bundeswehr.de |
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του πως η έλλειψη στρατιωτικής προόδου μπορεί ήδη να μειώνει την προθυμία των υποστηρικτών του Κιέβου να το στηρίξουν περαιτέρω. Αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν επίσης πρόσφατα ότι η κόπωση αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας παρατείνεται για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
Σε ρεπορτάζ της την Τρίτη, η Tagesspiegel υποστήριξε πως παρά την ανακοίνωση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,3 δισ. ευρώ (1,4 δισ. δολαρίων), την οποία έκανε την ίδια ημέρα ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, υπάρχουν ερωτηματικά που αιωρούνται σχετικά με την ικανότητα της Γερμανίας να εκπληρώσει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της, πόσο μάλλον να παράσχει περισσότερα όπλα.
Το μέσο ενημέρωσης επεσήμανε ότι την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag ανέβαλε την απόφαση για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024. Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αφού δικαστήριο της απαγόρευσε να επαναχρησιμοποιήσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ (65 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αχρησιμοποίητα κονδύλια που είχαν απομείνει από την πανδημία Covid-19. Μεταξύ των τμημάτων του προϋπολογισμού των οποίων η τύχη έχει μείνει σε εκκρεμότητα είναι τα σχέδια του Βερολίνου να αναβιβάσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.
Η Tagesspiegel επικαλέστηκε τον υπεύθυνο δημοσιονομικής πολιτικής Ίνγκο Γκαίντεχενς από την αντιπολιτευόμενη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, ο οποίος προειδοποίησε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχουν βεβαιότητες".
"Εάν η βοήθεια για την Ουκρανία μειωθεί επίσης στο πλαίσιο του γενικού περιορισμού, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες", προέβλεψε.
Ο νομοθέτης εξήγησε πως αν δεν υπάρξει αύξηση των κονδυλίων για την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία τώρα, "το επόμενο έτος η Γερμανία δε θα είναι σε θέση ούτε να στείλει περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, ούτε να προχωρήσει στην απαραίτητη αντικατάσταση των παραδοθέντων οπλικών συστημάτων".
Συν τοις άλλοις, το Βερολίνο πιθανότατα δε θα είναι πλέον σε θέση να αξιοποιήσει τα δικά του αποθέματα για να προμηθεύσει το Κίεβο με άρματα μάχης, σημειώνει η εφημερίδα.