Γιατί ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ξαφνικά ότι ο Πούτιν προσπάθησε να τον σκοτώσει τουλάχιστον πέντε φορές;

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sun ότι υποτίθεται πως επέζησε από "πέντε ή έξι" συνωμοσίες δολοφονίας για τις οποίες κατηγόρησε τον πρόεδρο Πούτιν. Αυτός ο δραματικός ισχυρισμός έρχεται σε αντίθεση με όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένετ στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του την άνοιξη σχετικά με την υπόσχεση του Ρώσου ηγέτη να μην βλάψει τον Ουκρανό ομόλογό του. Είπε ότι τηλεφώνησε στον Ζελένσκι αμέσως μετά τη συνάντησή τους τον Μάρτιο του 2022 για να του πει πως "δεν πρόκειται να σε σκοτώσει" και ότι ήταν "εκατό τοις εκατό" σίγουρος γι' αυτό.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να είναι κανείς επιφυλακτικός σε αυτά που μόλις είπε ο Ζελένσκι, δηλαδή πως τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα είχαν σίγουρα ενισχύσει αξιόπιστες αναφορές για τυχόν απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, αν υπήρχαν. Τα αφηγηματικά τους συμφέροντα στηρίζονται φυσικά στην τρομολαγνεία για τη Ρωσία γενικά και τον πρόεδρο Πούτιν ειδικότερα, ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι δεν προώθησαν τέτοιες αναφορές υποδηλώνει πως απλώς δεν είναι αληθινές. Αυτή η ορθολογική διαπίστωση οδηγεί στο ερώτημα γιατί ο Ζελένσκι θα έκανε αυτόν τον ισχυρισμό, πόσο μάλλον τώρα.

Το ευρύτερο πλαίσιο είναι ότι "ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας φαίνεται να μειώνεται" ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης αντεπίθεσης του Κιέβου, της μείωσης των δυτικών αποθεμάτων και πολλών άλλων συγκλίνουσας σημασίας παραγόντων. Επομένως, ο Ζελένσκι μπορεί να προσπαθεί να τρομάξει τη Δύση ώστε να διατηρήσει το ρυθμό, την κλίμακα και την έκταση της ένοπλης βοήθειας προς την Ουκρανία παρά τη δυναμική αυτή, παρόλο που αυτό καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για πολιτικούς και υλικοτεχνικούς λόγους.

Ένα άλλο συμπληρωματικό κίνητρο θα μπορούσε να είναι ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την υποστήριξή τους προς το καθεστώς του εν μέσω της σπειροειδούς αντιπαλότητας με τον αρχιστράτηγο Zaluzhny, την οποία ανέφερε επίσης στη συνέντευξή του στη Sun. Θεώρησαν πως αυτό το κομμάτι ήταν τόσο σημαντικό που δημοσιεύτηκε ως ξεχωριστό άρθρο εδώ, προκειμένου να προσελκύσουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή σε όσα είπε. Εν συντομία, φοβήθηκε για το πώς αυτή η αντιπαλότητα θα μπορούσε να διχάσει τη χώρα και επέπληξε μη κατονομαζόμενους στρατηγούς επειδή φέρονται να έχουν πολιτικές φιλοδοξίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Ζελένσκι μπορεί να σκέφτηκε ότι θα επιβεβαίωνε τα αντιρωσικά του διαπιστευτήρια στα μάτια της Δύσης, ισχυριζόμενος τώρα ξαφνικά πως επέζησε από "πέντε ή έξι" συνωμοσίες δολοφονίας για τις οποίες κατηγορούσε τον πρόεδρο Πούτιν, κάτι που θα μπορούσε να τους αποτρέψει από το να στηρίξουν τον Ζαλούζνι εναντίον του. Το υπονοούμενο είναι ότι ο Ρώσος ηγέτης υποτίθεται πως έχει εμμονή με την απομάκρυνση του Ουκρανού ομολόγου του, οπότε η Δύση θα εκτελούσε ακούσια τις εντολές του αν υποστήριζε οποιοδήποτε πιθανό παιχνίδι εξουσίας του Zaluzhny.

Ένα λιγότερο πιθανό κίνητρο, το οποίο όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι ότι ο Ζελένσκι ήθελε να παρέμβει στις ρωσοϊσραηλινές σχέσεις κάνοντας να φανεί πως ο πρόεδρος Πούτιν είπε ψέματα στον πρώην πρωθυπουργό Μπένετ. Η χρονική στιγμή αυτού του ισχυρισμού θα μπορούσε να έχει ως στόχο να συμπέσει με τις διαφωνίες τους σχετικά με τον τελευταίο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που προκλήθηκε από το Τελ Αβίβ που πιέζει τη Μόσχα να πάρει το μέρος του, ενώ η τελευταία επιμένει να παραμένει ουδέτερη. Με άλλα λόγια, ο Zelensky θα μπορούσε να ελπίζει ότι αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις αμοιβαίες υποψίες.

Συνοψίζοντας, αυτό το τελευταίο ψέμα του Ουκρανού ηγέτη είχε αναμφισβήτητα ως στόχο να τρομάξει τη Δύση ώστε να διατηρήσει την ένοπλη βοήθειά της προς το καθεστώς του, να την αποτρέψει από το να υποστηρίξει τον νεοαποκτηθέντα αντίπαλό του από τις ένοπλες δυνάμεις και να αναμειχθεί στις ρωσο-ισραηλινές σχέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης στιγμής στις σχέσεις τους. Αν υπήρχε έστω και μια υποψία αλήθειας σε αυτά που ισχυρίστηκε, τότε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα είχαν προβάλλει αυτές τις συνωμοσίες εδώ και καιρό, αλλά ποτέ δεν το έκαναν, παρά το γεγονός ότι έχουν ενδιαφέρον γι' αυτό και κανείς δεν πρέπει να τον πιστέψει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail