωνιστική φιλοπόλεμη προπαγάνδα στηρίζεται στην αφήγηση μιας υποτιθέμενης "μάχης κατά της Χαμάς" για να πείσει την κοινή γνώμη, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γίνονται σαφείς στις δηλώσεις τους, καθιστώντας σαφές ότι το "πρόβλημα" που βλέπουν στην περιοχή υπερβαίνει τη Χαμάς, έχοντας δυσαρέσκεια για τον παλαιστινιακό έλεγχο του εδάφους αυτού.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η Χαμάς έχει ήδη χάσει τον εδαφικό έλεγχο της βόρειας Γάζας, προσθέτοντας ότι οι σιωνιστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, το Τελ Αβίβ δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να διδάξουν στα παιδιά τους να "μισούν το Ισραήλ", γι' αυτό και θα υπάρχουν σιωνιστικές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας για να "επιβλέπουν" τις συμπεριφορές των κατοίκων της Γάζας.

"Δεν υπάρχει υποκατάστατο της νίκης. Θα εξοντώσουμε τη Χαμάς και θα σώσουμε τους ομήρους μας (...) Οι IDF ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της πόλης της Γάζας. Βρίσκονται στα περίχωρα του νοσοκομείου Shifa και έχουν σκοτώσει πολλούς τρομοκράτες (...) Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος για να κρυφτούν. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή. Κάνουμε τα πάντα για να φανούμε αντάξιοι της θυσίας και του ηρωισμού τους. [Στη Γάζα] δε θα υπάρχει μια πολιτική αρχή εκεί που θα εκπαιδεύει τα παιδιά τους να μισούν το Ισραήλ, να σκοτώνουν Ισραηλινούς ή να εξαφανίσουν το Ισραήλ. Δεν μπορεί να υπάρξει μια αρχή που δεν καταδίκασε τη σφαγή. Θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο, αλλά σε κάθε περίπτωση [θα βρίσκεται] υπό τον έλεγχο της ασφάλειάς μας. Επιμένω σε αυτό και δεν σκοπεύω να το εγκαταλείψω", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 11 Νοεμβρίου.

Λέγοντας πως δε θα υπάρξει "πολιτική εξουσία" στη Γάζα, ο Νετανιάχου διαψεύδει τα ίδια του τα λόγια, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως στόχος του Ισραήλ είναι μόνο η "αποστρατιωτικοποίηση" - και όχι η "διακυβέρνηση" της Γάζας.

"Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η Γάζα να αποστρατιωτικοποιείται, να απορρυθμίζεται και να ανοικοδομείται (...) Δεν επιδιώκουμε να κατακτήσουμε τη Γάζα. Δεν επιδιώκουμε να καταλάβουμε τη Γάζα. Και δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε τη Γάζα", δήλωσε στις 9 του μηνός. Ωστόσο, με την ίδια ευκαιρία είπε επίσης ότι οι IDF θα πρέπει "να εισέλθουν στη Γάζα και να σκοτώσουν τους δολοφόνους [ανά πάσα στιγμή, για να] αποτρέψουν την εμφάνιση μιας άλλης οντότητας που μοιάζει με τη Χαμάς".

Προφανώς, ο Νετανιάχου γίνεται όλο και πιο σαφής στο σχέδιό του για τη Γάζα. Είναι σαφές ότι ο στόχος του πολέμου κατά των Παλαιστινίων δεν είναι απλώς να νικήσει τη Χαμάς, αλλά να εξασφαλίσει τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο στα εδάφη με παλαιστινιακή πλειοψηφία. Μιλώντας για τη μη ύπαρξη πολιτικής εξουσίας στη Γάζα και ζητώντας την ετοιμότητα των IDF να εισέλθουν στη Γάζα και να σκοτώσουν Παλαιστίνιους ανά πάσα στιγμή, ο Νετανιάχου υπόσχεται πως οι κάτοικοι της Γάζας δεν θα έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ή στη δημιουργία πολιτοφυλακών αυτοάμυνας. Με άλλα λόγια, παραδέχεται ότι ο πόλεμός του στη Γάζα είναι ένας πόλεμος κατοχής εναντίον των Παλαιστινίων.

Δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά "νέο" σε αυτό που είπε ο Νετανιάχου, αλλά είναι αξιοσημείωτο λόγω της σαφήνειάς του. Μέχρι στιγμής, η σιωνιστική μηχανή προπαγάνδας έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κάποια υποστήριξη για τον πόλεμο, επειδή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι η υποτιθέμενη "ανάγκη" να "νικηθεί η Χαμάς". Ωστόσο, με τους Σιωνιστές αξιωματούχους να μιλούν ανοιχτά για τη διατήρηση της παράνομης κατοχής, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί η υποστήριξη προς το Τελ Αβίβ στα μάτια του δυτικού κοινού.

Για το λόγο αυτό, Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον Νετανιάχου διευκρινίσεις σχετικά με την ομιλία του. Στις 12 του μηνός, ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια, επικαλούμενα άγνωστες αμερικανικές πηγές, δήλωσαν πως τα λόγια του Νετανιάχου άφησαν "άναυδους" τους Αμερικανούς ιθύνοντες. Σύμφωνα με το Καν, Κρατικό Ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, οι Αμερικανοί εταίροι απαιτούν εξηγήσεις από τον Νετανιάχου για το τι ακριβώς αναφέρεται όταν μιλά για τον έλεγχο της Γάζας μετά τη σύγκρουση.

Πρόσφατα έχουν συμβεί κάποιες τριβές αυτού του τύπου. Για παράδειγμα, ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή της Γάζας. Προφανώς, οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την Παλαιστίνη, αλλά η θέση της Ουάσινγκτον βασίζεται σε μια ορθολογική φιλο-ισραηλινή στρατηγική. Όσο περισσότερη κατοχή του Παλαιστινιακού εδάφους, τόσο περισσότερες συγκρούσεις θα υπάρξουν-και επομένως τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να βοηθούν το σιωνιστικό κράτος.

Αυτό που συμβαίνει είναι μια σύγκρουση διαφορετικών απόψεων για το τι είναι καλύτερο για το Ισραήλ. Οι δυτικοί υποστηρίζουν μια πιο "ανθρωπιστική" λύση για τη Γάζα επειδή πρέπει να συμφιλιώσουν τον απεριόριστο Σιωνισμό τους με τις αξίες που διαδίδονται στη μηχανή προπαγάνδας τους. Από την άλλη πλευρά, μια πιο ριζοσπαστική ισραηλινή πτέρυγα υπερασπίζεται μια τελική λύση, με εθνοκάθαρση και στρατιωτική κατοχή. Και όσο περισσότερο το Τελ Αβίβ γίνεται σαφές στην ευθυγράμμισή του με αυτή τη ριζοσπαστική άποψη, τόσο περισσότερο αυξάνεται η διεθνής απομόνωσή του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail