Η ταπείνωση του Μπλίνκεν

Antony Blinken in July. (Office of U.S. Department of State Spokesperson Matthew Miller/Wikimedia Commons)
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ολοκλήρωσε την τετραήμερη εκδρομή του στη Μέση Ανατολή, όπου δέχτηκε δημόσια απόρριψη από το Ισραήλ, μαθήματα από την Αίγυπτο και την Ιορδανία και διαμαρτυρίες στην Τουρκία.

Joe Lauria - consortiumnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Μπλίνκεν θα φτάσει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και πολλοί ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος, βρίσκονται στους δρόμους και αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν για το ρόλο της στη γενοκτονία.  

Επιστρέφει σε ένα Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου ένας υπάλληλος παραιτήθηκε λόγω της άνευ όρων υποστήριξης της διοίκησης προς το Ισραήλ και ένας δεύτερος υπάλληλος του υπουργείου κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως είναι "συνένοχος στη γενοκτονία".

Οι Αραβοαμερικανοί ψηφοφόροι του κόμματος του Μπλίνκεν, οι οποίοι βοήθησαν τον Τζο Μπάιντεν να κερδίσει τον Λευκό Οίκο το 2020, παραδίδοντάς του την ταλαντευόμενη πολιτεία του Μίσιγκαν, εξεγείρονται ανοιχτά αυτή τη φορά επειδή βλέπουν στις οθόνες τους αυτό που βλέπει όποιος έχει μισή καρδιά και γνωρίζουν τον ρόλο του Μπάιντεν σε αυτό.  

Προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ μόνο σε μία από τις έξι ταλαντευόμενες πολιτείες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των New York Times και του Siena College. Το επίπεδο της βαρβαρότητας που εξαπολύεται από το λυσσασμένο, δεξιό καθεστώς στο Τελ Αβίβ έχει αιφνιδιάσει τον Μπλίνκεν και τον Μπάιντεν, έστω και μόνο λόγω των πολιτικών συνεπειών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι τόσο συνηθισμένοι να υποστηρίζουν αυτόματα το Ισραήλ, που δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς υποστηρίζουν αυτή τη φορά.  Αλλά αρχίζει να γίνεται κατανοητό. Αν έχουν απομείνει ίχνη ανθρώπινης συνείδησης στον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν, δεν είναι ασυγκίνητοι. Έχοντας έλλειψη φυσιολογικών ανθρώπινων αντιδράσεων, είναι σαφές ότι δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν από αυτό που έκαναν πάντα: να υποστηρίξουν το Ισραήλ μέχρι τέλους, παρά τα όσα τους λένε τα μάτια τους.

Ο πολιτικός υπολογισμός είναι θολωμένος εξαιτίας της αδιαμφισβήτητης δύναμης του ισραηλινού λόμπι να καταστρέφει τις αμερικανικές πολιτικές καριέρες με το να "προκρίνει" έναν υποψήφιο ή να υποστηρίζει έναν αντίπαλο στις γενικές εκλογές. Αυτό επιτείνει το δίλημμα του Μπάιντεν.

Η Caitlin Johnstone, σε στήλη που αναδημοσιεύεται σήμερα στο Consortium News σχολιάζει ένα άρθρο της Washington Post, το οποίο αναφέρει:

"Καθώς κλιμακώνεται η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε επισφαλή θέση: Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε πως η αντεπίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς ήταν πολύ σκληρή, πολύ δαπανηρή σε απώλειες αμάχων και χωρίς συνεκτικό τελικό παιχνίδι, αλλά δεν είναι σε θέση να ασκήσουν σημαντική επιρροή στον στενότερο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή για να αλλάξει πορεία. ...

Με κάθε πύραυλο που εξαπολύεται στη Γάζα, με κάθε δολοφονία ενός παλαιστινιακού παιδιού - και με το Ισραήλ να έχει σκοτώσει σε αυτόν τον πόλεμο περισσότερα παιδιά από ό,τι όλες οι παγκόσμιες συγκρούσεις από το 2019 - ολόκληρη η περιοχή βυθίζεται σε μια θάλασσα μίσους που θα καθορίσει τις επόμενες γενιές".  

Δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον είναι ο στρατιωτικός εγγυητής του Ισραήλ και ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο άλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ εν μέσω των θηριωδιών του, η Johnstone παρατηρεί: "Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στην πραγματικότητα τόνους πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να σταματήσει τη γενοκτονική σφαγή στη Γάζα, απλώς δεν το θέλει γιατί θα ήταν "πολιτικά αντιδημοφιλές" και γιατί "ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει προσωπική προσήλωση στο Ισραήλ".

Ταπεινωμένος από τον Νετανιάχου

Ο Μπλίνκεν πέταξε στο Ισραήλ την Παρασκευή για να πιέσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεχτεί αυτό που οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο λίγες ημέρες νωρίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: ανθρωπιστικές παύσεις για να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα και να φύγουν οι ξένοι υπήκοοι.  Είναι λίγο σαν να σταματάει ο βασανιστής για ένα λεπτό για να δώσει στο θύμα μια γουλιά νερό πριν ενθαρρύνει τα βασανιστήρια να συνεχιστούν.  

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί τώρα αυτές τις παύσεις - αντί για κατάπαυση του πυρός - ενώ πριν ασκούσε το βέτο της εναντίον τους - δεν είναι μια εύκολη υπόθεση - δείχνει σε τι δίλημμα βρίσκεται και πόσο απελπισμένη είναι να βρει μια διέξοδο.

Ο ανεκδιήγητος Μπλίνκεν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έναν παγκόσμιας κλάσης μακιαβελικό όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παρ' όλα αυτά, έπρεπε να συναντήσει τον Μπλίνκεν, γιατί στο κάτω κάτω υπάρχουν 14 δισεκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι. Το να τραβήξει πίσω αυτά τα χρήματα θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον Νετανιάχου και ανακούφιση για τους κατοίκους της Γάζας. Έτσι χτύπησε τον Μπλίνκεν στο κεφάλι και είπε ευχαριστώ που ήρθατε, αλλά όχι ευχαριστώ για τις παύσεις σας.  

Ο Μπλίνκεν έπρεπε να κάνει μια δήλωση στον Τύπο μόνος του, ενώ κανονικά θα στεκόταν δίπλα στον ηγέτη που μόλις είχε συναντήσει. Αλλά ο Νετανιάχου ήταν πολύ απασχολημένος. Έχει να διευθύνει μια επιχείρηση εκκαθάρισης.  

Στη συνέχεια ο Νετανιάχου εμφανίστηκε μόνος του με μαύρη μπλούζα για να πει όχι στις ανθρωπιστικές παύσεις, όχι στα καύσιμα, όχι σε οτιδήποτε πάει στη Γάζα εκτός από θάνατο.

Διάλεξη από την Αίγυπτο και την Ιορδανία


Στη συνέχεια πήγε στο Αμμάν, όπου ο Μπλίνκεν ξεπεράστηκε εντελώς από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, οι οποίοι τον δίδαξαν για τα τεράστια εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ όλο το εικοσιτετράωρο.  Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι μίλησε για "τη σημασία της τήρησης" του

"διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ... και την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους. ... Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου που θα σταματήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.... Οι δολοφονίες πρέπει να σταματήσουν και επίσης πρέπει να σταματήσει η ισραηλινή ασυλία από τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.... Πώς μπορούμε να σκεφτούμε τι θα συμβεί στη Γάζα όταν δεν ξέρουμε τι είδους Γάζα θα μείνει μετά το τέλος αυτού του πολέμου;Θα μιλάμε για μια ερημιά;  Θα μιλάμε για έναν ολόκληρο πληθυσμό που θα έχει μετατραπεί σε πρόσφυγες;"

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry δεν θα μπορούσε να είναι πιο ωμός όταν είπε, με τον Blinken στην αίθουσα:

"Η συλλογική τιμωρία - το Ισραήλ στοχοποιεί αθώους πολίτες και υποδομές, ιατρικές εγκαταστάσεις, παραϊατρικό προσωπικό, επιπλέον προσπαθεί να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους - αυτό δεν μπορεί να είναι καθόλου νόμιμη αυτοάμυνα... Θα ήθελα να ζητήσω μια άμεση και εντατική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα χωρίς κανέναν όρο και να σταματήσει το Ισραήλ ... τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των νόμων του πολέμου".

Υπάρχει μια σοβαρή αποσύνδεση στην σκέψη του Μπλίνκεν, όταν λέει: "Πιστεύουμε πως οι ανακωχές μπορούν να αποτελέσουν έναν κρίσιμο μηχανισμό για την προστασία των αμάχων, για την είσοδο βοήθειας, για την έξοδο ξένων υπηκόων, ενώ παράλληλα θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του: να νικήσει τη Χαμάς".

Δεν καταλαβαίνει ότι ο στόχος του Ισραήλ είναι η καταστροφή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα στην πορεία προς την ήττα της Χαμάς;

Αγνοώντας εντελώς πού βρισκόταν ή με ποιον εμφανιζόταν, ο Μπλίνκεν σκέφτηκε δυνατά, δικαιολογώντας την τερατώδη ισραηλινή πολιτική των βομβαρδισμών πολιτικών στόχων, όπως νοσοκομεία, εξαιτίας της υποτιθέμενης παρουσίας της Χαμάς και της χρήσης "ανθρώπινων ασπίδων".

Ο Tamer Smadi του Al Jazeera ρώτησε τον Blinken: "Ποια είναι τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει το Ισραήλ και ποιος ακριβώς είναι ο αριθμός των θυμάτων, των αμάχων, που θα έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν και να σκεφτούν και να εξετάσουν αυτή την πιο ανοιχτή σφαγή και να ζητήσουν από το Ισραήλ να σταματήσει αποφασιστικά αυτή την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας;"

Σχεδόν ρητά δικαιολογώντας τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, απάντησε ο Μπλίνκεν:

"Η Χαμάς κυνικά, τερατωδώς ενσωματώνεται ανάμεσα σε αμάχους- τοποθετεί τους μαχητές της, τους διοικητές της, τα όπλα της, τα πυρομαχικά της, τη διοίκηση και τον έλεγχό της σε κτίρια κατοικιών, κάτω από σχολεία και μέσα σε σχολεία, κάτω από νοσοκομεία και μέσα σε νοσοκομεία, κάτω από τζαμιά και μέσα σε τζαμιά - τερατώδες".

Θυμώνοντας στην Τουρκία

Μετά από μια απροσδόκητη παράκαμψη στη Βαγδάτη, ο Μπλίνκεν πέταξε στην Άγκυρα, όπου μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε μιας συγκέντρωσης σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στο αεροδρόμιο, η οποία καταδίκασε απερίφραστα το Ισραήλ.

Δύο ημέρες πριν από την άφιξη του Μπλίνκεν, ο Ερντογάν τον έφερε σε δύσκολη θέση ανακαλώντας τον πρεσβευτή της Τουρκίας από το Ισραήλ. (Φυσικά δεν θα διακόψει το 40% των προμηθειών πετρελαίου του Ισραήλ που περνάει από την Τουρκία). Ο Μπλίνκεν ήρθε στην τουρκική πρωτεύουσα, αλλά ο Ερντογάν δεν πρόλαβε να τον συναντήσει. Η Τουρκία απαιτεί κατάπαυση του πυρός και δε μασάει την έκκληση του Μπλίνκεν για καθυστερημένες εκεχειρίες.

Πριν από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η τουρκική αστυνομία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και κανόνια νερού για να εμποδίσει εκατοντάδες διαδηλωτές να εισβάλουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου στεγάζονται αμερικανικά στρατεύματα. Περίπου 1.000 διαδηλωτές διαδήλωσαν επίσης έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ήταν ένα Σαββατοκύριακο που θα έπρεπε να απασχολήσει το μυαλό της Ουάσινγκτον.

Όπως είπε ο Μπλίνκεν στο Αμμάν,

"Όταν βλέπω ένα Παλαιστίνιο αγόρι ή κορίτσι να ανασύρεται από τα συντρίμμια ενός κτιρίου, με χτυπάει στο στομάχι, όπως χτυπάει στο στομάχι όλων, και βλέπω τα δικά μου παιδιά στα πρόσωπά τους.  Και ως ανθρώπινα όντα, πώς μπορεί κάποιος από εμάς να μην αισθάνεται το ίδιο".  

Τότε, πράξτε ανάλογα. Σταματήστε το Ισραήλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail