Ukrainian soldiers during the Battle of Kupiansk, Sept. 8, 2022. (Kraken Regiment, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0) |
Tony Kevin - consortiumnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ένα άλλο δυτικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ένας "παραληρηματικός" Ουκρανός πρόεδρος, ο Volodymyr Zelensky, είναι ο μόνος που αντέχει, ωστόσο, και αρνείται να αποδεχθεί την ήττα.
Ο ορισμός του λεξικού της Οξφόρδης για το αδιέξοδο - είτε στο σκάκι, είτε στην πολιτική, είτε στον πόλεμο - δεν ισχύει για την Ουκρανία: "Μια κατάσταση στην οποία η περαιτέρω δράση ή πρόοδος από αντιμαχόμενα ή ανταγωνιζόμενα μέρη φαίνεται αδύνατη".
Όπως συνόψισε άριστα ο Scott Ritter στο Consortium News πρόσφατα:
"Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν βρίσκεται με αυτόν τον ορισμό σε αδιέξοδο. Ο πόλεμος έχει πάει σίγουρα προς τη Ρωσία στρατιωτικά και πολιτικά από το Σεπτέμβριο του 2022, με κάθε σχετικό μέτρο".
Η Ρωσία έχει στρατιωτική υπεροχή έναντι του Κιέβου όσον αφορά τους άνδρες, τον εξοπλισμό, τα αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού, την ηγεσία, το εθνικό ηθικό και την ικανότητα κινητοποίησης των όπλων. Είναι επιλογή της Ρωσίας τώρα αν θα εξαπολύσει μια φθινοπωρινή επίθεση, αν θα περιμένει μια χειμερινή επίθεση ή αν απλώς θα περιμένει να καταρρεύσει το ηθικό στο Κίεβο για να δημιουργήσει τις επιθυμητές από τη Μόσχα πολιτικές αλλαγές εκεί. Εν ολίγοις, ο Πούτιν ελέγχει τώρα τον ρυθμό του παιχνιδιού.
Στα hotspots Avdiivka και Kupiansk κατά μήκος των γραμμών του μετώπου, η Ρωσία έχει διαμορφώσει το πεδίο της μάχης σε "ημι-καζάνια" [σχεδόν περικύκλωση] μέσω των οποίων, όπως σημειώνει ο Ritter:
"Ο ρωσικός στόχος είναι να θέσει την ουκρανική διοίκηση σε δίλημμα, όπου η εγκατάλειψη της Avdiivka θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του ηθικού των Ουκρανών υπερασπιστών και η παραμονή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές απώλειες ζωών λόγω των δυσκολιών που σχετίζονται με την ενίσχυση της φρουράς".
Ο Valerii Zaluzhnyi, αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, προσπαθεί λογικά να διατηρήσει τις άπειρες και ακατάλληλες εναπομείνασες δυνάμεις του, αλλά δέχεται πολιτικές πιέσεις από τον Zelensky και το ΝΑΤΟ να μην παραχωρήσει κανένα έδαφος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης Ντονέτσκ από την κοντινή Αβντίεβκα, που συνεχίζονταν επί χρόνια, έχουν ουσιαστικά σταματήσει. Οι προμήθειες προς την Avdiivka έχουν αποκοπεί από την ημι-περικύκλωση εκεί.
Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει άλλες επιλογές: Η Ρωσία έχει πολλές. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου δύο προφανώς άνισοι μαχητές περιμένουν ένα τέλος, περιμένουν μια στρατιωτική ή πολιτική λύση σε αυτόν τον πόλεμο.
Γιατί περιμένει ο Πούτιν;
Πρωτίστως για την απομάκρυνση του Ζελένσκι και για να δει τι θα επακολουθήσει στο Κίεβο. Συνεχίζει να αποδίδει σημασία στην προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις περαιτέρω ζημιές και τις απώλειες ανθρώπινου δυναμικού που υφίσταται η Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος, όπως το βλέπει, του ρωσικού κόσμου.
Ένα ιστολόγιο στο Telegram με την ονομασία UKR LEAKS_eng, από τον πρώην αξιωματικό των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών Βασίλι Προζόροφ, προσφέρει καθημερινά πλήθος λεπτομερειών για το πώς η πολιτική στο Κίεβο εισέρχεται σε μια αρκετά ρευστή κατάσταση, καθώς το ηθικό στο μέτωπο καταρρέει και η Ουάσινγκτον προετοιμάζει πιθανώς το έδαφος για να πετάξει τον Ζελένσκι στους λύκους.
Η κατάσταση στο Κίεβο φαίνεται να απαιτεί έναν αποδιοπομπαίο τράγο και έναν βαθμό αλλαγής του καθεστώτος. Θα διαπραγματευτεί όμως ένας διάδοχος μια ρεαλιστική ειρήνη με τη Ρωσία ή θα προσπαθήσει να συνεχίσει τον πόλεμο με νέο τρόπο; Δε θα έχει νέες στρατιωτικές επιλογές, οι πόροι έχουν εξαντληθεί και το ηθικό έχει χαθεί.
Το δυτικό ντουλάπι με τα θαυματουργά όπλα είναι άδειο. Οι τρομοκρατικές επιλογές, π.χ. μια νέα επίθεση στη γέφυρα του Κερτς ή μια απόπειρα πολιτικής δολοφονίας υψηλού επιπέδου στη Ρωσία, είναι πάντα πιθανές, αλλά σε μικρότερο βαθμό τώρα. Σίγουρα οι πιο λογικοί άνθρωποι στο Κίεβο, π.χ. ο πρώην σύμβουλος του Ζελένσκι στα μέσα ενημέρωσης Ολέξι Αρέστοβιτς, στέλνουν ήδη διακριτικά μηνύματα ειρήνης στη Μόσχα.
Λέγεται ότι ο Μπάιντεν θα προτιμούσε να διατηρηθεί το status quo μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές σε ένα χρόνο από τώρα. Ωστόσο, μόνο ένας αισιόδοξος που βλέπει αστέρια θα μπορούσε να περιμένει πως αυτή η επισφαλής πολιτική και στρατιωτική κατάσταση θα είναι σταθερή σε 12 μήνες. Κάτι πρέπει να γίνει.
Τα ρεπορτάζ του NBC και του TIME
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το NBC News, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να θέτουν το θέμα πως η Ουκρανία αποδέχεται ότι θα χάσει εδάφη από τη Ρωσία και πως θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι:
"Οι συζητήσεις αποτελούν αναγνώριση της δυναμικής που επικρατεί στρατιωτικά στην Ουκρανία και πολιτικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη", δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ξεκίνησαν εν μέσω ανησυχιών μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο και σχετικά με τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν επίσης πως η Ουκρανία ξεμένει από δυνάμεις, ενώ η Ρωσία έχει φαινομενικά ατελείωτες προμήθειες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Ουκρανία πασχίζει επίσης με την στρατολόγηση και πρόσφατα είδε δημόσιες διαμαρτυρίες για ορισμένες από τις απαιτήσεις του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για επιστράτευση χωρίς χρονικό όριο.
Και υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ με το πόσο λιγότερη δημόσια προσοχή έχει συγκεντρώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα μήνα, είπαν οι αξιωματούχοι. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι αυτή η μετατόπιση θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη την εξασφάλιση πρόσθετης βοήθειας για το Κίεβο. ...
Αξιωματούχοι έχουν επίσης δηλώσει κατ' ιδίαν πως η Ουκρανία πιθανότατα έχει μόνο μέχρι το τέλος του έτους ή λίγο αργότερα πριν αρχίσουν πιο επείγουσες συζητήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μοιραστεί τις απόψεις τους σχετικά με ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα με τους Ευρωπαίους συμμάχους, είπαν οι αξιωματούχοι".
Ενδιαφέρεται όμως η Ρωσία για διαπραγματεύσεις αυτήν την στιγμή, δεδομένου του πλεονεκτήματος στο πεδίο της μάχης που απολαμβάνει; Το NBC λέει:
"Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει καμία ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία", δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε πως ο Πούτιν εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να "περιμένει τη Δύση" ή να συνεχίσει να πολεμά μέχρι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να χάσουν την εγχώρια υποστήριξη για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας ή ο αγώνας για τον εφοδιασμό του Κιέβου με όπλα και πυρομαχικά να γίνει πολύ δαπανηρός, είπαν οι αξιωματούχοι".
Σύμφωνα με το περιοδικό TIME, σε τέτοιες προτάσεις ετοιμότητας για ειρηνευτικές συνομιλίες αντιστέκεται στην ηγεσία της Ουκρανίας μόνο ο ίδιος ο Ζελένσκι.
"Ο Ζελένσκι αισθάνεται προδομένος από τους δυτικούς συμμάχους του. Τον άφησαν χωρίς τα μέσα για να κερδίσει τον πόλεμο, μόνο τα μέσα για να επιβιώσει από αυτόν.
Το πείσμα του Ζελένσκι, λένε κάποιοι από τους συνεργάτες του, έχει πλήξει τις προσπάθειες της ομάδας τους να καταλήξει σε μια νέα στρατηγική, ένα νέο μήνυμα. Καθώς συζητούσαν για το μέλλον του πολέμου, ένα θέμα παρέμεινε ταμπού: η δυνατότητα διαπραγμάτευσης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ρώσους. Κρίνοντας από πρόσφατες έρευνες, οι περισσότεροι Ουκρανοί θα απέρριπταν μια τέτοια κίνηση, ειδικά αν αυτή συνεπαγόταν την απώλεια οποιουδήποτε κατεχόμενου εδάφους".
Όχι πια για όσο καιρό χρειαστεί
Σίγουρα η επέκταση του πολέμου δεν αποτελεί πλέον επιλογή του ΝΑΤΟ, παρά την προηγούμενη ρητορική περί "όσο χρειαστεί". Με τους δικούς τους διαφορετικούς τρόπους, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις και πληθυσμοί της ΕΕ καταγράφουν την εξάντληση και την απογοήτευσή τους από αυτόν τον χαμένο πόλεμο.
Αυτοί που βρίσκονται στο τιμόνι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γιόζεφ Μπορέλ και ο Γενς Στόλτενμπεργκ, είναι πλέον κατεστραμμένα αγαθά. Ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία έχει αυξανόμενο βάρος και κύρος και η Σλοβακία έχει μια νέα αντιπολεμική κυβέρνηση. Η Πολωνία, οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής έχουν σιωπήσει.
Ο άλλος μεγάλος λόγος που ο Πούτιν μπορεί να θέλει να περιμένει είναι η επικίνδυνη αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, υποψιάζομαι ότι ο Πούτιν μπορεί να ενδιαφέρεται να μην επιβαρύνει επικίνδυνα τους αδύναμους και ασταθείς ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον.
Μπορεί να θέλει να δώσει στον Μπάιντεν και στους συμβούλους του κάποιο πολιτικό χώρο για να προσπαθήσουν να χαλιναγωγήσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και να θέσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, που τώρα βρίσκεται σε τραγική ελεύθερη πτώση, υπό κάποιο είδος αμερικανικού ελέγχου. Ως λίγο πολύ οι μόνοι ενήλικες στο δωμάτιο τώρα, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι πρέπει να χειριστούν τον Μπάιντεν με προσοχή και φροντίδα.
Επομένως, το λεγόμενο αδιέξοδο στην Ουκρανία είναι μια ψευδαίσθηση. Συνεπώς, βολεύει τόσο τη ρωσική όσο και την κινεζική κρατική στρατηγική να αφήσουν την Ουκρανία να παρασυρθεί για λίγο.
Εν τω μεταξύ, το κύρος του Πούτιν στον Παγκόσμιο Νότο συνεχίζει να αυξάνεται. Έβγαλε μια δήλωση της 4ης Νοεμβρίου από το Ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, η οποία είναι το αντίθετο της αλαζονικής και απερίσκεπτης παγκόσμιας αποσταθεροποίησης της Ουάσιγκτον, παρά την αποδυνάμωση της γεωστρατηγικής της θέσης.
Αυτά τα αποσπάσματα δίνουν τη γεύση:
- "Διάφορα μέσα και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των ψεμάτων, των προκλήσεων, των εξελιγμένων τεχνολογιών ψυχολογικής και πληροφοριακής επίθεσης, χρησιμοποιούνται εναντίον της Ρωσίας με σκοπό την αποσταθεροποίηση και την πόλωση της πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής κοινωνίας μας.
- Οι ΗΠΑ χάνουν τη δύναμή τους ως υπερδύναμη, χάνουν τη δυναμική τους, ο κόσμος με ένα μόνο ηγεμόνα καταρρέει. Αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αποδεχθούν αυτό το γεγονός, αντίθετα, επιδιώκουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους, την παγκόσμια δικτατορία τους. Προκαλώντας χάος, θέλουν να περιορίσουν και να αποσταθεροποιήσουν τους αντιπάλους τους.
- Οι κυρίαρχες ελίτ των ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στέλνουν όπλα και χρήματα στις ζώνες συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Αποτυγχάνοντας να επιτύχουν αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης, επιδιώκουν να μας διασπάσουν, να διασπάσουν τη Ρωσία από μέσα, να αποδυναμώσουν τη χώρα μας και να διασπείρουν τη διχόνοια.
- Όσο ισχυρότερη είναι η Ρωσία, όσο πιο εδραιωμένη είναι η κοινωνία μας, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι προσπάθειές μας να υπερασπιστούμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των λαών που έπεσαν θύματα της δυτικής νεοαποικιοκρατίας".
- Όσοι επιθυμούν μια ρεαλιστική και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία ίσως χρειαστεί να κάνουν υπομονή για λίγο ακόμα.
* Ο Τόνι Κέβιν είναι πρώην ανώτερος διπλωμάτης της Αυστραλίας, έχοντας υπηρετήσει ως πρεσβευτής στην Καμπότζη και την Πολωνία, καθώς και ως αποσπασμένος στην πρεσβεία της Αυστραλίας στη Μόσχα. Είναι συγγραφέας έξι δημοσιευμένων βιβλίων για τη δημόσια πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις.
** Ο Joe Lauria συνέβαλε σε αυτό το άρθρο