Πανικός στην Ολλανδία καθώς το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς προβλέπεται να έρθει πρώτο στις εκλογές

Freepen.gr - Το Κόμμα για την Ελευθερία του Geert Wilders πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν από τις εκλογές της Τετάρτης, γράφει το rmx.news.

Η τελευταία δημοσκόπηση της I&O Research που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τρίτης έδειξε ότι οι λαϊκιστές συντηρητικοί είχαν περάσει μπροστά από τα κόμματα του κατεστημένου και εκτίμησε πως το PVV θα μπορούσε να κερδίσει 28 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το κυβερνών Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) και η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων των PvdA-GroenLinks, με επικεφαλής τον πρώην ευρωκράτη Frans Timmermans, προβλέπεται να συγκεντρώσουν από 27 έδρες.

Το πρόσφατα σχηματισμένο Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) υπό την ηγεσία του κεντρώου Pieter Omtzigt ήταν τέταρτο στη δημοσκόπηση με 21 έδρες.

"Στην τελευταία δημοσκόπηση, είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στην Ολλανδία", έγραψε ο Βίλντερς στο Χ μαζί με τα αποτελέσματα, καλώντας τους Ολλανδούς ψηφοφόρους να το "κάνουν αύριο αλήθεια" ψηφίζοντας το PVV.

Η δημοσκόπηση είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με την προτελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, η οποία έδειξε δραματική αύξηση της υποστήριξης προς τους δεξιούς λαϊκιστές εις βάρος του NSC του Όμτσιγκτ μετά από μια τηλεοπτική συζήτηση για την ηγεσία, την οποία οι δημοσκόποι υποστήριξαν ότι κέρδισε ολοκληρωτικά ο Βίλντερς.

Το κόμμα του δυσκολεύεται να απολαύσει την ίδια προβολή στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης με άλλα πιο καθιερωμένα κόμματα, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου που έδειξαν πως κανένα μέλος του PVV δεν έχει εμφανιστεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή νυχτερινά τοκ σόου των Κάτω Χωρών από την πτώση της ολλανδικής κυβέρνησης τον Ιούλιο, ενώ το VVD είχε προσκληθεί 21 φορές και το PvdA-GL 13 φορές.

Παρά τις προβλέψεις, υπάρχει η πιθανότητα αυτό που οι ψηφοφόροι του PVV θα αποκαλούσαν "παγίδα του κατεστημένου", η οποία θα μπορούσε να δει το κόμμα του Βίλντερς να λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους, αλλά να μη βρεθεί στην εξουσία.

Η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων του Τίμερμανς είχε ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Βίλντερς, όπως και το NSC.

Το VVD, που είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε αποφύγει να προβεί σε μια τέτοια δέσμευση, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευση της σημερινής δημοσκόπησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η επικεφαλής του VVD Ντιλάν Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους να δηλώσει στο NPO Radio 1 ότι το κόμμα της αποκλείει τη συνεργασία με τη δεξιά ομάδα σε περίπτωση που αυτή επιδιώξει να τοποθετήσει τον Βίλντερς επικεφαλής της κυβέρνησης.

"Δεν πρόκειται να το κάνω αυτό. Ο πρωθυπουργός Βίλντερς δεν θα ήταν καλό για τη χώρα αυτή. Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν ηγέτη που μπορεί να ενώσει", δήλωσε η τουρκικής καταγωγής Yesilgöz-Zegerius.

Ο Βίλντερς κατηγόρησε το κόμμα της ότι πανικοβλήθηκε και υποστήριξε πως το PVV "έγινε πολύ μεγάλο γι' αυτούς" και ότι "τώρα χτυπιούνται άγρια", χρησιμοποιώντας την υπόσχεση ως περαιτέρω απόδειξη της ανάγκης να προσέλθουν οι ψηφοφόροι για να υποστηρίξουν το κόμμα του την Τετάρτη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail